Fast
Garbine cea lucidă

În duelul a două campioane de Slam, Muguruza are mai multă înțelepciune

Adrian Țoca | 22 octombrie 2017

Poți conta pe Ostapenko să aducă un pic de culoare în prima zi a WTA Finals din Singapore, după un prim meci cumințel. Ooo-urile și aaa-urile spectatorilor la fiecare dintre winnerele sclipicioase ale letonei au contrastat puternic cu liniștea respectuoasă din deschidere. Până la urmă, punctele respective n-au fost suficiente pentru ca Ostapenko să se scoată din groapa în care se săpase singură cu erorile neforțate, multe dintre ele în momente cheie ale meciului. Nici revenirea de final n-a avut un timing grozav, iar în duelul celor două câștigătoare de Grand Slam de anul acesta care-s prezente la WTA Finals, a câștigat Garbine.

Debutantele la WTA Finals au avut traiectorii diferite în cele trei ediții anterioare din Singapore, oscilând de la seria de înfrângeri pe linie pentru Genie Bouchard și până la debutul cu titlu reușit de Dominika Cibulkova anul trecut. Ostapenko e și ea o jucătoare a extremelor: acum îți poate lovi un winner impecabil, lăsând impresia că treaba asta-i necesită zero efort, acum își poate scufunda singură corăbiile cu două duble consecutive, când abia ce recuperase break-ul. Scufundat într-un scaun premium, un puști cu tatuaj, păr lung, căști scumpe și aer mai copilăros decât și-ar fi dorit a început să scuture amarnic din cap și să-și lase privirea-n jos, deznădăjduit, la una dintre acele duble greșeli. Câteva game-uri și câteva sectoare de tribună mai departe, o altă scenă: fără să știe că o are pe Judy Murray în spate, o fiică a unui expat sărbătorea bucuroasă un backhand prăpădit în fileu de aceeași Ostapenko. Oricum ar fi, Jelena stârnește reacții, nu lasă pe nimeni indiferent. Și nu-ți poți îndepărta senzația că, în mare parte din meci, ea decidea ce se întâmplă cu un schimb, în bine și în rău. Că ea umplea terenul.

În tot acest peisaj ostapencian, Garbine a fost însă jucătoarea mai înțeleaptă și a navigat cu pricepere, așteptând să treacă furtuna, adică acele momente în care Ostapenko prindea viteză din nimic. Apoi, de fiecare dată și-a ales expert momentele în care să preseze. Una dintre cheile meciului a fost eficiența cu care Muguruza a îmbrățișat baseline-ul. La un moment dat avea mai mult de dublu din puncte jucate din interiorul terenului, ceea ce de regulă echivalează cu o situație greu de răsturnat pentru adversarele ei. O alta, cifrele de la serviciu și retur: Muguruza a câștigat 74 la sută pe primul, față de 62 la sută în cazul Jelenei. Pe serviciul secund, aceasta din urmă a avut cifre ceva mai bune, 36 vs 29, dar Garbine a reușit să joace mai multe puncte cu primul. Randamentul ei a fost superior și în raportul mingilor de break, unde a convertit 5 din 7, față de numai 3 din 8 în cazul Jelenei. Iar o a treia, punctele importante: Garbine a fost compactă și eficientă, fără să împrăștie. Jelena a fost… ei bine, a fost Jelena.

Singura breșă evidentă în tenisul etalat de Garbine a apărut când a servit prima dată pentru meci. A devenit încordată, nu a mai găsit primul serviciu, iar Ostapenko era să revină de nicăieri, dar a ratat acel rever în lung de linie. Ajutată și de experiența meciurilor jucate în condiții similare, campioana de la Wimbledon s-a adunat la timp, trecând linia de sosire într-o oră și 25 de minute. “Mi-am așteptat momentul”, a concluzionat ea la conferință.

De altfel, ascultându-le pe cele două la conferințe, realizezi cât de importante sunt detaliile ușor de trecut cu vederea, precum condițiile de joc. Jelena avea aerul cuiva care n-a apucat să intre bine în horă, că muzica s-a și oprit. A deplâns insuficiența antrenamentelor pe Centre Court (azi nu a putut lovi acolo) unde, spune ea, condițiile sunt unice în tot circuitul. Primul set a fost, în condițiile astea, de ajustare, iar setul secund s-a simțit mai bine, dar a continuat să greșească mai mult decât s-ar fi așteptat: „M-am chinuit să simt mingea și nu m-am putut obișnuit cu terenul. Am făcut multe erori de pe rever, mai multe decât aș face de obicei. Nu sunt mulțumită de ce am jucat, dar cred că am servit destul de bine. Am fost foarte aproape să fac 5-5 după ce am salvat două mingi de meci, așa că sunt mulțumită că am luptat până la final”.

Muguruza, la rându-i, a spus că a fost foarte calmă tocmai pentru că știa că suprafața premiază mai degrabă consistența și era obișnuită cu indoor-ul singaporez, cu întunericul din sală și cu lentoarea terenului. Mai știa, a spus Garbine, că Jelena poate intra într-o serie “hot”, dar și că, fiind o jucătoare atât de agresivă, asta înseamnă și multe riscuri asumate; tonul cu care a spus-o lăsa de înțeles că își respecta adversara exact atât cât ar fi trebuit. A spus că o jucătoare cu un mindset atât de agresiv devine infinit mai periculoasă atunci când vine pe un val de încredere; acceptarea acestui lucru a făcut-o să se simtă pregătită.

https://twitter.com/doublefault28/status/922078174275690496

Favoritele au câștigat în prima zi, dar grupa e în continuare deschisă. Foile cu calculele pentru calificare n-au întârziat să ajungă în centrul de presă la minute după încheierea zilei, iar judecând după ultimii ani, nimeni n-ar trebui să se simtă nici în siguranță, nici ieșită din cărți. Garbine a făcut referire la situațiile din anii precedenți, mărturisind că concluzia pe care și-a format-o este să ia totul pas cu pas: „Fiecare game contează, fiecare set contează, pentru că doar două trec mai departe. Ultimele două câștigătoare au ieșit din grupă deși au pierdut de două ori, ceea ce e incredibil. Iau fiecare meci ca pe o finală”.

Probabil din aceleași considerente, Ostapenko, la rându-i, a spus că se vede în continuare cu șanse; rematch-ul ei de la Wimbledon cu Venus îi dă oportunități pentru a se reînscrie în lupta pentru calificare. Rezultatul de la reîntâlnirea dintre Garbine și Karolina, un matchup dominat în general de cehoaică, o poate ajuta de asemenea. O situație în care grupa să se încheie cu trei jucătoare care adună câte două victorii nu e exclusă.

Și, indiferent cum se va încheia turneul pentru ea, nu poți să nu te gândești ce rol va juca ea în circuitul feminin dacă își va rezolva serviciul în anul sau anii viitori.

Foto: Jimmie48Photography

 

***

Nou! Tricourile care sărbătoresc un moment istoric pentru tenisul românesc sunt în Shop, așa cum au fost votate de cititorii 30-0.

Ia-ți „Onederful” – preferatul publicului – și „Onederful Black”

Onederful 

Onederful Black