Drop Shots | Încă o Academie de Tenis în București? Plus: premii mărite și la Roland Garros, Lindstedt nu mai face echipă cu Zimonjic

Adrian Țoca | 15 aprilie 2013

Drop Shots | Încă o Academie de Tenis în București? Plus: premii mărite și la Roland Garros, Lindstedt nu mai face echipă cu Zimonjic

Roland Garros este oferit de

Trecem în revistă ultimele știri relevante, iar o noutate care a trecut ușor neobservată se referă la intenția Primarului Bucureștiului, Sorin Oprescu, de a construi o Academie de Tenis. Planul lui Oprescu în ce privește ridicarea sau consolidarea bazelor sportive e mult mai complex și include o Sală Polivalentă, modernizarea Patinoarului Mihai Flamaropol, o sală de atletism și un complex de natație, toate în zona Arenei Naționale.  Totalul acestor construcții trece de 130 de milioane de euro și este de urmărit din ce fonduri va reuși să construiască Primăria bazele amintite; conform unui material realizat de Hotnews, există discrepanțe majore între costuri și sursele de finanțare. Pe lângă bani, o altă problemă ar putea-o reprezenta terenul. GSP menționează că Primăria deține doar 50.000 de metri pătrați, în zona Turnului de Parașutism. “”Noi am avut discuţii cu primarul Oprescu doar pentru Sala Polivalentă, pe care este obligat să o construiască pe suprafaţa de 50.000 de metri pătraţi pe care primit-o printr-o hotărîre de guvern. Pentru restul de baze sportive nu am negociat nimic”, a declarat ministrul tineretului şi sportului, Nicolae Bănicioiu, pentru GSP.

Revenind la Academia de Tenis, costurile s-ar ridica la aproximativ 2 milioane de euro. Locația ar urma să fie fosta platformă de prefabricate și organizare de șantier a Arenei Naționale. Noua bază sportivă destinată tenisului ar urma să aibă șase terenuri de tenis dotate cu gradene care să primească 1.300 de spectatori. Lucrările ar trebui să înceapă în trimestrul 2 al acestui an și să se încheie anul viitor. Nu e clară destinația ulterioară a proiectului, însă ea ar putea ajuta la decongestionarea ‘traficului’ la Centrul Național de Tenis, folosit pentru antrenamente de diversele categorii de jucători, dar și de publicul amator. După cum, de asemenea, e discutabil dacă n-ar fi mai util ca proiectul să fie în stare să suporte în condiții ultramoderne organizarea unor evenimente precum meciurile din Cupa Davis sau eventuale turnee internaționale, cu tot cu afluența de public corespunzătoare, căi de acces, etc. Însă, până una alta, orice construcție destinată tenisului, în varianta în care toate problemele legate de finanțare și locație vor fi lămurite în timp util, poate să ajute. Copiii și juniorii ar trebui să fie primii care să simtă diferența. 

 

Roland Garros urmează trendul și mărește premiile

Subiectul premiilor la turneele de Grand Slam a fost dezbătut pe larg pe Treizecizero.ro, ultima oară în acest articol, în care vorbeam, în mare, despre pașii mari făcuți de US Open și cum presiunea s-a mutat acum, invariabil, pe umerii organizatorilor Roland Garros.  Ei bine, n-a trecut mult și s-a făcut anunțul. Începând cu ediția de anul acesta, Roland Garros mărește premiile, totalul ajungând acum la 28,7 milioane de dolari, față de 24,6 anul trecut. Procentual, cel mai mult se va simți în cecul jucătorilor care vor pierde între tururile 1 – 4, care vor încasa cu 25 la sută mai mult decât în 2012. De asemenea, și premiile câștigătorilor vor crește. De la 1,64 milioane anul trecut, la 1,96 milioane anul acesta.

Alte măriri, totalizând 13,08 milioane de dolari, sunt anunțate până în 2016. Replica jucătorilor a venit imediat, prin vocea lui Justin Gimelstob, membru din partea jucătorilor în board-ul ATP. “French Open merită toate laudele pentru că a muncit din greu împreună cu jucătorii și a ascultat doleanțele acestora”. 

Roland Garros, ediția 2013, începe pe 26 mai. Anunțul făcut de RG le urmează măririlor substanțiale introduse de Australian Open și US Open, despre care puteți citi aici. Wimbledon, ultimii rămași, nu prea au fost vizați de corul nemulțumirilor jucătorilor, asta și pentru că englezii au stat întotdeauna foarte bine raportat la doleanțele acestora. Chiar și așa, Gimelstob i-a ‘luat la ochi’, deloc subtil: “Wimbledon a fost mereu în fruntea tuturor Slamurilor în ce privește atenția acordată jucătorilor. Trei din patru Slamuri au făcut măriri substanțiale și mă aștept ca și ei să facă la fel”. 

Se închide astfel cercul, după un an plin de reușite pentru jucători. Tot Gimelstob: “Un an monumental pentru noi. Ne putem refocusa acum pe problemele din circuit”.

Lindstedt s-a despărțit și de Zimonjic

După ce a cerut desprinderea de Horia Tecău la finele anului trecut, motivând, în principal, lipsa de succes în turneele de Grand Slam, Robert Lindstedt a format un parteneriat alături de experimentatul sârb Nenad Zimonjic, unul dintre cei mai vechi și valoroși jucători de dublu din circuit. De la Miami însă, cei doi nu mai formează un dublu, motivele fiind încă neclare. Cert e că, la Monte Carlo, suedezul apare pe tablou alături de Daniel Nestor, fostul partener al lui Max Mirnyi. Cei doi sunt capi de serie 3. Max și Horia, la rândul lor pe tablou, după ultimele probleme de sănătate ale românului, sunt favoriți 5. La rându-i, Nenad face pereche cu Julien Benneteau.

Alături de Zimonjic, Lindstedt a câștigat un titlu, la Rotterdam, făcând și două finale, la Stockholm și Dubai. 

Martina Hingis o va antrena pe Pavlyuchenkova

Altă noutate foarte interesantă, de data asta din circuitul fetelor. Fosta mare campioană elvețiană Martina Hingis o va pregăti personal, pe timpul sezonului de zgură, pe rusoaica Anastasia Pavlyuchenkova. Considerată una dintre cele mai talentate jucătoare ale generației sale, Pavs este în egală măsură și foarte inconstantă, și încă n-a găsit drumul spre marele succes. Traseul ei din 2013 este elocvent: eliminări de la primul meci la Australian Open, Paris, Dubai, Indian Wells și Miami, dar și un titlu la Monterrey, unde a învins-o în semifinală pe Monica Niculescu.

Hingis a mai lucrat cu Pavs la Academia Mouratoglu, dar niciodată ca antrenor privat al rusoaicei.

Nadal: “Nu vreau să fiu perceput drept arogant”

Declarație interesantă a lui Rafa. Spaniolul a dezvăluit că genunchiul său nu e pe deplin refăcut, însă recunoaște că recordul său post-revenire spune altceva și că îi e greu să mai vorbească despre genunchi în aceste condiții. “Nu pot să mai zic că nu-s la 100 la 100 câtă vreme am câștigat trei dintre cele patru turnee de la revenire. Ceilalți jucători ar spune despre mine că sunt arogant. Dar nu poți să fii 100 la 100 când te oprești pentru șapte luni”. Rafa simte însă că genunchiul se îmbunătățește de la o săptămână la alta. Tot Nadal a reiterat planul de a juca la Olimpiada din 2016 și a negat intenția de a se lansa, post-retragere, într-o carieră de jucător profesionist de golf. Rafa este marele favorit al acestei săptămâni la cucerirea celui de-al 9-lea titlu la Monte Carlo. Despre cum le-a câștigat pe primele șapte și cum a pierdut unicul său meci în Principat am scris, anul trecut, în acest articol.

Avem din nou iar cinci fete în Top 100

După performanța Alexandrei Cadanțu de săptămâna trecută, când a făcut semifinală la Katowice după ce a venit din calificări, jucătoarea noastră a revenit în prima sută, ocupând locul 95. Sorana Cîrstea e în continuare cea mai bine clasată româncă, pe 26. Monica Niculescu e pe 46, Irina Begu, pe 50, iar Simona Halep, pe 58.

La dublu, Raluca Olaru a sărit 30 de locuri după ce a făcut finală la Katowice, urcând până pe 115, un loc în spatele Elenei Bogdan. Primele două românce sunt Irina, pe 57, și Monica, pe 58.

La masculin, Victor Hănescu e pe 57, Adrian Ungur e pe 124, iar Marius Copil e pe 130. La dublu, Horia Tecău e pe locul 7, iar Florin Mergea e pe 69.

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi