Dosarul Anti-doping (II): Procedurile testelor anti-doping în tenis

Camelia Butuligă | 1 februarie 2013

Dosarul Anti-doping (II): Procedurile testelor anti-doping în tenis

The Tennis Space a publicat anul trecut, în vară (înaintea JO) şi apoi în toamnă, două interviuri cu Dr Stuart Miller, şeful Departamentului Ştiinţific şi Tehnic al ITF. Le publicăm integral pe amândouă aici, în ordinea în care au fost date.

 

I.

Va exista o creştere în numărul testelor antidoping în această vară olimpică?

În plus faţă de programul anti-doping din tenis, IOC (Comitetul  Internaţional Olimpic) are propriul program pentru Olimpiadă, ceea ce va însemna mai multe teste decât în ceilalţi ani, lucru pe care ITF îl salută.

Sunteţi îngrijoraţi că tenisul ar putea avea o problemă cu doping-ul?

Am avut din 1995 62 de cazuri, deci clar există un risc. De aceea avem un program diversificat de control. Ideal, ar trebui să testăm fiecare jucător în fiecare zi. Evident nu există resurse pentru aşa ceva, deci trebuie să găsim moduri de a face programul cât se poate de eficient. De aceea programul de testare este „fără notificare prealabilă”, aşa că jucătorii nu au cum să ştie atunci când vor fi testaţi.

Testăm jucătorii în şi în afara competiţiei. Facem teste de urină şi sânge, în şi în afara competiţiei, toate neanunţate. Testăm pentru a găsi o gamă largă de substanţe de pe lista WADA de substanţe interzise, testăm pentru HGH (hormoni umani de creştere), pentru EPO. Avem un program de testare aleatorie şi avem un program targetat de testare.

Cum funcţionează programul targetat de testare?

Este bazat pe informaţii adunate de noi, care pot identifica jucători care pot fi mai predispuşi la doping decât alţii. Aşadar, acordăm prioritate acelor jucători pentru teste. În funcţie de informaţiile pe care le avem, alegem un anumit loc şi timp pentru testarea lor. Avem informaţii din multe locuri, dintr-o varietate de surse – evident, nu pot spune prea multe pe acest subiect –dar punem cap la cap toate informaţiile şi ne planificăm testele în consecinţă.

S-a sugerat că luarea de substanţele interzise nu oferă avantaje atât de mari în tenis ca în alte sporturi.

Este un context mai larg aici. Sporturile care au cele mai multe încălcări ale legii sunt acelea unde se poate maximiza o singură variabilă, cum ar fi: puterea, anduranţa sau viteza. Nu spun că doping-ul nu aduce beneficii în tenis – bineînţeles că aduce. Dar ca să fii un jucător de top în tenis, e nevoie de mai mult decât aceste variabile. Trebuie să ai coordonare mână-ochi, tehnică, tactică şi tărie mentală.

Credeţi că există consum sitematic de substanţe interzise în tenis?

Nu am găsit dovezi, dar asta nu înseamnă că ne vom opri din căutat. Programul nstru e mai complet ca niciodată, deci dacă se întâmplă, acum avem cele mai mai mari şanse să descoperim. Trebuie să continuăm să eliminăm problemele şi să facem tenisul un sport curat.

 

II.

Din 1995, au fost 65 de cazuri de doping în tenis. Jucătorii de top sunt testaţi, în medie, mai mult decât restul jucătorilor, dar în 2010 şi 2011, conform statisticilor ITF, unii jucători (printre care Serena şi Venus Williams) nu au fost testaţi deloc în afara competiţiei. Vorbim cu Dr. Stuart Miller, şeful Departamentului Stiinţific şi Tehnic al ITF, (departament care efectueză majoritatea testelor), pentru a clarifica câteva chestiuni controversate.

 

Cifrele referitoare la testele făcute în 2010 şi 2011 de ITF sunt disponibile pe site-ul ITF. Se pare că unii jucători de top nu au fost testaţi deloc în afara competiţiilor în această perioadă. Cum explicaţi?

Orice jucător este tot timpul în situaţia de  a fi testat de trei organizaţii: ITF, WADA (Oragnizaţia Mondială Anti-doping), şi de asemenea agenţia naţională anti-doping din ţara unde jucătorul joacă în acel moment. Într-un an olimpic, Comitetul  Internaţional Olimpic poate de asemenea să testeze jucătorii în timpul Olimpiadei.

Pentru a clarifica, statisticile ITF nu acoperă totul, pentru că testele făcute de organizaţiile naţionale nu sunt trecute în scriptele ITF?

Da, aşa este. Orice asociaţie naţională anti-doping dintr-o ţară pe care jucătorii au vizitat-o le poate face teste.

Există vreun plan de a unifica aceste statistici astfel încât publicul să le poată urmări mai uşor?

Aceasta este sarcina Agenţiei Mondiale Anti-doping (WADA). Ei sunt singurii care au autoritatea necesară, pentru că fiecare agenţie naţională trebuie să le raporteze anual rezultatele, şi iar publicarea lor este decizia WADA.

Andy Murray şi Novak Djokovic au fost testaţi în afara competiţiei de câteva ori în 2010 şi 2011, dar de ce nu a fost testată de exemplu şi Venus Williams în afara compeţiţiei în aceeaşi perioadă?

Aici se face o presupunere care nu e neapărat adevărată. Dacă în tabel nu există niciun număr lângă numele unui jucător, asta nu înseamnă că n-am încercat să colectăm mostre. Singurele numere care sunt înregistrate sunt ale mostrelor colectate. De exemplu, Venus Williams. Este şi ea parte din jucătorii care trebuie testaţi şi aceştia trebuie să-şi dea locaţia exactă şi trebuie să dea o oră în fiecare zi când sunt disponibili pentru test. Publicul are această idee, că noi mergem şi luăm mostrele doar în acel interval de o oră. Nu este neapărat aşa. Într-adevăr, ai cele mai mari şanse să găseşti jucătorul în acea oră. Dar acea oră poate fi luată şi ca punct de reper; înseamnă că jucătorul va fi în localitate imediat înainte şi după acea oră. Deci nu mergem să luăm mostre în acea oră pentru că este previzibil, şi programul se numeşte „fără avertizare prealabilă”. Niciun jucător nu este avertizat dinainte când vom veni să luăm o mostră.

În acel tabel sunt două lucruri care nu se trec: unul sunt încercările de a colecta mostra în acel interval de o oră care n-au avut succes (fie din cauza indisponibilităţii jucătorului fie din alte motive administrative) şi al doilea, toate încercările de a colecta mostra în afara ferestrei de o oră, încercări care nu se raportează indiferent dacă au succes sau nu. (Nici USADA, agenţia anti-doping americană nu le-a testat pe surorile Williams în afara competiţiei în 2010-2011- n.r. thetennisspace.com)

Deci aceste încercări  (eşuate) din afara orei stabilite nu sunt înregistrate ca teste ratate?

Nu. Acestea trebuie să îndeplinească anumite criterii pentru a fi considerate teste ratate. (Dacă jucătorul are trei teste ratate într-o perioadă de 18 luni, sunt pasibili de suspendare- n.r. the tennisspace.com)

Mulţi jucători dau 6 dimineaţa ca oră de testare. Pot fi testaţi şi la 3 sau 4 dimineaţa?

În principiu, da. Regulile WADA spun că jucătorii pot fi testaţi oricând, oriunde. Perioada în care jucătorii trebuie să spună unde sunt începe la 6 dimineaţa şi se termină la 11 noaptea. Mulţi jucători folosesc 6 dimineaţa. Aş spune că în general nu se prea fac teste între 11 noaptea şi 6 dimineaţa. Dacă ai avea informaţii credibile că jucătorul foloseşte acel interval pentru doping (dar trebuie să fie informaţii credibile), nu te împiedică nimeni să te duci şi să colectezi mostre în acel interval orar. Dar cred că se întâmplă foarte rar.

Anul trecut, s-a scris în presă că Serena Williams s-a încuiat într-o „cameră de panică” acasă la ea, crezând că un oficial care venise pentru un test era un hoţ. Acel test a fost considerat ratat?

Nu pot comenta despre acel incident. Din păcate, acesta este un caz unde anumite informaţii se află, dar sunt informaţii limitate care provin doar dintr-o sursă. Mai există un aspect al acestei probleme, şi anume punctul de vedere al programului anti-doping, dar din păcate nu pot să vorbesc despre asta. Tot ce pot spune este că aceea a fost o încercare de a colecta un test în afara competiţiei. Nu pot discuta despre procedură şi rezultat pentru că ar încălca acordurile de confidenţialitate pe care le avem.

Dr Luis Garcia del Moral a fost suspendat pe viaţă de USADA pentru încălcarea legilor anti-doping. La US Open, s-a confirmat că italianca Sara Errani a lucrat cu el în trecut. În această situaţie, ITF poate vorbi cu atleta pentru a o avertiza să înceteze colaborarea cu Garcia del Moral?

Nu este ilegal să te asociezi cu o persoană suspendată. Există o propunere în acest sens pentru următorul cod WADA, ca asocierea cu o persoană suspendată pentru scopuri sportive să fie considerată ilegală, dar deocamdată nu este ilegal. Dar nu trebuie să fii geniu ca să înţelegi că nu te ajută să te asociezi cu persoane suspendate. Cred că în cazul lui Errani, ea a spus că nu mai are nicio legătură cu el. Cred că Errani a şi vorbit cu ITF, nu este un secret.

Dinara Safina nu s-a retras oficial, dar n-a mai jucat de mai mult de un an. Cineva în situaţia ei ar mai putea fi testat?

Un jucător poate fi testat când se înscrie la un turneu care se află sub incidenţa programului anti-doping, sau când au cel puţin un punct în clasament într-un an calendaristic. Dacă n-au puncte în clasament şi nu joacă turnee, atunci nu pot fi testaţi. Orice jucător care nu se retrage dar care îşi lasă punctele să scadă până când nu mai au deloc şi nu joacă turnee, nu poate fi testat. Alt mod prin care nu mai poţi fi testat este să te retragi oficial. Dacă te-ai retras oficial şi te răzgândeşti şi vrei să participi din nou în competiţii, trebuie să dai o notificare oficială cu trei luni înainte. Dacă Safina (deşi nu s-a retras oficial) nu mai are puncte în clasament, atunci nu mai este sub incidenţa programului anti-doping.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi