Fast
Finala de la Roma: Zverev-Djokovic

Djokovic se întoarce la formă și în finala de la Roma, îl bate rău pe Thiem

Adrian Țoca | 20 mai 2017

La prânz, o încălzire de un set cu Delpo, 6-4, continuarea unui picnic întrerupt de ploaie cu o zi înainte. La cină, un desert cu Dominic Thiem, 6-1, 6-0. În ritmul acesta, Djokovic ar fi avut timp, energie și interes pentru a înghesui și finala cu Alex Zverev tot azi.

https://twitter.com/TennisTV/status/866009631830814720

Într-o săptămână în care Mastersul de la Roma a trecut prin cam aceleași faze ca și precedentele turnee – o jumătate superioară rapid părăsită de Murray și Wawrinka, o jumătate inferioară unde jucători în formă sau în revenire de formă s-au călcat pe bătături, eliminându-se unii pe alții – vestea cea mare e întoarcerea la normal a lui Novak Djokovic. Sau, dacă sună prea grăbită această concluzie, e mai sigur să spunem că „veștile cum că Nole ar fi dispărut sunt ușor exagerate”.

https://twitter.com/TennisTV/status/866012351224586241

E drept, Domi a fost o palidă umbră a impresionantului jucător care-l învinsese pe Rafa Nadal cu o zi înainte; bietul austriac și-a încasat și câteva fluierături cam aspre la final de meci, pentru că a rămas țintuit în zgură la o serie de winnere reușite de Nole. Dar adevărul e că sârbul a arătat, în sfârșit anul acesta, ca jucătorul pe care-l știam. Din 80 de puncte jucate, i-a lăsat doar 25 lui Thiem, pe care l-a sufocat și l-a demontat bucată cu bucată. Începând cu returul, întotdeauna un barometru exact al calității jocului lui Nole. Revelator, media distanței față de baseline la retur a fost de 0,5 metri pentru Djokovic, versus 4,5 metri Nadal, ieri. Alt reper bun, capacitatea lui Novak de a stoarce ceva din situații în care e strâns cu ușa și pe care le întoarce în favoarea sa cu o ușurință nenaturală. Vezi punctul de mai jos.

https://twitter.com/TennisTV/status/866003992299671552

„De departe, cel mai bun meci al anului pentru mine. A adus înapoi niște sentimente minunate”, a spus Novak, imediat după meci. Sârbul a lăsat doar patru puncte pe serviciu în primul set și a salvat cu două servicii precise, direcționate pe reverul lui Thiem, singurele două șanse de break de care a beneficiat austriacul.

Thiem plătește o taxă scumpă pentru victoria cu Nadal. După ce l-a bătut pe Murray la Barcelona, Domi a pierdut prompt a doua zi cu Nadal, meci în care a arătat tot fără vlagă. Spunea atunci că încă nu e obișnuit să joace contra a doi adversari atât de valoroși în două zile consecutive. Acum, povestea s-a repetat. Cam asta îl mai separă pe Thiem de titlurile mari; abilitatea de a lega victorii consecutive împotriva rivalilor. Deocamdată, are nevoie și de un pic de ajutor din partea tabloului. Pe de altă parte, încurajator pentru el este că arată progrese rapide. La a treia întâlnire cu Nadal în tot atâtea turnee, Thiem a arătat un progres enorm și a obținut o victorie mare pentru el.

Cât despre Djokovic, a revenit el exact la timp? Așa se pare, dovadă că a apucat, cu victoria asta, să apară în sfârșit și în Top 8 în Race to London, prima dată în acest sezon. Iar privind în retrospectivă, eșecul cu Nadal pare să-i fi făcut bine, luându-i din presiune, într-un fel. Deocamdată, mai are un pas până la al 5-lea titlu la Roma și cel mai important trofeu al său în aproape un an. Adversar îi va fi Alexander Zverev, calificat în premieră într-o finală de Masters, după o victorie în trei seturi cu John Isner, 6-4, 6-7, 6-1. Sasha a jucat și el mult tenis recent și va fi interesant ce va putea aduce la masă sau cum va reacționa într-o astfel de ocazie mare pentru el.

Va fi fie o prelungire a seriei Big Four în Masters (și al 31-lea pentru Novak), fie o premieră absolută pentru #NextGen. Dar Djokovic pornește mare favorit, lucru pe care l-am spus atât de rar în ultimele luni, iar asta e excelent pentru tenis. Cu câteva zile înainte de Roland Garros, el pare să vină lângă Nadal în prima linie de favoriți, cu Thiem în spatele lor și cu Murray și Wawrinka pândind un sprint într-o ocazie bună. Premisele sunt îmbietoare.