Despre o ultimă ediție a BRD Năstase Țiriac Trophy: noi ne-am gândit să o tratăm ca pe o sărbătoare. Așa că facem emisiune live de la turneu toată săptămâna!

Adrian Țoca | 18 aprilie 2016

De luni până duminică, Treizecizero revine cu BRD Tennis Insider, o emisiune zilnică despre tenis, transmisă în direct pe site, din studioul amenajat la Arenele din Cotroceni. Îi vom avea ca invitați pe jucătorii români din turneu, pe cei străini, plus oameni din lumea tenisului. Pe lângă asta, vom produce cât mai mult conținut despre turneul ATP de la București. E felul în care ne-am gândit să arătăm cât de important e turneul pentru noi și cât de important ar fi pentru tenisul nostru ca el să rămână în România.

Ok, așadar Arena Centrală nu poate fi folosită, iar în locul ei avem un nou teren ridicat în parcare, în care n-o să încapă toți cei care și-ar fi dorit să vină la meciuri. Tot din motivele de infrastructură, organizatorii n-au putut chema prea mulți jucători de top și nu și-au putut înfrâna tristețea la conferința de presă de lansare. Iar, peste toate astea, ce știm la acest moment e că avem o foarte probabilă ultimă ediție a turneului ATP de la București. Fără o deblocare, e clar că la anul el nu se va putea desfășura în aceleași condiții.

Toate astea au tăiat din căldura cu care fanii de tenis din România îmbrățișau în mod obișnuit turneul. Relația dintre suporteri și turneul de la Arene, indiferent de denumirea lui, a fost întotdeauna una puternică; sunt oameni care au venit an de an în Cotroceni, indiferent de vreme sau de lista jucătorilor care au participat, oameni pentru care săptămâna de tenis masculin de la București a fost întotdeauna un prilej de sărbătoare, o săptămână de detașare și de evadare într-o lume pe care n-o pot accesa în mod obișnuit. Cocheta bază din Dr. Lister, cu toată verdeața și liniștea care o caracterizează, e cel mai apropiat exemplu pe care-l avem despre lumea fascinantă a circuitului de tenis. Ani la rândul, până să apară meciurile de Fed Cup de la Galați sau Cluj, a fost și singura ocazie ca să vedem pe viu jucători de top. Iar audiențele au fost mereu bune, chiar și cu mult înainte de explozia de popularitate cu care ne bucură tenisul în ultimii ani.

Acum, acești oameni se simt deposedați de ceva drag și n-ai cum să nu empatizezi cu ei. Într-o epocă în care licențele turneelor de tenis se dau greu, e un privilegiu să ai un loc în calendarul masculin de tenis, în special într-un moment atât de încins al sezonului, fix la începutul sezonului de zgură. Cu o bază sportivă corespunzătoare și o strategie care să nu trebuiască să se plieze pe improvizații, BRD Năstase Țiriac Trophy ar putea atrage lesne tenismeni foarte importanți și să-și maximizeze potențialul. Mai important, ar putea continua să joace un rol masiv în educația sportivă a noilor generații; așa cum spunea Horia Tecău, cel mai subestimat efect al acestui turneu este că îi inspiră pe viitorii campioni să-și dorească o carieră în tenis.

Tocmai de aceea, ediția din acest an a turneului ar trebui privită ca o sărbătoare, cu atât mai mult dacă se va dovedi că va fi ultima. Dacă acesta e finalul, putem foarte bine să ne bucurăm de el, în loc să-l expediem pe undeva, la știrile pe scurt. Da, va fi înghesuială pe teren, dar săptămâna de tenis din Cotroceni își va păstra farmecul. Da, suntem triști cu toții că nu se găsește o soluție, dar mai bine să producem conținut despre și în jurul turneului, să vorbim despre turneu, în așa fel încât mesajul să fie clar pentru toată lumea că este un eveniment important pentru oameni. Iar când oamenii decid și anunță că un lucru e important pentru ei, într-un final se găsesc și soluții.

De aceea, Treizecizero reia în această săptămână emisiunea de tenis zilnică pe care am inaugurat-o anul trecut, la turneul feminin. Ne-am propus să vorbim despre turneu în toate formele posibile, să îl tratăm ca pe ceva special, nu ca pe un final trist, să atingem cât mai multe subiecte și să obținem awareness pentru o competiție dragă nouă, cu care am crescut și cu ajutorul căreia mulți dintre noi și dintre voi, cei care ne citiți, ne-am cultivat dragostea pentru tenis.

Zilnic, de luni până duminică, vom fi în direct din studioul instalat la Arene, de regulă începând cu ora 18:00, deși nu excludem și alte ore de start. Vom aborda teme precum condițiile de desfășurare a turneului și soarta lui, tenisul românesc masculin, dar și cel feminin, vom dialoga cu jucătorii străini care participă la turneu, îi vom avea aproape pe cei români, ne vom vedea pe toate rețelele sociale și, una peste alta, vom încerca să facem din această săptămână o sărbătoare. Ni s-a părut că ar fi cea mai constructivă abordare cu putință.

Și da, avem și multe alte subiecte tari pe care însuși turneul le propune. Sunt, pe tablou, mulți jucători care ne plac și care au lucruri de spus. Verdasco și Tomic pe platoul BRD Tennis Insider? Why not? Turneul de dublu este o ocazie ideală pentru reîntoarcerea unei perechi foarte importante pentru tenisul românesc, despre care s-au spus atâtea lucruri. Florin Mergea și Horia Tecău vor fi la noi și vor vorbi despre marele lor obiectiv din acest an pentru care se pregătesc la București, dar și cum e să facă iar echipă. Tot la dublu îl vom vedea pe Victor Hănescu, probabil ultima oară într-o competiție oficială la București. Vom vorbi și cu Marius Copil sau Adi Ungur. Iar oamenii importanți din jurul tenisului, de la oficiali la antrenori, au, cu siguranță, multe lucruri faine de spus.

Este un efort mare pentru un site mic, dar încă o dată ne împinge din spate entuziasmul nostru și susținerea voastră extraordinară. E încă un proiect special pentru care s-au făcut eforturi mari și care, la fel ca și turneul, merită atenția voastră. Și obiectivul său este același precum cel al site-ului: să ajute la mediatizarea tenisului românesc.

Tot conținutul va fi distribuit pe toate platformele pe care suntem prezenți, de asemenea, veți putea participa cu idei, sugestii sau întrebări pentru invitați, fie în timp real, fie înainte de emisiune.

Anul trecut, scriam despre emoțiile din preajma lansării. Scriam că ni se pare “aproape de necrezut că, de două zile încoace, Treizecizero nu mai înseamnă doar un spațiu online dedicat tenisului, ci și un mini-platou în care oamenii trebăluiesc, fac probe, fixează camere, se împiedică în cabluri și aranjează panouri cu logo-uri. Astea două zile, venite după alte câteva zile în care alți oameni drăguți s-au ocupat să ridice un cort, să ne deseneze un design, să aducă echipamentul și să ne ajute cu toate condițiile necesare. Două zile în care am mai realizat, de asemenea, cât de departe a ajuns mesajul acestui site și câți oameni continuă să ralieze în spatele lui.”

Și acum s-au întâmplat aceleași lucruri, în paralel cu o săptămână în care am acoperit, tot cu aceleași resurse, și Fed Cup sau Monte Carlo, doar că acum ni se pare perfect normal să facem proiectul. Am învățat din experiența de anul trecut, dar ce vom păstra e intenția de a ne lua cât mai puțin în serios, de a păstra un aer relaxat, în locul unuia încrâncenat și dependent de sentințe.

Vom păstra și deschiderea către voi, așa că dacă sunteți prin preajmă, nu ezitați să treceți să ne salutați – totuși, nu chiar atunci când suntem în live 🙂 Feedback-ul e binevenit, așa că vă așteptăm cu idei și propuneri.

Treizecizero își continuă astfel încercările și proiectele: în ultimele luni, am făcut online, print, audio, am mai lansat un site, acum revenim și la video. O să mai avem timp să vorbim despre lucruri din interior, dar deocamdată ne concentrăm pe pregătirea primei emisiuni. Așadar, de azi și până duminică, ne vedem și în direct!


Mulțumiri, ca de obicei, pentru sprijin 🙂

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi