Despre dopajul "legal" și controversele provocate de documentele medicale publicate pe net. Toate detaliile de știut

Camelia Butuligă | 19 septembrie 2016

Fancy Bear, un grup de hackeri ruși, au dat publicității informații medicale confidențiale ale mai multor sportivi de top, date preluate după ce au spart datele de bază ale WADA. Hackerii au publicat filele în trei tranșe. Evenimentul ultimelor zile riscă să provoace o falie mare de încredere între sportivi și fani, dacă picăm în capcana concluziilor bazate pe informație pe sărite, dacă nu alegem să studiem atent fiecare caz în particularitatea lui.

Știți de ce urăsc dopingul? Dincolo de motivul etic evident, îl urăsc pentru de câte ori explodează o știre legată de dopaj, trebuie să mă transform peste noapte în Walter White. Unde sunt vremurile de odinioară, când jucătorii luau, ca tot omul, cocaină, marijuana sau alte chestii pe care puteam și eu să le pronunț.

Dincolo de toate detaliile, totul în această telenovelă cu mii de episoade mi se pare că se reduce la o singură întrebare: ”Ai sau nu ai încredere în organizațiile anti-doping că sunt vigilente și îi prind/împiedică pe trișori să trișeze?” Pentru că ce putem face noi ca spectatori? Nu avem de unde ști ce fac sportivii (doar dacă nu avem capacitatea să fim invizibili și omniprezenți), deci trebuie să decidem dacă avem încredere că cei care îi verifică își fac treaba bine sau nu. Este o alegere importantă și singura asupra căreia avem control total. Putem să mai umplem eventual forumurile și social media cu opiniile noastre, dar efectul pe care îl avem în acest fel este dificil de cuantificat și dacă există, se va vedea poate pe termen lung. 

(…)

I. Ce sunt Excepțiile Medicale (TUE) și cum se acordă ele

Pe site-ul WADA există un document de 36 de pagini intitulat ”Reguli pentru acordarea excepțiilor medicale”. Iată cele mai importante lucruri din acest document: 

Condiții pentru primirea unei excepții medicale TUE (Therapeutic Use Exemption)

Atletul va primi dreptul la o excepție medicală dacă și numai dacă îndeplinește toate condițiile următoare:

    Articolul este publicat în întregime pe Lead.ro. Te invităm să-l citești aici.

     

    Îți place?
    Susține Treizecizero
    Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
    Prin cont bancar:

    IBAN RO51RNCB0079145659320001

    Asociația Lideri în Mișcare,

    Banca Comercială Română

    Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
    Cele mai noi