Demonstrație a ce-ar putea fi: Sorana Cîrstea pierde la mare luptă un meci intens cu Bouchard

Adrian Țoca | 29 august 2014

6-2, 6-7, 6-4

Sorana Cîrstea a luptat frumos în ultimele două seturi, a întors de câteva ori din situații grele, a salvat o minge de meci, dar a trebuit să se recunoască înfrântă într-unul dintre meciurile bune de la US Open 2014: 6-2, 6-7, 6-4.

Partea bună e că, pentru al doilea meci la rând, Sorana a jucat un tenis mai aproape de ce se așteaptă de la ea, ceea ce, în contextul ultimelor luni, e o surpriză plăcută. Partea proastă e că tot n-a fost de ajuns. Într-o confruntare între două jucătoare asemănătoare ca exprimare pe teren, a câștigat cea care și-a ținut mai bine emoțiile în frâu și care a jucat mai bine și mai curat când a trebuit. Spre lauda ei, Bouchard s-a comportat ca o jucătoare de Top 10 atunci când avea nevoie să se comporte ca o jucătoare de Top 10.

Sorana a pierdut, dar a scuturat zdravăn câteva tare care atârnă ca niște tinichele de numele ei: Sorana cea-care-renunță-repede-când-dă-de-greu? Mit doborât. Sorana care-se-pierde-cu-firea? Mit zdruncinat. Sorana care-nu-poate-sau-nu-vrea-sa-si-controleze-loviturile? Aici e cel mai interesant, pentru că, la fel ca și cu Watson, Cîrstea a arătat că poate introduce o marjă consistentă de control în loviturile ei. Nu la același nivel ca în turul 1, dar nici n-avea cum, pentru că adversarul a fost de o altă factură.

Totuși, Genie era de învins în seara asta, dar la trasul liniei a cântărit prea mult efectul găunos al primului set, ratat complet de Sorana. Românca a început nervoasă și a acuzat mai mult decât Bouchard vântul care le-a pus probleme la serviciu ambelor jucătoare. Genie a returnat excelent și și-a creat avantaj din startul punctelor grație adâncimii pe care a obținut-o cu regularitate, la aproape fiecare schimb mai lung. Înfiptă pe linia de fund, Genie a descărcat pe fiecare minge mai scurtă obținută de la Sorana și și-a ținut într-o limită decentă erorile neforțate. Când canadianca a obținut un break gratis, pe greșelile Soranei, în startul setului secund, meciul părea rupt.

Nu că Sorana n-ar fi avut șansele ei să-l reechilibreze. La 2-4 în primul set, minge de break. La 0-0 în setul secund, alte două mingi de break. Toate, ratate pe mingi greșite ușor. Treptat, rolurile s-au schimbat. La 0-2 în setul secund, Sorana s-a agățat cu disperarea înecatului de un game pe serviciul lui Genie. Îndârjirea româncei a părut s-o surprindă și s-o deranjeze un pic pe Bouchard, care și-a mai pierdut din luciditate, gesticulând cu lehamite către propria-i boxă. A fost prima ocazie a serii în care am văzut că dacă Sorana o scutură un pic, Eugenie, la rândul ei cu probleme de formă și de încredere în ultima lună, poate să cedeze. De altfel, Bouchard e încă departe de zona de confort în care s-a găsit în prima parte a sezonului, iar următoarea parte a meciului a demonstrat-o. Când a servit în game-ul următor, Genie a lăsat să-i scape un 40-15, și dintr-o dată Sorana era în meci: agresivă și la fileu, și de pe spate, inspirată și la serviciu.

A urmat partea cea mai bună a întâlnirii, când ambele și-au atins nivelul cel mai bun al serii în aproximativ aceeași perioadă. Raliuri intense, lovituri puternice, virulente, din ambele părți, meciul tipic de hard. Sorana s-a desprins la 4-2, dar n-a reușit să capitalizeze, în ciuda numeroaselor puncte frumoase pe care le-a făcut. S-a trezit în situația de a servi ca să rămână în meci, la 5-6. Miturile spuneau că urma să clacheze. A răspuns ridicându-și jocul. A livrat cel mai bun game al serii, o combinație perfectă de lovituri ultra-agresive și servicii eficiente, iar publicul de pe Ashe trecuse de partea ei. Tie-break-ul a fost în întregime al Soranei, începând de la primul punct, un retur fantastic în cross, și terminând cu ultimul, un winner de forehand marca Sorana. Între ele, un passing-shot electric, un body-language foarte pozitiv și un picior pus în ușă, pe post de refuz de a accepta înfrângerea.

Sorana merita să intre în setul trei, după cum merita să-și ofere șansa unui început mai bun în setul trei, în contextul în care avea tot momentumul de partea ei. Era clar că e un set de o importanță majoră pentru amândouă, pentru felul în care va fi judecat acest sezon pentru fiecare dintre ele. Cu o victorie, Sorana s-ar fi pus în postura în care să și-l salveze cât de cât pe al ei. Cu o înfrângere, Bouchard ar fi simțit mai abitir presiunea faimei rapide pe care și-a obținut-o. Cea care a rezistat și răspuns mai bine sub apăsarea și tensiunea de final a fost însă Genie, per total jucătoarea mai bună a serii. În ciuda unui brief comeback al Soranei, care ne-a dat iar speranțe revenind întâi de la 1-3 la 3-3, Bouchard a continuat să vină cu punctele mari în momentele cheie, în vreme ce românca a dat breakul înapoi cu o dublă greșeală, pe care avea s-o plătească scump. Mai apoi, la 5-3, Sorana a salvat o minge de meci după un alt schimb intens, refuzând în continuare să piardă, și minute mai târziu un alt break, care să ne ducă în prelungiri, părea foarte plauzibil. Sori a început bine game-ul în care Bouchard a servit pentru meci, s-a dus la 0-30, dar mult credit finalistei de la Wimbledon pentru cât de bine a jucat și a servit ultimele patru puncte: clean kill, cum s-ar zice. Reacția de bucurie a lui Genie, altminteri mai mereu reținută după victorii, spune multe despre ușurarea simțită de canadiancă după un meci greu.

Sorana părăsește US Open și se îndreaptă astfel spre finalul unui sezon din cale afară de frustrant, dar perioadele de joc bune din meciul Bouchard sunt o indicație a ce ar trebui și ce ar fi capabilă să livreze în mod constant românca. Un meci de seară pe Arthur Ashe, în care a luptat frumos, chit că a pierdut, echivalează cu noi motive de optimism pentru ea și pentru fanii Soranei. Cei care continuă să o aștepte și care, înainte de meci, au încercat să o mobilizeze cu un mesaj generos: #ÎmpreunăNeRidicăm, împachetat în filmulețul de mai jos. Prima care poate să facă asta, să se ridice adică, e chiar Sorana. Locul din clasament de acum nu i se cuvine, iar ca să se descotorosească repede de el trebuie să construiască pe acele momente bune de azi și/sau din meciul cu Watson. E un punct de plecare. La un moment dat, undeva în viitor, va fi inevitabil ca elementele din jocul ei să funcționeze.

Tot în turul 2, Monica Niculescu a pierdut în trei seturi cu Zahlavova, care va fi următoarea adversară a lui Bouchard. Simona Halep, rămasă singura româncă de pe tabloul de simplu, joacă vineri seară cu Mirjana Lucic

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi