Delpo pierde la Rotterdam, Murray, și el eliminat. Gulbis și Cilic confirmă, Ernie își propune Top 10

Camelia Butuligă | 14 februarie 2014

Ernests Gulbis a reușit 35 de lovituri direct câștigătoare în eliminarea campionului en-titre și spune că obiectivul acestui sezon pentru el este să intre în Top 10.

Bună seara şi Happy V Day! Unde „V” vine azi de la „Victorie” dacă te cheamă Ernests Gulbis, Simona Halep sau Horia Tecău, de la „Văleu” dacă ai ghinionul să fii Sara Errani, Del Potro sau Jerzy Janowicz, sau de la „Vai, bine c-am reuşit să câştig sărăcia asta de meci” dacă numele tău este Tomas Berdych.

Bun, deci sfertul Berdych – Janowicz. De unde să încep? De la incredibilul show „Cine serveşte mai prost, greşeşte mai mult şi se taie mai ceva ca maioneza” derulat de-a lungul primului set? Janowicz a servit pentru set la 5-4, dar în loc să fie 6-4, a dat în fileu o dreaptă de rutină la setpoint şi s-a făcut 5-5. S-a ajuns în tiebreak, unde ambii au servit atroce: timp de şapte puncte la rând, niciunul n-a reuşit să-şi facă propriul serviciu. Janowicz a reuşit cu chiu cu vai să ia tie-breakul (11-9!) numai pentru a se dezintegra de-a binelea în setul doi. Ca highlights, următoarele momente: cele trei duble consecutive pentru a-i da lui Berdych primul break, urmate de o aruncare spectaculoasă a rachetei de-a curmezişul terenului; mingi scăpate din buzunar în timpul jocului, urmate de explicaţii pe care arbitrul a trebuit să le dea lui Berdych în legătură cu ce prevede regulamentul în aceste situaţii; al doilea break făcut după o dublă, un punct penalizare pentru scăpatul mingii din buzunar, altă dublă şi o neforţată; sărbătorirea pierderii setului doi prin izbirea rachetei de stâlpul fileului, chiar în faţa lui Berdych, care i-a aruncat o privire ucigătoare.

Berdych n-a fost nici el într-o dispoziţie mai fericită, dar n-a avut încotro şi a câştigat, deoarece JJ clar n-avea de gând să câştige: 39 de neforţate a reuşit Jerzy să adune în total. 6-7(9), 6-2, 6-4 după două ore şi jumătate de show, iar Berdych şi tricoul lui dubios vor juca în semifinale cu noua versiune matură şi profi a lui Ernests Gulbis.

Pe care am început să-l bănuiesc că a fost de fapt răpit şi înlocuit de o versiune cyborg, care arată şi joacă ca el, dar care se comportă extrem de nenatural pe teren: adică matur şi calm. Nu numai eu sunt şocată: în meciul de azi, comentatorii au repetat uimiţi cam la fiecare 3-4 gameuri că Gulbis nu a rupt încă NICIO rachetă la acest turneu #şocşigroază!

Meciul în sine a fost genial de urmărit, foarte ridicat ca nivel. Deşi Delpo a avut din nou probleme cu încheietura stângă (a cerut o pauză medicală după primul set) şi reverul său a suferit, a jucat totuşi foarte bine şi a luptat până la capăt. De partea cealaltă, Ernests nu şi-a pierdut concentrarea (foarte straniu) şi a continuat să-l preseze pe Juan pe ambele părţi, să servească imparabil (12 aşi) şi să apere de parcă-l chema Djokovic.

După cum puteţi vedea şi-n highlights, meciul a avut toate loviturile care se pot da pe un teren de tenis, de la cele mai năprasnice până la cele mai delicate şi trăznite. Au fost puncte lungi de peste 20 de lovituri, winnere fabuloase, loburi, scurte, volee reflex şi două tweenere, câte unul pentru fiecare. Juan a făcut şi un pic de spectacol la o minge controversată la 40 egal, când Gulbis servea pentru meci. Înainte să facă challenge, s-a consultat cu spectatorii care se aflau în rândul cel mai apropiat de locul unde căzuse mingea. Mingea fusese out şi Delpo avea deodată primul lui breakpoint în setul doi. Dar Cyborg Ernie a pus capăt încă din faşă revirimentului şi şi-a luat serviciul şi meciul cu 6-3, 6-4.

Gulbis şi Delpo se pare că au început o mică tradiţie de Valentine’s Day, propriul lor “streak” (să-i zicem “love streak” sau e prea ciudat?). Anul trecut, tot pe 14 februarie, Gulbis pierduse la Del Potro, anul ăsta şi-a luat revanşa. Anul viitor pe vremea asta sper că vor juca iar un meci mișto la Rotterdam.

Ziua s-a încheiat cu o victorie surprinzătoare a lui Marin Cilic contra lui Andy Murray, 6-3, 6-4. Marin are la activ multe înfrângeri la Andy, câteva dintre ele dureroase, dar acum pare intrat într-o stare de grație, ca și cum ar vrea să recupereze timpul pierdut anul trecut cu acea suspendare. Marin a confirmat titlul de la Zagreb, de săptămâna trecută, cu două victorii solide la Rotterdam, cu Tsonga și Murray. Andy riscă să ajungă până pe locul 7 în care Berdych va câștiga titlul la Rotterdam. Care Rotterdam a rămas fără primii doi favoriți azi, iar semifinalele sunt Gulbis – Berdych și Cilic – Sijsling. 

La dublu, Horia Tecău și Jean Julien Rojer joacă pentru calificarea în a doua finală în tot atâtea săptămâni cu perechea din Franța, Benneteau/Roger Vasselin. Începând de luni, Horia și partenerul lui se vor alătura în Top 10 Race to London perechii Florin Mergea/Oliver Marach.

 

Faza zilei la Rotterdam


Highlights Cilic – Murray

Highlights Gulbis – Del Potro


Highlights Berdych – Janowicz

Bonus Hot Shot. Dustin Brown, pe care fanii hard ai circuitului îl știu nu doar prin prisma parcursului notabil de anul trecut, de la Wimbledon, a reușit nu una, ci două execuții absolut incredibile pe parcursul aceluiași meci, jucat în Challenger-ul de la Bergamo. Calitatea imaginilor e proastă, dar efortul merită.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi