Delpo! Juan Martin Del Potro îl oprește încă o dată pe Federer la New York! Semifinală cu Rafa

Treizecizero | 7 septembrie 2017

Del Potro revine într-o semifinală de Grand Slam după patru ani și îl va întâlni pe Rafael Nadal, care l-a învins în trei seturi pe tânărul rus Rublev. Cealaltă semifinală va produce un finalist de Slam în premieră: Carreno Busta – Kevin Anderson.

US Open este oferit de

Juan Martin Del Potro l-a învins pe Roger Federer, în sferturile de finală ale US Open, 7-5, 3-6, 7-6 (8), 6-4, punând capăt speranțelor elvețianului la un al treilea titlu de Grand Slam anul acesta. În 2009, Delpo îi oprea seria de cinci titluri la New York; în cel mai bun sezon al lui Federer de atunci și până acum, Juan Martin reapare în calea acestuia.

Delpo îl va întâlni în semifinale pe Rafael Nadal, care l-a învins în trei seturi pe tânărul rus Rublev. Cealaltă semifinală: Carreno Busta – Kevin Anderson.

Federer a ratat patru mingi de set în tiebreak-ul setului al treilea, fiind apoi pasat la prima șansă de set a lui Del Potro. Ulterior, după ce a salvat două mingi de break la 2-3 în setul al patrulea, a trimis un smash în fileu, predându-și serviciul. Acestea au fost momentele cheie care au decis, într-un interval de 10-5 minute, un meci strâns, în care, cel puțin până la acel tiebreak, drama scorului a bătut calitatea meciului.

Când Del Potro a servit pentru meci, Federer s-a apropiat la 30-30 și a avut o șansă pe serviciul doi; a atacat pe rever și a urcat la fileu, dar a grăbit voleul, direcționându-l mult în out. Anterior, Del Potro avea procentaj de 100 la 100 pe primul serviciu în acest set patru.

Federer n-a avut o zi inspirată tactic și și-a ratat toate șansele importante pe care le-a avut chiar și în condițiile unui meci slab pentru el –  a spus la conferință că nu simte că ar fi meritat mai mult în acest turneu cu jocul pe care l-a avut la NY.

Însă Juan Martin a fost extraordinar, în special în momentele cheie, pe care le-a jucat aproape în întregime excelent. A servit foarte bine, în special când a avut nevoie (a pierdut doar trei puncte din 23 jucate cu serviciul în setul patru), s-a apărat bine, a folosit excelent reverul, iar forehandul a fost în modul de distrugere. A exploatat excelent punctele nevralgice ale lui Federer și s-a ridicat la înălțimea provocării, confirmând afirmația de dinainte de meci, când a spus că știe cum trebuie să joace. Într-un an așa și așa, Del Potro se întoarce în semifinale de Grand Slam pentru a patra oară în carieră și prima dată de la Wimbledon 2013 încoace.

„Juan Martin a luptat ca un leu”, a spus Federer despre adversarul său. Într-o conferință de presă încărcată cu observații foarte concrete, Federer a adăugat că nu a fost foarte sigur cum ar trebui să joace azi și că n-a simțit niciun moment în acest turneu că e aproape de nivelul din Australia sau de la Indian Wells și Miami. „M-am chinuit mult în turneu, cumva sunt fericit că am ajuns până în sferturi, azi am dat peste un jucător mai bun”.

„Ar trebui să doară, doare. Dar cu sezonul pe care l-am avut, e mult mai ușor să pui înfrângerea în perspectivă. Îmi va trece foarte repede”, a spus el.

E a șasea oară când un potențial meci Federer – Nadal la New York e oprit la doar un meci distanță. Dacă s-ar fi întâlnit, cei doi ar fi jucat nu doar pentru oportunitatea celei de-a treia finale de Slam a anului, ci și cu locul 1 ATP pe masă, în ceea ce ar fi fost unul dintre cele mai mari meciuri ale rivalității lor. Rafa Nadal este acum sigur că va rămâne pe primul loc și după acest turneu și devine favorit la a încheia anul pe primul loc. E pentru prima dată din 2003 (Agassi și Serena) când liderii mondiali din ATP și WTA vor fi din aceeași țară, după ce Garbine Muguruza a devenit, ieri, noua ocupantă a primului loc.

„Ei bine, cred că acum este și terenul meu de ‘acasă’ „, a spus Del Potro, la interviul de pe teren de după meci. Argentinianul salvase două mingi de meci în optimile de finală cu Dominic Thiem.

Federer a încheiat meciul cu 60 de winners vs 41 de unforced, și 2/3 la mingile de break, câștigând 73 la sută pe primul serviciu. Del Potro a avut 48 de winners și 32 de unforced errors, 3 din 6 la mingile de break și un remarcabil 81 la sută puncte câștigate pe primul.

Nadal îl conduce pe Del Potro cu 8-5 în meciurile directe, dar argentinianul are 5-4 în meciurile pe hard, inclusiv acea victorie din 2009, din semifinale (6-2, 6-2, 6-2), când de asemenea a oprit o întâlnire între Roger și Rafa și a câștigat titlul.

Pe larg, despre meciurile din turneul masculin, AICI.

https://twitter.com/doublefault28/status/905639782310703105

 

***

În noul Shop 30-0 ai o ofertă specială, valabilă doar pe perioada US Open, la un preț avantajos: un pachet revistă 30-0 Pe Curat 2017 + tricou „Vam10s”. Numărul pachetelor rămase disponibile este limitat.

Aruncă un ochi în Noul 30-0 Shop, aici

 

Articolele 30-0 sunt susținute de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi