De la Montreal la București. Zilele tenisului românesc continuă cu BRD Năstase Țiriac Trophy

Treizecizero | 20 aprilie 2015

BRD Năstase Țiriac și-a început azi ediția aniversară de 20 ani. Pentru o săptămână, vedem din nou tenis masculin de calitate la doi pași de casă. Vorbim despre câțiva dintre jucătorii prezenți anul acesta la București

După două zile în care tenisul românesc a fost prilej de bucurie și chiar mândrie națională, de azi începe cel mai important turneu ATP organizat în această parte a Europei: BRD Năstase Țiriac Trophy 2015.

Concursul vine într-un moment ideal, cu echipa României ajunsă, după mai bine de 20 de ani, în grupa principală a Fed Cup, și cu pofta pentru tenis, atât pentru cel jucat, cât și pentru cel privit, devenită de-a dreptul contagioasă. În contextul acesta, ediția aniversară de 20 de ani a turneului de la București se anunță deja un succes de vânzări.

Cât despre spectacolul din teren, acesta va depinde și de românii de la dublu, tablou unde lumea așteaptă deja la o finală Tecău vs. Mergea (care face pereche la turneul acesta cu indianul Bopanna). Cei doi au mai fost aproape de o finală anul acesta, în două rânduri chiar, dar de întâlnit, s-au întâlnit în sferturi la Australian Open sau în turul 1 la Miami. Și la București s-au mai întâlnit, de două ori chiar.

Alt factor de urmărit este și forma unor jucători ca Borna Coric – puștiul care l-a bătut pe Rafa în toamnă, la Basel – și Gael Monfils, care nu mai e puști, dar l-a învins pe Federer chiar săptămâna trecută, la Monte Carlo, într-un meci mare.

Foarte interesantă va fi și evoluția sârbului Tipsarevic, care joacă la București abia al doilea său turneu din ultimele 17 luni. Janko, care are 30 de ani, a suferit două operații pentru extirparea unei tumori benigne din piciorul stâng, intervenție care amenința să-i încheie frumoasa carieră prematur.

Recent, la primul lui meci după revenire, pe zgura de la Houston, Tipsarevic s-a luptat aproape trei ore cu brazilianul Clezar, salvând și câteva mingi de meci pentru a-și apropia victoria. La revenirea la București, el ar putea fi una dintre principalele atracții de la București. Tipsy a mai fost la București în trecut, dar atunci în calitate de jucător de Top 10 și posesor al unui wildcard de ultim moment.

La fel cum ar mai putea fi interesantă și evoluția celor doi francezi care-și împart antrenorul, pe olandezul Jan De Witt. Favoriți 1 și 2, Gilles Simon și Monfils s-ar putea vedea într-o finală captivantă în Cotroceni. Pentru Gilles, n-ar fi câtuși de puțin o premieră. BRD Năstase Țiriac Trophy este turneul său de casă, Gillou s-a impus aici în trei ocazii, în 2007, 2008 și 2012. Tot în 2007 făcea și Gael o semifinală, învins atunci în două seturi de Victor Hănescu, cel care absentează anul acesta. Monfils a fost prezent aici și anul trecut, dar s-a oprit în semifinale. 

Alt fost campion BRD Năstase Țiriac prezent la start este Lukas Rosol. La doi ani de când a câștigat la București primul titlu al carierei, într-o zi cât se poate de dificilă și de emoționantă pentru el, cehul caută să-și recupereze trofeul. De altfel, Lukas este și finalistul de anul trecut, când s-a oprit la doar un meci distanță de apărarea titlului, pierzând finala cu Grigor Dimitrov. Bulgarul n-a venit anul acesta să-și apere trofeul, preferând să meargă la Istanbul, săptămâna viitoare, alături de Roger Federer.

De fapt, tabloul de anul acesta e interesant tocmai prin mixul de jucători care vin la București într-un moment când cariera lor răsare – așa cum sunt deja amintitul Coric și cehul Vesely – și sportivi ca Youzhny, Baghdatis, Karlovic sau Tipsarevic care, după ce s-au găsit pentru o bună perioadă înăuntrul și în jurul topului zece mondial, privesc mai degrabă spre ultimii lor ani de tenis. Or, tocmai această potrivire, a experienței de o parte a fileului, a entuziasmului de cealaltă, poate conduce la câteva meciuri grozave. Să nu le pierdeți! România nu are doar vremuri superbe în tenis, ci și privilegiul organizării a două turnee frumoase de profesioniști. Ca în fiecare an, orice zi petrecută la Arene nu poate fi altfel decât fermecătoare.

 

| Citește cum a fost prima zi la BRD Năstase Țiriac Trophy: meciul lui Marius Copil și despre potențialul lui Borna Coric 

 

 

Cum arată tabloul

[1] G. Simon (FRA)  Bye
[WC] J. Tipsarevic (SRB) vs. [Q] T. Fabbiano (ITA)

[Q] N. Mektic (CRO) vs. D. Istomin (UZB)
D. Gimeno-Traver (ESP) d [6] V. Troicki (SRB) 57 63 61

[3] I. Karlovic (CRO)  Bye
B. Coric (CRO) vs. S. Stakhovsky (UKR) 62 67 76

M. Jaziri (TUN) d F. Mayer (GER) 46 64 75
D. Schwartzman (ARG) vs. [7] J. Vesely (CZE)

[5] G. Garcia-Lopez (ESP) vs. [Q] L. Giustino (ITA)
M. Baghdatis (CYP) vs. S. Darcis (BEL)

[Q] J. Zopp (EST) vs. D. Lajovic (SRB)
[4] L. Rosol (CZE)  Bye

[8] S. Bolelli (ITA) vs. A. Golubev (KAZ)
I. Dodig (CRO) vs. A. Haider-Maurer (AUT)

M. Youzhny (RUS) vs. [WC] M. Copil (ROU) 16 64 63
[2] [WC] G. Monfils (FRA)  Bye

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi