De ce boicotează surorile Williams, an de an, turneul de la Indian Wells

Adrian Țoca | 7 martie 2012

De ce boicotează surorile Williams, an de an, turneul de la Indian Wells

Cu siguranţă că aţi observat, sau vi s-a părut suspect, că niciuna dintre surorile Williams nu apare, an de an, pe tabloul feminin de la Indian Wells.

Pentru cei care nu-şi mai reamintesc cauza, absenţa familiei Williams de la IW n-are legătură cu o accidentare sau cu alte obligaţii, ci cu un boicot. Exact. Cele două refuză deliberat să participe la acest turneu, şi procedează astfel încă din 2001. Şi asta deşi Indian Wells face parte dintre turneele la care WTA cere prezenţa obligatorie.

Motivul propriu-zis? În 2001, Venus şi Serena, aflate atunci în plin avânt al carierei, urmau să se întâlnească în semifinalele Indian Wells. Numai că Venus a decis să se retragă din turneu cu… patru minute înainte să intre pe teren contra Serenei, acuzând dureri la genunchi. Decizia ei n-a fost deloc primită de public, care şi-ar fi dorit teribil de mult să le vadă la lucru pe cele două jucătoare, şi nici de directorul turneului, care a declarat că şi-ar fi dorit ca Venus să încerce măcar. “Decizia ei face rău tenisului”, a spus acesta.

A doua zi, când Serena, care avea 19 ani, a jucat finala cu Kim Clijsters, ea a fost huiduită necontenit de către public. Cea mai mică dintre cele două surori a câştigat meciul, învingând-o pe Clijsters, pe atunci 17 ani, în trei seturi, 4-6, 6-4, 6-2, dar fluierăturile şi huiduielile la adresa ei nu s-au oprit nici în timpul ceremoniei de premiere. 

Culmea, peste ani, Serena şi Kim au fost din nou implicate într-un meci cu scandal pe tărâm american, de data aceasta la US Open 2009, celebrul caz “greşeală de picior”.

Reacţia extrem de ostilă a publicului s-a păstrat şi la adresa lui Venus şi a tatălui celor două, Richard Williams, ambii fiind huiduiţi la scenă deschisă când şi-au făcut apariţia în tribune.

La vremea respectivă, dar şi ulterior, se vehicula teoria conform căreia tatăl decide rezultatele meciurilor directe dintre cele două. Foarte agresive pe teren, adevărate forţe în confruntările cu celelalte fete, Venus şi Serena erau, spuneau contestatarii, destul de schimbate când se întâlneau; meciurile lor directe lăsau de multe ori impresia că-s lipsite de nerv şi de tensiune. Ca și cum cele două fete se protejau reciproc. De aici şi până la teoria conspiraţiei n-a mai fost decât un pas.

Familia Williams s-a plâns de rasism și că a suportat cuvinte dintre cele mai dure, jigniri profunde din partea fanilor din tribune. Scandalul a căpătat proporţii şi semnificaţii rasiale, afectând puternic, la acea vreme, imaginea tenisului.

În autobiografia ei, “On the Line”, publicată în 2009, Serena descrie cu lux de amănunte ziua cu pricina şi susţine că Venus anunţase încă din dimineaţa meciului că nu poate juca, dar că oficialii turneului au amânat anunţul oficial, tot sperând că aceasta va putea, totuşi, intra pe teren. “Niciodată nu mi s-a mai întâmplat aşa ceva. E surprinzător, pentru că fanii tenisului sunt bine crescuţi. Nu-s agresivi. Ploua asupra mea cu răutăţile lor. N-au fost doar simple fluierături. Totul era tendenţios, toţi erau împotriva mea. M-am uitat şi am văzut o mulţime de fani albi, majoritatea în vârstă, oameni avuţi, dar care fluierau cu patimă (…) Am auzit cuvântul “cioară” de câteva ori. Nu-mi pasă dacă mă vor amenda un milion de dolari, eu nu mă mai întorc să joc acolo”, spune Serena.

Din acea zi, niciuna dintre surorile Williams n-a mai pus piciorul la Indian Wells, în pofida ameninţărilor, a amenzilor sau, mai apoi, a rugăminţilor WTA. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi