Cupa Davis, tragerea la sorți: România – Israel. Ambele naționale ale României joacă acasă la început de 2015

Treizecizero | 18 septembrie 2014

Cupa Davis, tragerea la sorți: România – Israel. Primăvara 2015 cu mult tenis: ambele naționale ale României joacă acasă

Cupa Davis se mișcă repede: acum câteva zile trăiam emoțiile meciului de baraj pentru menținerea în Grupa 1 Euro-Africană, acum știm deja pe cine vom întâlni în meciul următor. Astfel, România va întâlni naționala Israelului, în meciul din turul 1 al ediției din 2015. Meciul va avea loc pe teren propriu, în martie 2015, mai exact pe 6-8 martie. Cele două țări n-au mai jucat în Cupa Davis din 1971, când România câștiga în deplasare cu 5-0, grație lui Ilie Năstase și Ion Țiriac, susținuți la dublu de Sever Dron.

E o tragere la sorți interesantă și favorabilă, din mai multe motive. În primul rând, România a evitat Spania, cel mai important nume din Grupa 1. În al doilea rând, a evitat o deplasare posibil lungă. În weekendul care a trecut, Israelul a trebuit să-și dispute în Statele Unite meciul considerat pe teren propriu, cu Argentina (pierdut, 2-3), din rațiuni de securitate. Și în al treilea rând, e un meci abordabil pentru naționala noastră. 

În 2014, exceptând înfrângere cu Argentina, Israelul a mai jucat cu Slovenia, câștigând cu 3-1. Israelul stă în Dudi Sela, acum locul 83 în lume, dar jucătorul în vârstă de 29 de ani, cu multe victorii frumoase la activ în Cupa Davis (vs Fernando Gonzalez, Andy Roddick sau David Ferrer) nu are un secondant pe măsură. Sela, de origine română, a fost ajutat în meciul cu Argentina de necunoscutul Bar Tzuf Botzer, locul 773 în lume, care i-a ținut locul lui Amir Weintraub, locul 273 mondial, al doilea cel mai bine clasat israelian al momentului.

În aceste condiții, celălalt punct forte al Israelului îl reprezintă de obicei echipa de dublu, una formată din Jonathan Erlich și Andy Ram. Dar Ram, care a jucat ocazional în ultima perioadă, și numai în Cupa Davis, s-a retras definitiv din activitate după meciul cu Argentina. Asta reduce și mai mult din potențialul Israelului. Cel mai probabil, întâlnirea de dublu va avea un rol decisiv în stabilirea rezultatului final.

Dacă va învinge Israelul, România va întâlni în turul următor învingătoarea dintre Slovacia și Slovenia, tur care s-ar juca pe 17-19 iulie 2015. O altă victorie ne-ar duce la barajul pentru Grupa Mondială. 

Mai e un motiv pentru care e o tragere la sorți interesantă: ambele echipe ale României vor juca acasă în începutul de an 2015. Formația de Fed Cup, proaspăt promovată în Grupa a 2-a Mondială, va întâlni Spania, pe 7-8 februarie. O mulțime de șanse, așadar, pentru fanii români de a vedea mult tenis pe viu în primele luni ale anului.

Meciurile complete din primul tur al Grupei 1: Rusia – Danemarca, Austria – Letonia/Suedia, Slovenia – Slovacia, Polonia – Lituania. Spania, Ucraina și Danemarca au liber în turul 1.

În Grupa Mondială, tragerea la sorți a oferit o serie de meciuri interesante din punct de vedere geografic. Astfel, programul primului tur este următorul (primele echipe vor fi gazde):

Germania – Franța
Marea Britanie – SUA

Cehia – Australia
Kazahstan – Italia

Argentina – Brazilia
Serbia – Croația

Canada – Japonia
Belgia – Elveția.

Până la aceste meciuri, programate tot în weekendul 6-8 martie 2015 (o schimbare față de sezonul actual), mai e de jucat finala actualului sezon: Franța și Elveția se vor întâlni în weekendul 21-23 noiembrie, cel mai probabil la Lille. Suprafața și locul vor fi anunțate, cel mai probabil, săptămâna viitoare.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi