Cupa Davis, între miza noastră şi sferturile lor

Codruț Baciu | 4 aprilie 2013

Cupa Davis, între miza noastră şi sferturile lor

Una din rarele săptămâni fără evenimente importante în circuitul ATP se încheie cu trei zile de tenis diferit. Căci Cupa Davis este diferită de ceea ce vedem în mod obişnuit, în turneele care ne astâmpără pofta de tenis. Pe lângă sferturile din Grupa Mondială, ceea ce ne interesează în mod deosebit este meciul României cu Olanda, partidă jucată la Braşov, în turul al doilea al zonei I Euro-Africane. 

Tragerea la sorţi l-a ales pe Adrian Ungur să joace în primul meci împotriva lui Robin Haase, cel mai bine clasat dintre olandezi (locul 52 ATP).  Decizia lui Andrei Pavel de a-l titulariza pe Ungur  poate fi vazută drept puţin surprinzătoare nu numai pentru că meciurile se joacă pe hard, şi nu pe zgură (suprafaţa sa preferată), ci şi pentru că Marius Copil, un tenismen clădit pentru suprafeţe rapide, este jucătorul cu rezultatele mai bune în ultimul timp. Totuşi, Marius s-a retras în ultimul său meci, în Challengerul din Guadeloupe, aşadar avem o posibilă explicaţie. Al doilea meci îl va avea pe Victor Hănescu în prim-plan, care, teoretic pleacă drept favorit împotriva mai tânărului său oponent, Igor Sijsling.

Ziua a doua va aduce poate meciul cel mai interesant al întâlnirii. Florin Mergea nu a fost convocat (dovada faptului că schimbarea conducerii unei instituţii nu aduce după sine, automat, numai lucruri bune), astfel că Horia Tecău îl va avea alături pe Marius Copil. Li se vor opune De Bakker (97 ATP) şi Rojer (locul 8 la dublu).  Serviciul lui Marius şi experienţa lui Horia (la rândul său venit după o accidentare la gambă) ne dau speranţe că vom câştiga acest meci.

În fine, duminică vom avea meciul dintre Hănescu şi Haase, liderii celor două echipe. Judecând obiectiv, s-ar putea ca Victor să nu aiba şanse prea mari în faţa olandezului care, chiar în ziua meciului, va împlini 26 de ani. Este doar o opinie, desigur, însă Haase mi se pare mai în formă şi mai potrivit pentru suprafaţa pe care se joacă. Ultimul meci al partidei, cel dintre Ungur şi Sijsling, ar putea fi unul decisiv, la care spectatorii braşoveni să contribuie din plin. Sijsling ocupă locul 70 şi se găseşte mai mereu pe tablourile principale ale turneelor, în timp ce pentru Adrian Ungur este o ocazie bună să-şi confirme statutul de om de bază în naţionala României. 

 

Sferturile Grupei Mondiale. The big boys.

Să ne amintim că luna februarie ne-a adus o primă rundă cu două surprize notabile: Spania a fost învinsă de Canada, iar Austria de Kazakshtan. Urmează aşadar sferturile, de vineri până duminică.

Suprafaţa este testată pentru a fi conformă cu reglementările

Canada – Italia

Ca şi în primul tur, canadianii vor juca acasă, la Vancouver, pe hard indoor. Este mereu interesant de observat cum prezenţa unui singur jucător de top într-o echipă poate zădărnici clasamentul superior, per total, al adversarilor. Este şi cazul de faţă, unde Milos Raonic, locul 16 în lume, va porni drept favorit împotriva oricăruia dintre Seppi, Fognini, Lorenzi sau Bolelli. Însă şi Frank Dancevic, cel de-al doilea erou al meciului cu Spania, adică învingătorul lui Granollers, are o şansă bună de a juca, în ciuda faptului că e cel mai slab clasat canadian din echipă (locul 198).

Raonic, suporterii canadieni, plus încă un motiv pentru care nord-americanii par să fie favoriţi în această întânire: prezenţa veteranului dublist Daniel Nestor, un sportiv despre care Murray afirma de curand că nu-i tace gura nicio secundă în vestiar.

 

USA-Serbia

Unul din meciurile vedetă ale acestui weekend. Americanii, ca de obicei, au confortul de a se putea baza în mare măsura pe punctul fraţilor Bryan, liderii all-time ai probei de dublu. Asta în ciuda prezenţei lui Zimonjic, şi el un dublist redutabil în tabăra europenilor. Lipseşte Tipsarevic, însă Djokovic este prezent, apt şi nerăbdător să câştige de unul singur întâlnirea ce are loc într-un loc numit Taco Bell Arena, Boise, Idaho.

Cele două echipe se află la cea de-a doua confruntare, după cea din Belgrad din urma cu trei ani, când sârbii au câştigat. John Isner, care de luni bune se chinuie să-şi reintre în forma din urmă cu un an, este prezent, însă Querrey pare a fi cel pe care toată tabăra americană se bazează.

În timp ce Serbia a trecut uşor de Belgia în primul tur (scorul arată strâns, 3-2, însă a fost 3-0 mai întâi), americanii au avut una dintre cele mai intense bătălii, cu Brazilia (s-a terminat tot 3-2). Ne putem aştepta la egalitate dupa primele patru jocuri.

 

Franţa – Argentina

Berloq şi Tsonga vor fi primii care vor juca pe Parque Roca din Buenos Aires, urmaţi de Monaco versus Gilles Simon (care i-a luat locul lui Richard Gasquet, accidentat). În absenţa lui Del Potro, aflat în continuare în contratimp cu echipa Argentinei, francezii par a avea prima şansă pentru a merge in semifinală.  Meciul de dublu va fi cu siguranţă unul ce nu trebuie ratat. The crazy four ce vor păşi pe teren sâmbătă pentru această partidă: Nalbandian, Benneteau, Zeballos, Llodra. Un careu de aşi despre care s-a scris în ultimul an foarte, foarte mult: Nalby şi arbitrul agresat, Benny şi victoria la Federer, Zeballos şi minunea contra lui Rafa, plus Llodra şi conflictul violent cu Paire de acum o săptămână. Greu de crezut că va fi unul din acele meciuri de duzină, gata în 60 de minute anoste.

Chiar şi cu zgura şi spectatorii de partea lor, argentinienii vor avea o sarcină dificilă. Ultima zi a întâlnirii ni-i propune pe aceeasi jucători ca în prima zi, numai că schimbând partenerii de joc: va fi Monaco-Tsonga, iar apoi Berloq-Simon.

 

Kazakhstan – Cehia

Dacă ar fi să facem media clasamentelor jucătorilor celor două echipe, ne-ar da o cifră destul de mare. În orice caz, cea mai mare dintre cele patru sferturi de finală.  Spre deosebire de meciul cu Elveţia, cehii nu se mai pot baza pe Thomas Bedych; iar Stepanek,  cel mai bine clasat jucător al acestei partide (45), deşi încă prezent pe pagina oficiala a Cupei Davis, are şi el ceva probleme. Ca şi la Franţa-Argentina, meciurile vor fi un prilej bun de antrenament pentru sezonul de zgură ce stă să înceapă.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi