Cum s-a ajuns ca Nadal și Djokovic să amenințe cu boicotul, iar turneul de la Madrid să se transforme într-un fiasco de imagine. Întregul context

Adrian Țoca | 11 mai 2012

Cum s-a ajuns ca Nadal și Djokovic să amenințe cu boicotul, iar turneul de la Madrid să se transforme într-un fiasco de imagine. Întregul context

Luminița Paul a avut dreptate. La fel și jurnaliștii chestionați de ea în articolul link-uit mai înainte. Exact lucrul de care n-avea nevoie proiectul lui Ion Țiriac s-a întâmplat: un jucător mare a fost eliminat timpuriu din turneu, iar cuvintele grele au început să ia locul declarațiilor drăguțe și convenționale. Și exact ce n-aveau nevoie oamenii lui Țiriac, sărbătorit, ieri, cu ocazia împlinirii a 73 de ani, jucătorul eliminat este însuși Rafa Nadal, cel care a condus revolta vestiarului împotriva schimbărilor inițiate de patronul turneului.

Jucătorii au strâmbat din nas încă din momentul anunțului cu zgura albastră. Vociferările au crescut odată cu apropierea turneului, iar Nadal a fost, de departe, cel mai vehement, exprimându-și, în repetate rânduri, dezacordul față de instalarea unei suprafețe pe care el n-o vede potrivită cu tradiția sportului, cu stilul său de joc și cu calendarul croit în așa fel încât jucătorii să atingă vârful de formă pe zgură la Paris, la Roland Garros.

Începutul propriu-zis al turneului a mai ostoit un pic focul nemulțumirilor. Luați pe sus de jocuri și de pregătirea lor, tenismanii au strâmbat din nas, au pufnit nervoși, au luat peste picior suprafața, dar au început să-și vadă de treabă. Miercuri aproape că n-a mai existat nicio declarație negativă. Ba chiar David Ferrer dădea semnalul normalității: “Se muncește din greu pentru îmbunătățirea terenurilor. Poate că ar trebui să muncim și noi mai mult pe teren, să ne adaptăm”, spunea unul dintre cei mai serioși și dispuși la efort jucători din circuit.

Ziua de joi a spulberat însă orice urmă de liniște și de consens, iar acum ne îndreptăm cu pași repezi spre un posibil boicot în toată regula.

Ce a zis Nadal?

După înfrângerea cu Verdasco, Nadal a aruncat bomba la conferința de presă, anunțând că, dacă “lucrurile vor continua așa, la anul voi avea un turneu mai puțin în calendar”. Imediat, știrea a făcut ocolul Planetei, fanii din întreaga lume comentând impacientați reacția lui Nadal.

Așadar, războiul rece prilejuit de zgura albastră, dintre Țiriac și ATP, pe de o parte, și jucătorii importanți, de cealaltă, riscă să treacă la faza următoare. Cea în care se pune problema ca unul, sau mai mulți, dintre jucătorii de top pun pe tapet problema absenței lor de la un al doilea turneu pe suprafață albastră.

Ce a urmat?

Nadal și-a nuanțat, parțial, poziția, în continuarea conferinței, însă senzația cu care au rămas cei prezenți a fost că spaniolul vorbește cât se poate de serios, că varianta ca el să lipsească de la turneul organizat chiar în țara sa are șanse mari de a fi mai mult decât o simplă reacție la nervi.

Unchiul Toni confirmă

După meciul cu Verdasco, Toni Nadal a declarat, pentru El Pais, că el i-a spus lui Rafa să nu joace nici anul acesta la Madrid. “I-am zis lui Rafa să nu joace acum la Madrid și sper că n-o va face anul viitor”, sunt cuvintele celui mai important om din stafful fostului lider mondial. Mai mult, Toni merge până la a afirma că suprafaţa este de fapt adevăratul motiv pentru care Murray n-a venit la Madrid.

Are sau nu voie să facă asta?

Dincolo de șocul anunțului propriu-zis, ce spun regulamentele? Teoretic, există o portiță. Turneul Masters de la Madrid face parte dintre cele 8 obligatorii pentru jucătorii de top. Cu alte cuvinte, trebuie să fii acolo. Dacă ești accidentat, trebuie să dovedești, altfel riști suspendări. Dacă ești valid, și totuși nu vrei să vii, vei primi amenzi zdravene și potențiale penalizări. Există, însă, o regulă, care spune că orice jucător cu cel puțin 600 de meciuri ATP în carieră poate să fie scutit de un turneu Masters obligatoriu, la alegerea sa dintre cele 8. Așa e posibil, de exemplu, ca Roger Federer încă să ia în calcul, la această oră, perspectiva de a sări peste Mastersul  de la Roma, din rațiuni de menajare.

Discuția e însă mai amplă de atât. La urma urmelor, nu e așa simplu să penalizezi un jucător care refuză să se prezinte la un turneu, când respectivul jucător este însuși Rafa Nadal, care înseamnă ceea ce înseamnă. ATP s-ar găsi într-o postură foarte delicată, având, pe de o parte, regulamentul, pe de altă parte, unul dintre cei mai importanți jucători din istoria tenisului, o mașină de adus sponsori, audiență și încasări, și un mobilizator a milioane de suporteri ai jocului.

Situația amintește de cazul surorilor Williams. Așa cum Treizecizero.ro a scris aici, cele două jucătoare refuză să ia parte încă din 2001 la turneul de la Indian Wells, deși acesta este considerat obligatoriu de către WTA. În pofida diverselor amenințări ale federației, cele două au rămas ferme pe poziție, plătind, e adevărat, diverse amenzi. 

De ce e Rafa atât de nervos pe Madrid?

Practic, tot scandalul din acest an a început de la ideea inovatoare a lui Țiriac de a introduce zgura albastră. Nadal s-a opus din start, asta știm cu toții. Argumentele lui Nadal au fost, inițial, că noua culoare nu cadrează cu istoria și tradiția jocului. Când a ajuns la Madrid, după primul antrenament a criticat din nou diverse aspecte, cum ar fi cantitatea de zgură de pe teren sau amplasarea reclamelor.

Tensiunea lui Rafa poate avea de-a face cu faptul că jocul lui suferă pe zgura ceva mai rapidă de la Madrid, fie ea că a fost roșie sau că e albastră acum. Altitudinea contribuie și ea la jocul mai rapid de acolo, lucru care explică, parțial, de ce Federer, de exemplu, are rezultate mai bune la  Madrid decât la alte turnee pe zgură. Ca atare, Nadal simte că e dezavantajat, raportat la ceilalți rivali. Și că nu se poate pregăti cum trebuie în privința Roland Garros. Un argument care stă și nu prea în picioare. În trei vizite la Madrid, pe zgură, Nadal a câștigat o singură dată turneul, corect. Dar asta nu l-a împiedicat să triumfe la Roland Garros în doi dintre cei trei ani.

Djokovic îl susține pe Rafa

Liderul mondial a fost și el foarte clar în ce privește sentimentele sale pentru zgura albastră. Aproape că n-a fost meci în care să nu gesticuleze, să nu ridice mâinile în aer a protest, să nu se plângă de zgură sau să nu accentueze un pic alunecările pe suprafață. Când a fost întrebat, după primele antrenamente, a spus că jucătorii trebuiau consultați înainte de implementarea schimbării. După primul meci, în care a pierdut, surprinzător, un set cu Gimeno-Traver, un jucător de challenger-uri, Djoko a avut o reacție mai dură, anunțând că îl va chema în ajutor pe Chuck Norris. “Pentru mine, ăsta nu e tenis”, a spus el.

Aseară, după o altă victorie, cea cu Wawrinka, Djokovic a fost pus să comenteze declarația lui Nadal: “Ce părere ai despre ce a spus Rafa?” “Aceeași!”. Nole n-a spus-o, cuvânt cu cuvânt, că nu va mai veni la Madrid, ci a lăsat să se înțeleagă. “Am citit toate hârtiile pe care mi le-au dat. Ei pretind (n.r. organizatorii) că terenul e la fel ca zgura roșie, ceea ce nu e adevărat, pentru că e o mare diferență. Aluneci mereu. Câștigătorul turneului va fi acela care nu apucă să se accidenteze până la finalul săptămânii”.

Ce zice Federer?

Elvețianul a reacționat și el aseară. La conferința de presă de după victoria cu Gasquet, Federer a spus că rezonează cu Nadal. “Îl înțeleg perfect pe Rafa, îi înțeleg dezamăgirea. El a fost de la început împotrivă, așa cum am fost și eu. Evident, pentru el e dezamăgitor să iasă din turneu. Nu s-a simțit niciun moment confortabil pe această suprafață, ceea ce nu poate decât să contribuie la durerea înfrângerii. Înțeleg sentimentul, mai ales cu frustrarea care vine”.

Ce zic organizatorii?

Deocamdată, nu mare lucru, dar azi era anunțată o conferință a lui Manolo Santana, directorul turneului.

Înainte de înfrângerea lui Nadal vorbise însă Carlos Moya, fostul mare jucător spaniol, actualmente asistentul al lui Santana și responsabil de relația cu jucătorii. “Obiectivul turneului a fost atins. Am reușit să mărim vizibilitatea. Terenurile arată mai bine, aproape tuturor le place noul  look, dar sunt probleme în ceea ce privește deplasarea pe teren, pentru că terenurile alunecă mai mult. Trebuie să aflăm dacă e vina terenurilor sau e vina zgurei albastre. Dacă obiectivul turneului e acela de a fi cel mai bun, trebuie să înveți din greșeli și să îi asculți pe jucători. Nu putem să ne acoperim ochii și să pretindem că totul e perfect, pentru că nu e cazul. Echipa muncește zi și noapte pentru a îmbunătăți terenurile și promitem să facem asta și în continuare”.

“Au existat nereguli în realizarea terenurilor și eu le-am spus asta încă de la început!”

Francezul Gaston Cloup, fost responsabil cu terenurile la Roland-Garros şi invitat la Madrid în calitate de consilier nu înţelege cum s-a ajuns aici: „Argila utilizată este aceeaşi. Dar execuţia ei a fost ratată: materialul e prea liber, nu are aderenţă. Nu mi-au urmat sfaturile. Este prea mult material, este incredibil. Şi nu serveşte la nimic să pui trei straturi de zgură dacă primul milimetru nu se lipeşte bine de baza terenului. Iar terenurile sunt prea uscate, le lipseşte umiditatea. Mă întreb, înainte să aunce zgura pe baza terenului, au bătătorit suficient terenul? L-au udat suficient? Au existat nereguli în realizarea terenurilor şi eu le-am spus asta de la începutul săptămânii”

Cireaşa de pe tort: zgura utilizată la Madrid costă 6.000 Euro/tonă, comparativ cu 150 Euro pe tonă pentru zgura roşie.

Ce e moral și ce e nu?

În loc de concluzie: cu siguranță că adevărul absolut e dificil de stabilit într-o astfel de problemă, mai cu seamă că, adesea, intervine subiectivitatea, mai cu seamă în cazul unui jucător ca Nadal, care provoacă atâtea și atâtea patimi. Nadal s-a grăbit, probabil, făcând o astfel de declarație la câteva minute după o înfrângere atât de răsunătoare precum cea cu Verdasco. Pe de altă parte, jucătorii au nevoie să fie ascultați atunci când ceva atât de important precum suprafața pe care joacă se schimbă fără ca ei să-și dea acordul, ba nici măcar să nu fi testat noile condiții.   

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi