Cum ar putea victoria cu Serena să-i salveze sezonul lui Wozniacki

Adrian Țoca | 28 martie 2012

Cum ar putea victoria cu Serena să-i salveze sezonul lui Wozniacki

Tenisul e, adesea, cinic, am mai spus-o, dar te răsplătește atunci când e momentul potrivit, nu atunci când vrei tu. S-ar putea să se fi convins de asta și Caroline Wozniacki, cea care a învins-o pe Serena Williams în sferturile de la Miami, 6-4, 6-4, obținând ceea ce ar putea fi una dintre cele mai importante victorii ale carierei ei. Dacă nu e cea mai importantă, în mod cert e una după care daneza a alergat multă vreme. 

În cele 67 de săptămâni petrecute în fruntea clasamentului fetelor, lui Woz i s-au reproșat, aproape non-stop, două lucruri: că nu a câștigat un Slam și că nu le bate pe jucătoarele considerate de mulți drept cele mai bune din circuit, surorile Williams, respectiv Kim Clijsters. Le bați pe ele, te băgăm în seamă – este, de altfel, un test valabil pentru oricare altă jucătoare.

Știați ce bilanț avea Caroline cu aceste trei mari campioane, înaintea meciului de aseară? 0-10. Câte trei înfrângeri cu Serena și Kim, alte patru cu Venus. Asta, cumulată cu lipsa de varietate ofensivă a jocului danezei, au transformat-o pe Wozniacki într-unul dintre cei mai criticați lideri mondiali din istoria jocului, presiunea pe care Woz a trebuit s-o suporte fiind imensă. Iar diferența dintre jucătoarele menționate mai sus și Caroline a devenit și mai evidentă în meciurile disputate în fazele avansate ale turneelor de Grand Slam. Kim a învins-o clar în finala US Open din 2009 și în sferturile Australian Open din acest an, iar Serena a pus-o la respect în semifinalele US Open de anul trecut.

De fiecare dată, slăbiciunile danezei – serva vulnerabilă, apărarea după modelul “pun totul înapoi în teren”, lipsa armelor de atac – au fost expuse. Între timp, Caroline a pierdut primul loc, nu mai contează în lupta pentru turnee, ajungând până pe 6, în spatele unor Radwanska sau Stosur, iar 2012 a însemnat o cădere permanentă, înfrângeri timpurii și senzația că Wozniacki e într-o derivă accentuată. 

Până marți noaptea, când fostul lider a părut, în sfârșit, dispusă să adauge ceva mai multă sare și piper jocului ei. Unul care n-are neapărat nevoie de o transformare radicală, cât de o îmbunătățire. Woz a fost mai agresivă decât în multe alte ocazii cu Serena, a atacat mingile scurte și s-a folosit de reverul ei foarte solid pentru a prelua controlul asupra raliurilor.

Serena nu mai e o sperietoare pentru restul circuitului

În combinație cu o zi slabă a Serenei Williams, toate aceste detalii i-au adus o victorie mai degrabă confortabilă, una după care alerga de atâta vreme și care ar putea s-o repună pe linia de plutire, s-o readucă în atenția publicului, a presei și a adversarelor și să-i confere încrederea care, în mod evident, i-a lipsit în meciurile cu miză, în general, și în aproape orice meci, în acest sezon.

Solidă pe serviciu, Woz nu i-a oferit adversarei o minge de break până la 6-4, 5-2. A servit mai bine decât Serena, care, comparativ cu meciul cu Stosur, a părut o cu totul altă jucătoare. Multele erori neforțate (38 la număr) și lipsa de idei, cuplate cu jocul compact al danezei au contribuit la frustrarea lui Williams, care se vede din nou eliminată devreme dintr-un turneu în acest an. Serena rămâne o jucătoare capabilă în orice moment să câștige un turneu important, dar poate că această nouă înfrângere a ei semnalizează o realitate pe care încă refuzăm s-o acceptăm: că nivelul circuitului feminin este mai mare decât în alți ani, iar simpla apariție a Serenei nu mai este suficientă pentru a le speria pe celelalte fete.

Pentru Wozniacki, urmează, poate, o confirmare. Meciul cu Maria Sharapova, din semifinale, e prima ocazie de a-și demonstra că poate. Rusoaica e alt adversar în fața căreia Caroline are bilanț negativ, 2-5 în meciurile directe. O victorie acum, și, poate, șansa unei finale cu Azarenka, ar însemna mult pentru daneză.

  

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi