Cum a fost drumul înapoi pe primul loc pentru Rafa Nadal

Adrian Țoca | 5 octombrie 2013

După doi ani, trei luni și trei zile, timp în care a absentat șapte luni de pe terenuri, Nadal se va reîntoarce în fruntea tenisului mondial. Cum a arătat lungul drum spre primul loc?

4 iulie 2011. După o serie de cinci înfrângeri consecutive în fața acestuia, Rafa Nadal îi cedează primul loc în clasament lui Novak Djokovic, cel în fața căruia pierduse, cu o zi înainte, finala Wimbledon. Înainte de asta, Nadal condusese clasamentul vreme de 56 de săptămâni consecutive, al doilea său regim ca lider, după cele 46 de săptămâni petrecute pe primul loc între 2008-2009. În total, Rafa a adunat 102 săptămâni ca lider.

august – noiembrie 2011. Nadal are un sezon mai degrabă mediocru pe hardul nord-american (înfrângeri cu Dodig și Fish), dar ajunge în finala US Open, pe care o pierde la același Djokovic, în patru seturi, a șasea înfrângere la rând, în tot atâtea finale. Pierde apoi în turul 3 la Shanghai și este eliminat în grupe la Turneul Campionilor, unde e învins în doar o oră de Federer, apoi de Tsonga. Termină sezonul pe locul 2.

ianuarie 2012. Îl bate pe Roger Federer în semifinalele Australian Open și se reîntâlnește cu Novak Djokovic în finală, a șaptea la rând între cei doi (Indian Wells, Miami, Madrid, Roma, Wimbledon, US Open, toate 2011, AO 2012). Pierde în cinci seturi dramatice, după cinci ore și 53 de minute, cea mai lungă finală de Grand Slam din istorie. Nadal a condus cu 4-2 în decisiv, dar a trebuit să se recunoască învins încă o dată în fața rivalului său. Rămâne pe locul 2.

martie-mai 2012. Se califică în semifinale la Indian Wells, unde pierde cu Roger Federer, apoi se retrage în semifinale la Miami. Își apără titlul la Monte Carlo, unde îl bate pentru prima oară pe Djokovic după șapte eșecuri la rând. Câștigă și Barcelona, apoi pierde timpuriu la Madrid, după care își apără titlul la Roma, cu o altă victorie la Djokovic. Își recuperează locul doi, după o pauză de o săptămână, la timp pentru Roland Garros.

iunie 2012. Pentru a patra oară consecutiv, Nadal și Djokovic joacă o finală de Slam, o premieră. După o partidă încheiată a doua zi, din cauza ploii, Rafa își apără trofeul și obține al șaptelea titlu la Paris, depășind recordul lui Borg. În tot sezonul de zgură, spaniolul a cedat doar trei seturi. Rămâne însă al doilea în clasament, în spatele lui Djokovic.

iunie 2012. Nadal pierde în turul 2 la Wimbledon, într-una dintre cele mai mari surprize din istoria turneelor de Grand Slam. Este învins de cehul Lukas Rosol, nr.100 mondial, în cinci seturi, iar înfrângerea face înconjurul lumii și devine unul dintre cele mai des pomenite evenimente, mai ales în contextul lucrurilor care aveau să urmeze. Era pentru prima oară de la Wimbledon 2005 când Nadal nu reușea să treacă de turul 2 al unui Slam. Coboară pe 3 după Wimbledon.

[Novak Djokovic cedează primul loc în clasament după 53 de săptămâni. Roger Federer revine în fruntea tenisului masculin pentru al treilea “mandat”, după trei ani de la ultima zi ca lider]

iulie-septembrie 2012. Deși era anunțat purtător al drapelului Spaniei și era deținătorul aurului olimpic, Nadal se retrage de la Jocurile Olimpice, citând dureri la genunchi. Ulterior se retrage și de la Mastersurile Canadei și, respectiv, Cincinnati. Pe 15 august provoacă un alt șoc, anunțând că nu va participa la US Open. Apar discuții tot mai puternice despre viitorul carierei lui Nadal și șansele acestuia de a mai juca la un nivel înalt. Pe 11 septembrie cade pe locul 4.

noiembrie 2012. Nadal își “închide” și restul sezonului, neasumându-și riscuri pentru sezonul indoor. În vreme ce speculațiile în ce-l privește continuă, ibericul termină anul pe locul 4, pentru prima oară în opt ani când nu este printre primii 3 la finalul sezonului. Apar însă zvonuri cu privire la o revenire începând cu turneul demonstrativ de la Abu Dhabi.

[Roger Federer rezistă suficient pe primul loc cât să depășească mai întâi recordul lui Pete Sampras, apoi să treacă de borna istorică de 300 de săptămâni, apoi îi cedează primul loc lui Novak Djokovic, pe 5 noiembrie]

ianuarie 2013. Retras și de la Abu Dhabi, Nadal devine deja un motiv de îngrijorare pentru organizatorii Australian Open. Într-adevăr, cu două săptămâni înainte de începutul turneului, Rafa anunță că nu va participa la Melbourne, citând un virus stomacal. Coboară pe locul 5, pentru prima oară din 2005. Își reia însă, în sfârșit, antrenamentele pe zgură.

februarie 2013. După o pauză de șapte luni, Nadal joacă primul meci oficial în Chile, la un turneu de 250. Rafa nu mai jucase în America de Sud din 2005. Câștigă cu 6-3, 6-2 cu Federico Del Bonis. Pare ezitant și ruginit, dar ajunge în finală. O pierde însă cu locul 73 în lume, Horacio Zeballos. Revine însă și, în pofida evoluțiilor mai șterse, ajunge în finală și la Sao Paulo, pe care o câștigă cu Nalbandian. Apoi face cel mai bun meci al anului cu Ferrer, la Acapulco, unde câștigă alt titlu. Seria de puncte îl ajută să nu iasă din top 5.

martie-mai 2013. Revine pe hard după un an și face un turneu incredibil la Indian Wells, unde câștigă titlul, revenind de la 0-1 la seturi în finala cu Del Potro. Dar apoi, paradoxal, pierde pentru prima oară după nouă ani la Monte Carlo, învins de vechiul rival Djokovic. Discuțiile despre șansele lui la supremație reapar. Nadal recuperează însă cu titlurile de la Barcelona, Madrid și Roma, în pofida unor obstacole pe parcurs, surmontate însă.

mai-iunie 2013. Începe ezitant Roland Garros, însă își revine la timp pentru o altă victorie dramatică împotriva lui Djokovic, după un alt meci în cinci seturi, de data asta revenind el de la un break dezavantaj în decisiv. Semifinala durează 4 ore și 37 de minute și e percepută de media drept un fel de victorie în oglindă a finalei AO12. Câștigă apoi incontestabil titlul cu Ferrer.

iunie 2013. Pierde încă o dată șocant la Wimbledon, de data asta chiar în primul tur, în trei seturi, cu Steve Darcis. Belgianul devine cel mai slab clasat jucător (135) care-l bate vreodată pe Nadal într-un Slam. Apar iar discuțiile.

august-septembrie. Revenit pe hard, Nadal deschide o serie fabuloasă. Câștigă, pe rând, Mastersurile de la Montreal și Cincinnati, apoi câștigă al 13-lea Slam la US Open. Urcă pe 3, apoi pe 2. Avansul lui în Race crește considerabil, iar revenirea pe primul loc devine o chestiune de zile.

5 octombrie 2013. Rafa îl învinge în semifinalele de la Beijing pe Tomas Berdych și își asigură, începând cu 7 octombrie, revenirea în fruntea clasamentului, după o pauză de doi ani, trei luni și trei zile. Nadal ocupă primul loc deși are 0 puncte la Australian Open și a fost eliminat în primul tur la Wimbledon, ceea ce face foarte plauzibilă păstrarea primului loc pentru o perioadă mai lungă de timp.

Seria lui Djokovic se oprește la 101 săptămâni. În schimb, Nadal reîncepe numărătoarea cu săptămâna 103 ca lider. Cât de departe va ajunge?

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi