Cum a ajuns Victoria Azarenka lider mondial

tenis | 28 ianuarie 2012

Cum a ajuns Victoria Azarenka lider mondial

Victoria Azarenka se anunța drept o mare jucătoare încă din vremea junioratului, ea triumfând, în 2005, atât la Openul Australian, cât și la Flushing Meadows. Același an marca și trecerea la senioare, bielorusa debutând promițător printr-o semifinală la Guangzhou, în China, unde a cedat în fața celei care avea să-și adjudece trofeul, reprezentata gazdelor, Yan Zi. Dacă alte tinere speranțe precum Martina Hingis sau Maria Sharapova s-au dovedit mai precoce, câștigând turnee de Grand Slam încă de la 16, respectiv 17 ani, Azarenka s-a chinuit mult inițial, prima mare realizare venind abia în 2009, la Miami. Victoria clară din finala disputată contra liderei mondiale Serena Williams i-a adus celebritate, dar i-a adăugat și o presiune suplimentară pe umeri.  

Chinuită de probleme de sănătate, de dubii și furii cauzate de inconsistenţa rezultatelor, temperamentala bielorusă a pierdut teren în fața altor adolescente ca Radwanska, Wozniacki sau, mai nou, Petra Kvitova. Prietene bune în afara terenului, Victoria și Caroline s-au duelat încă din fragedă pruncie, bielorusa deținând întotdeauna supremația. Cu toate acestea, beneficiind de o constanță superioară, daneza i-a luat-o înainte, ajungând lideră mondială în octombrie 2010, după ce, în sezonul precedent, disputa finala Openului American.

După un sezon 2010 slab, în care corpul ei fragil a cedat în câteva rânduri (să ne amintim de spectaculoasa cădere fizică din sfertul de finală de la Melbourne cauzată căldurii sau de leșinul din turul secund al Openului American), Azarenka a schimbat echipa, cooptându-l ca antrenor pe francezul Sam Sumyk, cel ce lucrase anterior cu rusoaica Vera Zvonareva.

Cei doi au luat totul de la capăt, construind cărămidă cu cărămidă. Încetul cu încetul, au venit și performanțele. Un nou titlu la Miami, o primă semifinală de Mare Şlem la Wimbledon, precum și finala Turneului Campioanelor de la Istanbul au propulsat-o pe bielorusă pe poziția a treia a clasamentului WTA la finele lui 2011.  

Debordând de o maturitate proaspăt căpătată, Azarenka se anunța drept una dintre protagonistele Openului Australian. În ciuda victoriei sale spectaculoase de la Sydney, mulți erau neîncrezători totuși în șansele sale, jucătoare precum Kim Clijsters, Petra Kvitova, Serena Williams sau Maria Sharapova bucurându-se de o credibilitate mai ridicată. Cu toate acestea, Victoria a părut extrem de focusată pe misiunea ei încă de la început. Concentrându-se pe fiecare meci în parte, aceasta a reușit să se izoleze de ceea ce o înconjura, ignorând astfel presiunea și controversele.

A intrat mereu pe teren sub protecția glugii trasă pe cap și a ipod-ului, a cărui muzică o calma, și nu s-a lăsat intimidată nici atunci când publicul s-a manifestat urât la adresa sa, imitându-i faimoasele gemete. Ba mai mult, cu un tenis senzațional, în special în ultimele două partide, cele cu Radwanska și Clijsters, din sferturi, respectiv semifinale, ea i-a cucerit definitiv pe australieni, arătându-le o nouă față, jovială, caldă și extrem de carismatică.

Dacă la 2-0 în favoarea Sharapovei, Azarenka părea în pericol să lase o nouă oportunitate să-i scape printre degete, bielorusa s-a trezit brusc, reușind să întoarcă soarta finalei. Executând impecabil o tactică ce s-a dovedit câștigătoare, Victoria și-a adjudecat doisprezece din următoarele treisprezece game-uri, impunându-se 6-3, 6-0. Au urmat momente de neuitat, clipe de fericire, de maximă satisfacție, Victoria implinindu-și astfel cel mai mare vis: câștigarea unui trofeu de Mare Slam și obținerea primului loc mondial.

Poate pentru alte persoane succesul vine natural, doar pe fondul unui talent remarcabil. Pentru Azarenka însă, acesta este rezultatul unei munci asidue, a unei discipline de fier și a unei forțe interioare remarcabile. Cum talentul nu a fost de ajuns, bielorusa, puternic sprijită de Sumyk, a construit ceva temeinic, domnia ei anunțându-se de lungă durată.

Îți place?
Cele mai noi

Cum a ajuns Victoria Azarenka lider mondial

tenis | 28 ianuarie 2012

Cum a ajuns Victoria Azarenka lider mondial