Cu încă un titlu în cont, Rafa Nadal sprintează spre locul 1 la final de an

Radu Marina | 8 octombrie 2017

Rafa ajunge acum la 12 victorii consecutive, după titlul câștigat la US Open și își consolidează sezonul excelent. E jucătorul cu cele mai multe titluri câștigate în acest an, iar șansele lui de a încheia sezonul pe primul loc arată tot mai bine. Nadal are peste 2300 de puncte avans față de Federer în clasamentul Race

Rafael Nadal câștigă al 6-lea titlu al sezonului, după o victorie clară, 6-2, 6-1 cu Nick Kyrgios; e a doua oară când Rafa triumfă la Beijing (în circuitul ATP, a mai câștigat la JO) după o pauză de 12 ani. Este, de asemenea, al 75-lea trofeu al carierei. 

Deși a avut un început de turneu timid, salvând și două mingi de meci în primul tur, contra francezului Lucas Pouille, Rafa s-a scuturat repede și a crescut nivelul de la meci la meci. În finală a adus cel mai bun joc al său contra unui adversar imprevizibil, deosebit de periculos, la care pierduse destul de clar în ultimul lor meci jucat la Cincinnati anul acesta. De altfel, până azi Rafa nu-l bătuse niciodată pe Nick pe o altă suprafața decât zgura.

Spre deosebire de ultimul meci, când Kyrgios a fost în deplin control și a dominat clar meciul, astăzi senzația a fost că nu depind prea multe lucruri de el. Rafa a intrat motivat, cu un plan bun de joc, pe care l-a executat impecabil de la început și până la final; a avut răspunsuri la orice a încercat australianul și i-a închis orice portiță, nedându-i nicio șansă lui Nick de a intra cumva în meci.

https://twitter.com/doublefault28/status/917012112215625729

Singurele momente echilibrate ale meciului au fost game-urile de debut, game-uri în care Kyrgios a alternat lovituri explozive (a început finala cu două winnere grozave pe serviciul lui Nadal) cu un joc la așteptare, bazat pe multe lovituri neutre și pasiv în momentele cruciale. De fapt, această pasivitate l-a costat primul set și mai apoi meciul. După un game dezastruos la 2-3, în care și-a cedat serviciul după o scurtă complet ratată și o eroare venită de pe forehand, Kyrgios a devenit din ce în ce mai nervos și mai iritat.

La această iritare a contribuit însă într-o proporție covârșitoare jocul fără fisuri al lui Rafa, care a speculat foarte bine orice slăbiciune a australianului. Deși foarte departe de linia de fund la retur, Nadal a gestionat bine serviciul puternic al lui Nick, a găsit mai mereu o lungime deranjantă care îl obliga pe Kyrgios să lovească de deasupra umărului multe dintre mingi și a încercat cu orice preț să pună returul în teren. Nadal nu s-a lăsat niciun moment dominat și în foarte puține rânduri a răspuns ritmului impus de Nick, căutând tot timpul să deranjeze cu lungimea loviturilor și să atace când are ocazia. Ori de câte ori Kyrgios părea într-o poziție favorabilă și gata să atace, Nadal fie a rezistat incredibil de bine în schimburi, reușind de cele mai multe ori să facă niște treceri de la apărare la atac impecabile, fie își crea un avantaj după 2-3 lovituri mai lungi, aproape de tușă, care îi permiteau să preia controlul punctului și să atace; asta pentru că de cele mai multe ori răspunsul australianului la aceste lovituri lungi era o minge scurtă și fără viteză.

Reverul lui Rafa, lovitura care i-a dat bătăi de cap multă vreme, a fost din nou la înălțime. Cu reverul în cross a făcut multe puncte azi și a insistat des să joace pe reverul lui Kyrgios, unde australianul e vulnerabil. La retur, de fiecare dată Nadal a lovit aspru și a luat foarte devreme mingea. Dacă pe rever australianul a pierdut majoritatea punctelor, forehand-ul rămâne în continuare arma principală; azi a reușit câteva puncte extraordinare, printre care și un forehand cu o viteză de 176 km/h, adică mai puternic decât primul serviciu al lui Rafa în acel game. Dar toate aceste lovituri au fost izolate și au fost îngropate de serii de erori neforțate, duble greșeli consecutive sau greșeli pe mingi foarte ușoare.

În setul doi, Kyrgios a părut că încearcă să mai schimbe câte ceva, a fost mult mai agresiv, a riscat pe aproape fiecare minge și a încercat să pună totul în fiecare lovitură – doar că Nadal a răspuns impecabil, a salvat cele două mingi de break din debut și a părut că are răspunsurile potrivite și la acest joc ultraofensiv al australianului; după ce Rafa a reușit să își facă serviciul, Kyrgios a cedat definitiv.

Faptul că Rafa a rezistat incredibil de bine în fața super loviturilor lui Kyrgios și a avut mai mereu un răspuns l-a făcut pe australian să își asume și mai multe riscuri, să lovească și mai puternic, iar erorile au venit pe bandă rulantă. A fost, de asemenea, din ce în ce mai nervos (a primit și un punct de penalizare pentru comportament nesportiv).

După meci, Kyrgios i-a dat credit lui Rafa, despre care a spus că a făcut un meci excelent. Australianul spunea că e greu să găsească câteva lucruri pozitive după ce a luat 3 game-uri în finală, dar rămâne cu un meci foarte bun făcut contra lui Zverev. Îîntr-adevăr, Kyrgios a avut momente de joc extraordinare, mai ales în meciul cu Sasha Zverev. A demonstrat încă o dată că poate fi un adversar periculos și poate bate pe oricine, dar atitudinea prea negativă, nervii în exces și lipsa de concentrare vor avea mai mereu un cuvânt de spus și vor risca să îl tragă în jos, așa cum s-a întâmplat astăzi dar și în multe alte meciuri de-a lungul ultimilor ani.

Circuitul se mută acum la Shanghai, unde au avut deja loc primele meciuri de pe tabloul unuia dintre cele mai populare (printre jucători) turnee Masters din calendar.

***

Arată-ți atașamentul față de Rafa cu unul dintre tricourile 30-0 Vam10s, disponibile în Noul Shop 30-0, separat sau la pachet cu revista 30-0 Pe Curat

În acest weekend, poți beneficia de promoția oferită cu ocazia performanței Simonei Halep, devenită a 25-a jucătoare din istoria tenisului care ocupă locul 1 în clasamentul WTA – ai 25 la sută reducere din orice comandă efectuată până mâine la prânz. Nu trebuie decât să introduci codul de voucher Simona25 în pagina de check-out și primești reducerea!

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi