Cu forma redescoperită, Federer continuă meciurile bune la Roma și trece de Wawrinka. O nouă finală cu Novak Djokovic

Adrian Țoca | 17 mai 2015

Roger Federer și Novak Djokovic vor juca pentru a 13-a oară în carieră o finală. 37 din ultimele 40 de turnee Masters au fost câștigate de unul dintre Federer, Djokovic, Nadal sau Murray.

Roger Federer l-a învins pe Stan Wawrinka în semifinalele de la Roma (6-4, 6-2) și va juca pentru a 4-a oară finala Mastersului italian, unul dintre cele două turnee Masters pe care nu le-a câștigat.

Față de Londra, ultima lor întâlnire directă, de data asta a lipsit complet drama. La o zi după ce l-a învins convingător pe Nadal, Stan a început la fel de promițător și cu Federer, câștigând primele trei game-uri ale zilei în aceeași manieră impozantă ca și în seara anterioară, intrând în teren și luând mingile repede, în special de pe backhand. Dar de aici și până la final, lucrurile au mers cum nu se poate mai prost pentru Wawrinka, al cărui joc s-a dezintegrat cu totul. Dacă primul set și-a pierdut echilibrul în momentul în care Federer a făcut break-ul de 5-4 cu propria sa variantă de rever strălucitor, setul secund n-a avut istoric: Federer a câștigat, la un moment dat, 18 din 19 puncte, iar Stan a cedat complet. Meciul s-a terminat în sub o oră, și există o statistică și pentru așa ceva: a fost victoria cu numărul 112 în sub o oră a carierei lui Federer, din cele 1021 la care a ajuns între timp.

“Stan a jucat bine în primul set, a servit bine, dar apoi a avut un fel de cădere în setul doi și eu am fost într-o poziție din care am putut să profit. Dar jocul lui e în direcția bună și cu siguranță că victoria cu Rafa a fost importantă pentru el și pentru încrederea lui. Sunt foarte mulțumit de cum am jucat eu, întregul turneu a fost foarte bun pentru mine până acum”, a spus Federer, după a 16-a victorie din 18 meciuri cu amicul său.

Ca și Novak Djokovic, în semifinala jucată ceva mai devreme cu David Ferrer (6-4, 6-4), și cei doi elvețieni au avut probleme cu suprafața de pe Centrale. Federer și-a prins piciorul într-o groapă de lângă baseline la un moment dat, iar terenul a trebuit tasat în repetate rânduri. 

Fără să fi primit prea mult credit înainte de startul turneului după eliminarea în primul tur la Madrid, Federer revine în finala de la Roma, unde își va relua rivalitatea lui cu Novak Djokovic. Cei doi vor juca deja a treia finală a anului, împărțindu-și victoriile la Dubai și la Indian Wells.

Federer are dreptate când spune că este singurul din circuit care i-a creat ceva probleme lui Djokovic în ultimul an, apărând sistematic în meciurile importante în calea sârbului. Elvețianul le-a pierdut, însă, pe cele pe care și le-ar fi dorit, probabil, mai mult, la Wimbledon și în cele două finale de Indian Wells, plus ocazia ratată la Turneul Campionilor. 

Chiar și așa, Federer păstrează un avantaj de două victorii în head-to-head-ul cu Nole. Roger conduce cu 20-18 în rivalitatea cu Djokovic, o rivalitate depășită în Open Era ca număr de întâlniri doar de rivalitatea Djokovic – Nadal (43 de meciuri). Federer conduce cu 3-2 în ultimele cinci întâlniri, cu 4-3 pe zgură, dar e condus cu 2-0 în meciurile de la Roma și cu 7-5 în finale. (Istoria completă a meciurilor directe dintre cei doi e aici).

“Să fiu sincer, la acest punct nu contează prea mult pentru mine că am câștigat sau nu Roma, nu mă simt diferit. Mă interesează să câștig orice turneu, nu doar cele pe care nu le-am câștigat“, a spus elvețianul.

“Mingea o să sară mai sus mâine, pentru că vremea se anunță bună. Am jucat pe zi cu Berdych și pe seară azi, așa că, la acest punct, cred că sunt pregătit pentru orice condiții, nu cred că va fi cineva favorizat de acest detaliu“, a spus Federer, care, ca și Nadal, nu e un mare fan al programării meciurilor de zgură în nocturnă.

Federer a fost foarte direct când a vorbit despre finala cu Djokovic: “Novak Djokovic nu este Rafael Nadal pe zgură. Mă refer la rezultatele pe care le-a avut Rafa pe zgură în ultimul deceniu. Djokovic de acum îmi pare precum jucătorul care a ajuns la Roland Garros 2011 în mare formă, fără să piardă un singur meci. Foarte impresionant să câștige atâtea meciuri și trofee, mai ales că oamenii tind să uite câte meciuri grele a avut pe parcurs, ca să ajungă aici, nu de fiecare dată a fost ușor“. 

Federer pare să se bucure să joace rolul spoilerului contra lui Djokovic și îmbrățișează fără probleme rolul de outsider. Așaa reușit, nu o dată, să întrerupă diverse streak-uri ale lui Nole, cea mai relevantă fiind cea de la amintitul Roland Garros, când i-a oprit, în semifinale, cele 43 de victorii consecutive. Și de data aceasta, sârbul vine pe o serie relevantă: 21 de meciuri câștigate la rând, cu ultima înfrângere fiind cea suferită în fața lui Federer, la Dubai.

Pentru Novak, va fi ultimul mare test înainte de poate cel mai important Grand Slam al carierei. Într-o formă excelentă în ultimele luni, cu trei titluri de Masters deja la activ și cu un avans impozant în clasament, Djokovic este favorit clar la titlu, dar meciul nu se anunță neapărat într-o singură direcție, așa cum sugerează bilanțul ultimelor luni. Mai ales pentru că Federer rareori lasă vreun meci cu Djokovic fără să dea ceva extra. Așa cum a făcut-o inclusiv în finala de la Indian Wells, pe care a transformat-o într-un meci mai captivant decât ar fi părut posibil, dată fiind evoluția perfectă a sârbului din prima jumătate. Chiar dacă e depășit de răspunsurile pe care le găsește Nole la orice formă de atac pe care o inventează elvețianul, Federer poate contracara adesea cu un alt tip de argument: cel mental. Djokovic, din varii motive, încă tinde să devină nervos contra lui Federer, după atâția și atâția ani. Iar această nervozitate se exprimă nu o dată în momente cruciale ale meciurilor celor doi. 

Cu o victorie de rutină în semifinalele cu Ferrer, Novak pare să fi ridicat pânzele la momentul potrivit, după trei victorii mai mult sau mai puțin convingătoare în fazele anterioare. Djokovic e, însă, în acea fază în care nici nu trebuie să joace briliant ca să câștige: victoriile aduc victorii, iar încrederea lui în aceste săptămâni e la cote maxime. Cu toate astea, o înfrângere în finala de la Roma n-ar fi tocmai potrivită înainte de aproape trei săptămâni la Paris în care va trebui să răspundă zilnic la întrebarea pe care o știm cu toții: va reuși primul titlu la Paris?

Până atunci, Djokovic a răspuns la întrebări despre Nadal, sugerând că Roland Garros ar trebui să-i acorde statut preferențial ibericului și să-l ridice pe lista capilor de serie, acolo unde Nadal figurează, prin prisma clasamentului, la linia 7 (sau 6, dacă Raonic se retrage). “Cred că, ținând cont de istoricul lui, toată lumea e surprinsă de rezultatele pe care le-a făcut pe zgură. Nu cred că s-a întâmplat în ultimii 10 ani ca el să nu câștige un turneu pe zgură înainte de RG, așa că da, sunt surprins. Asta arată că e om, că are perioadele lui în care încrederea suferă, deși aceasta e suprafața care i-a dat mereu încredere. A pierdut pe hard mai mult, însă ori de câte ori ajungea pe zgură, reușea să revină pe drumul corect. Să vedem cum va reuși să răspundă la Roland Garros, turneul la care a avut cel mai mare succes. Trebuie să ne așteptăm mereu ca să facă un turneu bun acolo. E unde atinge vârful și unde toată lumea vrea ca el să atingă vârful. Dar dacă intri la RG fără un titlu pe zgură, e cumva diferit, din punct de vedere mental. În mod sigur merită să fie considerat favorit. Cred că organizatorii ar trebui să îl salte pe lista capilor de serie. Wimbledon face asta, nu văd de ce Roland Garros n-ar putea face la fel“.

Șefii turneului parizian au anunțat însă că o astfel de decizie a fost luată în calcul, însă nu a fost considerată viabilă, dat fiind că forma sportivă, și nu obstacole externe, precum accidentări de durată, i-au afectat clasamentul multiplului campion spaniol. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi