Cu Djokovic, Federer și Nadal pentru prima oară pe aceeași jumătate de tablou, Roma anunță o săptămână agitată în ATP

Adrian Țoca | 10 mai 2016

De 11 ani, Roma înseamnă doar Nadal și Djokovic. Cei doi au câștigat ultimele 11 ediții ale turneului din capitala Italiei (4 în dreptul sârbului, restul de 7 la spaniol) și sunt cu siguranță favoriții și pentru ediția din acest an. La rândul său, Roger Federer e din nou pe tablou, după absența de la Madrid

Deși natura istoriei recente arată că e un turneu previzibil în ce privește numele câștigătorului, Roma n-a dus niciodată lipsă de meciuri de calitate, ca și cum tradiția și pasiunea fanilor care asigură an de an tribune pline îi motivează an de an suplimentar pe jucători. 

De 11 ani, Roma înseamnă doar Nadal și Djokovic. Cei doi au câștigat ultimele 11 ediții ale turneului din capitala Italiei (4 în dreptul sârbului, restul de 7 la spaniol) și sunt cu siguranță favoriții și pentru ediția din acest an. Lor li se alătură, în linia a doua a favoriților, Andy Murray – reîncărcat după parcursul bun de la Madrid – și Roger Federer – care devine tot mai interesant și dificil de anticipat, prin prisma numărului foarte mic de turnee pe care le-a jucat anul acesta. 

Ultimul eveniment important înainte de Roland Garros mai vine cu o premieră. Este pentru prima dată când Federer, Nadal și Djokovic sunt cu toții înghesuiți în aceeași jumătate de tablou. Din 2011 încoace, tripleta a câștigat 40 din 48 de Mastersuri, adică 83 la sută. Va ajunge unul dintre ei să trebuiască să treacă prin ceilalți doi ca să ajungă în finală? Și nu e ca și cum sunt singurii jucători interesanți trimiși de sorți în partea superioară a tabloului: ca să le țină de urât celor trei giganți mai sunt prin preajmă  reprezentanți ai următoarelor valuri, Kyrgios, Raonic, Thiem sau Zverev.

Titlul de la Madrid a potolit, pentru moment, avântul celor care sperau că sârbul va intra în Roland Garros cu mai multe întrebări decât răspunsuri. Însă, dacă Nole nu s-a întâlnit cu Rafa în Spania, sunt șanse ca meciul celor doi să aibă loc în sferturi la Roma. 

Sârbul are drum ușor până acolo, în vreme ce, după prima lui înfrângere pe zgură în acest an, Nadal are de câștigat meciuri mult mai solicitante: probabil întâi cu Kohlschreiber, apoi cu oricine vine din duelul de văzut dintre Kyrgios și Raonic. 

La rândul său, revenirea pe teren nu-i deloc simplă pentru Roger Federer, care trebuie să treacă cu bine de întâlnirile cu reprezentanții a patru generații diferite dacă vrea să revină în finala unuia din rarele turnee mari pe care nu le-a câștigat. Fed debutează cu Alexander Zverev, în ceea ce ar trebui să fie un meci grozav de văzut. Elvețianul și Zverev s-au antrenat împreună de câteva ori, iar Roger a avut multe cuvinte frumoase despre puștiul german, pe care n-a ezitat să-l sfătuiască. La rândul său, Zverev s-a declarat un admirator al legendei elvețiene. Dacă trece de Sasha, Federer se va vedea, foarte probabil, cu alt jucător în vogă anul acesta, Dominic Thiem. Cei doi, de asemenea parteneri de practice în trecut, s-au întâlnit prima dată în semifinalele de la Brisbane de anul acesta. 

Dacă sorții sunt respectați, Federer l-ar vedea apoi pe Kei Nishikori și după tot acest drum, pe oricine iese din clash-ul Djokovic – Nadal. Tabloul va arăta, probabil, altfel la final, dar e probabil una dintre cele mai interesante trageri la sorți din acest an. 

Asta face, firește, ca jumătatea de jos să fie o oportunitate pentru câțiva jucători de a căpăta viteză înainte de Paris, în special pentru Andy Murray și Stan Wawrinka. Britanicul, proaspăt rămas fără antrenor după despărțirea de Amelie Mauresmo, are nevoie să-și asigure locul 2 în vederea Grand Slamului care urmează; ar fi un detaliu care s-ar putea să facă diferența în așa mod încât să-l ajute să ajungă în prima lui finală la Paris, tocmai pentru că l-ar evita pe Djokovic. Și dacă în trecut un astfel de scenariu părea aproape imposibil, șansele lui Murray la Roland Garros nu pot fi neglijate, în special în cazul în care Djokovic cade cumva pe parcurs. În ultimii doi ani, Andy a fost mai mult decât combativ pe suprafața roșie; ba chiar a jucat parcă mai bine cu Novak pe zgură decât a făcut-o pe hard, în vreme ce cu Nadal are două victorii din ultimele trei meciuri. La rândul său, unui Stan mai mult decât discret în ultimele luni i-ar prinde bine un traseu solid la Roma, la timp pentru French Open.

Amândoi au făcut turnee bune sau meciuri mult peste medie în trecut la Roma. E și acum memorabilă replica superbă dată de Murray lui Djokovic, în semifinalele din 2011, când era cât pe ce să-i oprească seria acestuia de victorii. Stan a făcut finală în trecut și l-a bătut anul precedent pe Nadal aici. A pierdut apoi cu Federer, dar momentumul fusese deja creat și dus la Paris. 

Dacă jumătatea superioară a tabloului e atât de încărcată, orice altă semifinală pe partea de jos decât Wawrinka – Murray ar fi o surpriză autentică. Cine ar putea-o opri? Afară de însăși cei doi, numele cele mai autorizate par a fi David Goffin și Kevin Anderson. Belgianul are deja două prezențe în semifinale de Masters anul acesta, iar pe zgură ar trebui să fie chiar și mai periculos. La rândul său, Kevin Anderson are alt tip de argument: cele patru victorii anterioare contra lui Wawrinka, pe care ar trebui să-l vadă în optimile de finală. 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi