Continuăm numărătoarea: Horia Tecău câștigă al doilea titlu al anului, Monica Niculescu în a treia finală

Adrian Țoca | 11 aprilie 2014

Raluca Olaru a pierdut, din păcate, în semifinale la Katowice. Până acum, românii au ajuns la ȘAPTE trofee ATP și WTA în 2014.

Încă o săptămână bună pentru români, care, în buna tradiție a ultimelor 15 luni, continuă obiceiul de a se califica în finale câte (cel puțin) 2 în același weekend. Performerii acestei săptămâni sunt Horia Tecău și Monica Niculescu, doi dintre cei care contribuiseră deja la totalul românesc de trofee din 2014.

La Casablanca, Horia și Jean Julien Rojer au început bine sezonul pe zgură. Favoriți 1 la turneul de 250 de la Casablanca, ei n-au pierdut niciun set în cele patru meciuri: 6-1, 6-4 cu Montanes/Volandri, 6-1, 6-1 cu Berlocq/Mayer, 6-3, 6-4 cu Bracciali/Delbonis în semifinale și 6-2, 6-2 în finala cu Bednarek și Dlouhy, revelația acestui tablou. Cuplul ceho-polonez i-au eliminat, pe rând, pe favoriții 3, Fleming/Marray și pe favoriții 2, Murray/Peers.

Este al doilea titlu al anului pentru Horia și Jean Julien, cei care se mai impuseseră și la Zagreb. Cu punctele din Maroc, ei vor reintra în Top 10 Race to London, unul dintre obiectivele declarate ale sezonului pentru Horia. 

„Îmi doresc mult ca la finalul acestui an să fim la Turneul Campionilor, să fim iar în primii 10 jucători de dublu ai lumii. Îmi doresc apoi să cîştig alături de Jean-Julien Rojer primul titlu de Masters Series şi primul turneu de Grand Slam. Acestea sînt obiectivele pe termen lung, pînă la finalul anului. Dar pentru a le atinge pe acestea trebuie să avem grijă de antrenamente, de pregătirea, procedeele şi loviturile pentru care lucrăm în fiecare zi. Știm că dacă ajungem să perfecţionăm ceea ce facem la antrenamente, apoi vor veni cu siguranţă şi rezultatele”, spunea Horia pentru Gazeta Sporturilor

Horia și Rojer au mai jucat o finală în 2014, la Rotterdam și au un bilanț de 12-7 în acest sezon, în care Horia a mai bifat și finala de dublu mixt de la Australian Open. Este al treilea titlu al carierei pentru Horia la Casablanca, după 2010 și 2011, și al 18-lea al carierei.

„A fost o săptămână grozavă pentru noi. Câștigarea unui trofeu fără set pierdut ne dă multă încredere înaintea sezonului de zgură. Casablanca a fost mereu un loc unde mi-a mers bine. Este turneul pe care l-am câștigat cel mai des în carieră”, a spus Horia. 

E o victorie care îi readuce pe linia de plutire, după două înfrângeri grele, ambele în supertiebreak, în primele tururi de la Indian Wells și Miami. Pentru ei urmează acum Mastersul de la Monte Carlo și turneul de la București, unul dintre obiectivele principale ale lui Horia, care va încerca tripla la BRD Năstase Țiriac, trei titluri cu trei parteneri diferiți. „E un turneu important pentru mine, îmi doresc să-l câștig din nou”. Rojer are și el o finală în cont la București, jucată în 2009. 

Cu puțin noroc, ar fi putut fi o semifinală românească la Casablanca, dar Florin Mergea și Oliver Marach au pierdut în sferturi. Florin și Oliver, locul 20 în Race to London înaintea acestei săptămâni, vor putea fi urmăriți la București, pe un tablou de dublu solid

Un alt român a avut o săptămână bună la Casablanca: Victor Hănescu a mers până în sferturi, după ce l-a eliminat pe parcurs pe favoritul 1, Kevin Anderson, dar s-a înclinat în fața lui Federico Del Bonis. Cu punctele din Maroc, Victor va sălta 13 locuri în clasament, până pe locul 76.

Raluca Olaru a cedat dramatic în semifinale

N-a lipsit mult pentru o finală românească la Katowice, însă Raluca Olaru și coechipiera ei, poloneza Jans-Ignacik, au pierdut dramatic în semifinale. După pierderea primului set vs Beygelzimer/Savchuk, 1-6, Raluca și Klaudia au revenit și l-au câștigat pe al doilea cu 6-2, apoi au condus cu 9-6 în maxi tiebreak. Prima minge a fost salvată cu succes de adversare, dar a doua minge de meci a fost decisă de arbitru, care a acordat punctul ucrainencelor, pe motiv de time violation la Raluca (n.r. un cititor Treizecizero a cronometrat delay-ul la 22 de secunde – regula este de 20 între puncte) – o decizie foarte rar întâlnită într-un astfel de moment important al unui meci. Într-un final tensionat, în care publicul a fluierat copios decizia drastică a oficialului, iar perechea româno-poloneză și-a pierdut concentrarea, Olaru și Jans-Ignacik au salvat o minge de meci, grație româncei, dar au pierdut în cele din urmă cu 12-10.

Raluca, locul 64 la dublu, avea finală de apărat la Katowice. 

Update: Monica a pierdut finala de la Katowice

Din păcate, Monica Niculescu n-a reușit s-o răzbune pe Raluca Olaru. Monica și Klara Koukalova au pierdut finala de duminică, 4-6, 7-5, 7-10 cu Savchuk/Beygelzimer. Dublul româno-ceh a recuperat spectaculos în setul doi, întors de la 3-5, însă n-a mai reușit același lucru și în decisiv, unde a revenit de la 2-7 până la 7-8. 

Ca de obicei, Monica a fost foarte elegantă la festivitatea de premiere, felicitându-și adversarele și mulțumindu-i partenerei sale pentru o altă săptămână foarte bună.

După un start de sezon în forță, Monica Niculescu și Klara Koukalova (fostă Zakopalova, a revenit între timp la numele de fată) au jucat la Katowice a treia finală a anului. Vestea bună e că vor reintra în Top 8 de luni în Road to Singapore, loc care, dacă va fi menținut, le-ar asigura calificarea la Turneul Campioanelor.

Monica rămâne, totuși, destul de ghinionistă când vine vorba de finale. Palmaresul ei la dublu cuprinde acum patru titluri și nouă finale. Următoarea ei apariție va fi la București, în meciul de Fed Cup pe care România îl va juca săptămâna viitoare contra Serbiei. 


Șapte titluri pentru români în acest sezon

În numai trei luni și jumătate, jucătorii noștri au obținut deja jumătate din numărul titlurilor reușite anul trecut. Victoria lui Tecău din acest weekend a ridicat totalul la șapte.

Trofeele românilor în 2014:

Monica Niculescu, dublu – Shenzen
Monica Niculescu, dublu – Hobart
Florin Mergea, dublu – Vina del Mar
Horia Tecău, dublu – Zagreb
Horia Tecău, dublu – Casablanca
Simona Halep, simplu – Doha
Irina Begu, dublu, Rio


Finale:

Horia Tecău, dublu – Rotterdam
Horia Tecău, dublu mixt – Australian Open
Monica Niculescu, dublu – Katowice

S-a făcut tragerea la Monte Carlo

De luni, sezonul de zgură trece la primul turneu important, Mastersul de la Monte Carlo. Tragerea la sorți efectuată azi i-a trimis, dintre favoriții cu bye, pe Rafa Nadal, David Ferrer, Stanislas Wawrinka și Milos Raonic pe partea de sus, și pe Novak Djokovic, Roger Federer, Tomas Berdych și Jo Tsonga, în jumătatea de jos a tabloului, pe care îl puteți vedea aici

La dublu, Horia Tecău și Jean Julien Rojer vor debuta luni, contra localnicilor Balleret/Arneodo (wildcard), iar în caz de victorie îi vor întâlni pe spaniolii Marrero/Verdasco în turul 2, finaliști în această săptămână la Houston.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi