Cele mai interesante reacții de după finala Wimbledon

Adrian Țoca | 9 iulie 2012

Cele mai interesante reacții de după finala Wimbledon

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Superba finală dintre Roger Federer și Andy Murray a fost comentată intens pe toate canalele media. Iată câteva dintre cele mai importante declarații ale celor implicați sau ale unor specialiști.

Andy Murray, despre revenirea lui Roger Federer pe primul loc:

“Mai mulți oameni m-au întrebat în ultimii ani despre Roger: A început să coboare ritmul? Nu mai joacă bine? Dacă ne uităm la meciurile pe care le-a pierdut în ultimii doi ani, vedem că au fost meciuri foarte, foarte strânse, meciuri pe care le putea câștiga. Știi, ar fi putut avea 20 de Slam-uri deja. Un punct ici, un punct colo, câțiva centimetri mai mult sau mai puțin la diverse puncte și ar fi putut avea 20 de Slamuri. Deci, da, încă joacă un tenis grozav. Nu cred că ajungi pe locul 1 dacă nu meriți”.

Federer, despre cum împacă sportul cu viața de familie:

“Oamenii tind să uite adesea că sunt tată și că am două fetițe gemene. E ceva ce a avut un impact uriaș în viața mea. Cred că nașterea lor a avut o influență pozitivă în jocul meu, pentru că traversez una dintre cele mai bune perioade de joc din carieră. Însă e o provocare imensă să reușești să păstrezi un echilibru între toate, între carieră și familie, între obligații. Înveți din greșeli. Încerci să fie bine pentru toate părțile implicate, nu e întotdeauna tocmai ușor”.

Paul Annacone, despre perioada fără trofee a lui Federer:

“Mulți oameni l-au considerat deja gata. Am mai trecut prin așa ceva cu Pete Sampras, încerc să nu bag în seamă reacțiile. Însă Roger e diferit, nu l-am văzut niciodată panicat sau gata să se panicheze. E greu pentru oameni să înțeleagă ce fel de om este Roger. E greu să înțeleagă că el chiar iubește viața pe care o trăiește. Când ești fericit și sănătos și bun la ceea ce faci, ești oricând în stare să realizezi performanțe fantastice. Și să pară totul foarte normal pentru tine. Problema e că lumea încă se mai raportează la anii 2005-2007, când pierdea, câte? două meciuri pe an? Lucrurile s-au schimbat, sunt mai mulți jucători de clasă acum. Însă el continuă să joace un tenis grozav. Indiferent că ar fi câștigat Wimbledon, sau Olimpiada, sau US Open, n-o să-l auzim zicând: Gata, am terminat-o cu tenisul”.

Paul Annacone, despre șansele lui Murray la viitoarele Slamuri:

“Categoric e din ce în ce mai aproape. Uitați-vă la ce meciuri strânse a pierdut. E “acolo”, mereu aproape. A pierdut un meci foarte strâns cu Djokovic, la Australian Open. E un perfecționist, nu-i place să piardă, nu-i deloc fun să pierzi. Andy e un puști incredibil de competitiv. Oportunitățile vor continua să apară pentru el. Și ce dacă a pierdut 4 finale de Slam? Asta înseamnă că a ajuns în acele finale. Nu există pilula magică. Trebuie să te plasezi mereu în situații favorabile și va veni și momentul tău”.

Roger Federer, despre jocul său din 2012 versus cel din urmă cu câțiva ani

“Dacă sunt un jucător mai bun ca acum 5 ani? Sper! Doamne, m-am antrenat atât de mult timp încât chiar sper că sunt mai bun. Simt că joc foarte bine în această perioadă. Știu cât de greu e să reușești acele lovituri fabuloase, precum știu cât de ușor e să ratezi mingi ușoare. Sunt mult mai conștient de detaliile mărunte ale jocului. Dar sunt așa de fericit la această vârstă, lucrurile au mers foarte bine în cariera mea, știu că încă sunt posibile multe alte reușite. Sunt într-un punct foarte stabil în viața mea acum. Da, categoric, n-aș vrea să se schimbe nimic sau să dau timpul înapoi.

Tim Henman, despre meci:

“Andy a pus presiune pe Roger, iar game-ul de la 5-6 din setul doi a fost de o mare importanță, atunci când Federer a jucat dintr-o dată grozav, egalând la seturi. Lucrurile nu sunt ușoare pentru Federer în această perioadă, nu cred că mai joacă la fel de consistent ca în urmă cu câțiva ani, dar atunci când ajunge la cel mai bun tenis al său, este de neînvins, e mai bun ca oricine. Pe iarbă e dificil să te aperi, iar Federer pur și simplu dictează cu serviciul, cu forehandul, nu e preocupat decât să atace și asta îl face foarte periculos. A fost condus cu 2-0 la seturi de Julien Benneteau, iar din acel moment nu s-a mai oprit, a continuat să progreseze de la meci la meci. Federer este încă jucătorul numărul 1, pe care toți vor să-l bată, și n-aș fi surprins dacă, peste 12 luni, va fi din nou favorit la Wimbledon”.

Andy Murray, în editorialul său pentru BBC:

“E greu să descrii dezamăgirea pe care o simți după ce pierzi o finală de Slam, mai cu seamă când ești britanic și pierzi la Wimbledon. Încerci să stai calm, să îți menții cumpătul, să îți feliciți adversarul, să mulțumești echipei, organizatorilor și fanilor. E dificil să-ți controlezi reacțiile. Ultimul lucru pe care îl dorești e să plângi pe teren, dar uite că s-a întâmplat.

E clar că sunt din ce în ce mai aproape de câștigarea unui Slam. Sunt mai determinat ca niciodată ca, data viitoare, eu să fiu cel care va ține în mână trofeul învingătorului”.

Boris Becker, despre Andy

“A jucat într-o finală de Slam ca și cum ar fi fost cel mai natural lucru. Nu i-a fost teamă de situație. Ar trebui să fie foarte mândru de performanța sa, a fost spectaculos. A trăit sub o presiune atât de mare întreg turneul. Nu a clacat, nu s-a văitat. A jucat bine tot turneul. Trebuie să rămână pozitiv”

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi