Cele mai bune cinci subiecte de urmărit la Indian Wells

Dana Maria | 8 martie 2013

Cele mai bune cinci subiecte de urmărit la Indian Wells

Intriga nr. 1 – Roger & Rafa are back in town

Great God! Good GOAT! Cum le potriveşte uneori cineva acolo sus pe toate! La primul turneu pe care îl face pe hard, după păţania cu genunchiul, Nadal a ajuns pe tabloul de la Indian Wells în sfertul lui Roger. Ultima întâlnire dintre ei a avut loc fix acum un an, fix în deşertul californian. Atunci, Federer defila în semifinală cu un categoric 6-3 6-4 în faţa unui Nadal care, după meci, a declarat că a fost aşa cum nu prea îi stă lui în fire, adică distrat. Hmm! Anul acesta, dacă totul merge bine pentru fiecare dintre ei, se pot vedea în sferturi.  

Atât Rafa, cât şi Roger vin la Indian Wells ca nişte oameni care ar avea ceva de dovedit. Nadal că este în creştere de formă, Federer că nu este în scădere de formă. Primul că este în stare să facă faţă măcar unuia din Top 3, al doilea că este încă în stare să îşi apere titlurile. Pentru genunchiul lui Nadal, Indian Wells este un test mult mai dur decât cele trei turnee din America Latină. E pe hard, iar nivelul adversarilor este, evident, altul. Federer, în schimb, ar putea să piardă locul numărul doi în ierarhia ATP, în situaţia în care Murray câştigă titlul sau dacă scoţianul ajunge în finală, iar elveţianul pierde în sferturi.

Posibila întâlnire dintre Federer şi Nadal ar însemna, desigur, reînnodarea firului acestei rivalităţi frumoase, căreia lumea continuă să îi ataşeze tot felul de înţelesuri care transcend tenisul. E drept că multe dintre înţelesuri se bat cap în cap. Unora le încurajează visurile, iar altora le motivează eşecurile. Unora le calmează fricile, altora le duce la paroxism bănuielile. Unora le dă o mână de ajutor să-şi găsească prieteni de-o viaţă, altora să-şi inventeze duşmani. Dar faptul în sine că vorbeşte cu înţeles pentru atâţia oameni este unul dintre multele motive pentru care ne place şi este atât de preţioasă. Aşteptăm, cu sufletul la gură, să vedem dacă se refac iţele poveştii, chiar aici şi acum, la Indian Wells. Turneu care, de altfel, e și prima reuniune a Big Four de la Wimbledon încoace.

Intriga nr. 2 – Victoria şi Sloane sunt şi ele back in town

Înşelăciune şi iar înşelăciune a strigat David Nainkin, antrenorul lui Sloane Stephens, după timeout-ul medical al Azarenkăi din semifinala pe care Vika a câştigat-o (6-1 6-4) contra americancei la Australian Open. Oricât a tunat şi a fulgerat Nainkin, Vika a terminat prin a câştiga turneul şi a-şi apăra titlul de Mare Slam. Din păcate, Azarenka a plecat de la Melbourne nu numai cu o cupă nouă, ci şi cu o poreclă nouă: „Cheaterenka”.

Între timp, ca urmare a controversei iscate, WTA a declarat că a demarat un proces de analiză a necesităţii de a schimba regulile referitoare la MTO. La Indian Wells, bielorusa, care îşi apără titlul, se află în situaţia potenţială de a o înfrunta, în turul patru, pe Sloane. Şi publicul american odată cu ea. Meciul ar fi nu numai o posibilitate de revanşă pentru Sloane sau un alt test (da, sunt multe teste de dat la Indian Wells anul ăsta) pentru nervii Victoriei. El ar oferi, încă o dată, şi spectacolul confruntării dintre două personalităţi aparent opuse.

Pe de o parte, o adolescentă promiţătoare, care mai are de învăţat destule în ceea ce priveşte jocul, dar pare că stăpâneşte deja foarte bine jocul relaţiilor publice, fiind capabilă să spună lucrurile care trebuie în momentele care trebuie („Nu a avut nici un impact, nu cred”, a declarat ea despre toată tărăşenia din semifinala de la AO în conferinţa de presă de după meci). Iar în partea cealaltă, o campioană de o valoare incontestabilă, dar care pare a fi prinsă într-un paradox pe care Tignor îl descrie aşa: „Ceea ce o face pe Azarenka o mare jucătoare este ceea ce face foarte greu ca ea să fie un star pe placul mulţimii… Vika este aşa de concentrată, că pare uneori să uite că mulţimea sau cealaltă jucătoare este acolo – face, aşa cum fac mulţi campioni, ceea ce-i mai bine pentru ea”.

Intriga nr. 3 – Mardy Fish înapoi în circuit

Numele lui Mardy Fish apare într-un tablou de concurs pentru prima dată în aproximativ şase luni. Ce i s-a întâmplat lui Mardy? Unul dintre cele mai rele lucruri care se pot întâmpla în viaţa unui om. A fost diagnosticat cu probleme cardiace, care au trebuit rezolvate printr-o intervenţie medicală şi care l-au traumatizat psihic.

Fost jucător de top zece, actual număr 32 mondial, Fish a fost diagnosticat cu o formă de aritmie. El a fost supus unei proceduri cunoscute sub numele de ablaţie cardiacă într-o clinică din Los Angeles. După intervenţie, doctorii l-au asigurat că era bine, însă situaţia a continuat să îl afecteze mental. Într-un interviu pe care l-a acordat săptămâna aceasta pentru USA Today, Fish a vorbit pe larg despre anxietatea care i-a marcat viaţa în ultimele luni: “Mi-a luat luni de zile să mă întorc la normalitate – să beau un pahar de vin la cină, să merg la un film cu nevasta mea. Acele lucruri normale pe care le iei ca şi cum ar fi de la sine înţelese. Nu am fost în stare să le fac pentru o lungă perioadă de timp”.

Pe lângă faptul că Fish n-a mai vrut să călătorească sau să stea singur, purta în permanenţă un aparat Holter, în timpul antrenamentelor şi în timpul nopţii, uneori fără niciun alt motiv, cu excepţia faptului că îl făcea să se simtă în siguranţă. „În capul meu, m-am retras de 15 ori,” a zis Fish, adăugând: „M-am tot gândit dacă să povestesc totul, să ţin pentru mine sau să împărtăşesc doar cu cei apropriaţi mie. Concluzia este că ceea ce mi s-a întâmplat a fost cel mai dur lucru căruia a trebuit să îi fac faţă în toată viaţa mea.” Reîntoarcerea în tur înseamnă, printre altele, că va trebui să facă faţă călătoriilor, meciurilor programate târziu şi schimbărilor de fus orar. La Indian Wells, se numără şi el printre jucătorii care au de dat un test. Până îl vom vedea cum se va readapta la exigenţele pe care le implică programul unui jucător de tenis de top, îi urăm #WelcomeBackMardy.

Intriga nr. 4 – Kvitova, în fine, în formă?    

Recent, la Dubai, pentru prima dată într-o lungă perioadă de timp, Petra a arătat ca şi cum ar avea ceva în comun cu învingătoarea din 2011 de la Wimbledon. După ce le-a scos pe rând, pe Ivanovic, Radwanska şi Wozniaki, Petra a câştigat titlul, după ce a învins-o cu  62 16 61, pe Sara Errani în finală. Meciul, însă, n-a fost tocmai o plimbare în parc. Petra a început extraordinar, făcând-o pe Sara să arate pur şi simplu neputincioasă. În setul doi, însă, italianca şi-a schimbat tactica, mizând pe urcări dese la fileu, şi a venit rândul Petrei să rămână fără soluţii. Până la urmă, a reuşit să o scoată la capăt, în setul trei, dictând cu serviciul şi dominând cu returul.

„Problema nu este că e înaltă; problema este că serveşte foarte bine. Loveşte atât de puternic,” declara Errani. „E greu să o mişti. E greu să joci pentru că mingile sunt foarte plate. Nu am timp să fac punctele pe care le vreau, să joc jocul pe care vreau să-l joc. Toate punctele sunt foarte scurte şi este foarte dificil”. Iar jurnaliştii de la SI au venit cu o descriere ce se potriveşte mănuşă pentru jocul Kvitovei, atunci când ea este în formă. „Loviturile ei sunt la fel de dificil de citit precum un mesaj SOS mâzgălit pe suprafaţa unui lac”. Petra, însă, care îşi ştie foarte bine punctele slabe şi cele forte, s-a cam ferit să se lase purtată de valul de entuziasm pe care l-a generat la Dubai. „Nu mă gândesc că este momentul de cotitură sau turneul de cotitură pentru mine, în orice caz. Sunt multe jucătoare mari în  top şi e greu să le baţi. Încă mă gândesc la jocul meu. Aceasta este prioritatea mea”.

Nu că asta i-ar fi împiedicat pe mulţi dintre specialişti să o declare deja drept posibilă câştigătoare la Indian Wells. Pentru Petra ar fi o reîntoarcere la matca în care o aşteptam să se aşeze, după fulminantul sezon din 2011. Iar pentru tenisul feminin, blocat în refrenul „Azarenka le bate pe toate, Serena o bate pe Azarenka”, ar fi mai mult decât binevenită o nouă intrigă: cea în care Petra, căreia i se spunea în copilărie că este o persoană prea drăguţă ca să joace tenis, nu numai că joacă, dar mai şi câştigă.

Intriga nr. 5 – La ce să ne aşteptăm de la Andy Murray?

Andy a pierdut finala de la Australian Open şi, după aia, s-a făcut nevăzut. Şi-a luat tălpăşiţa înspre reşedinţa sa de la Miami, cu o mică pauză în UK, şi n-a mai călcat pe la niciunul dintre turneele care au avut loc între timp. Veştile care au venit în ceea ce-l priveşte de când am zis bye, bye, Melbourne au fost că a cumpărat un hotel de lux în Scoţia, aproape de oraşul său natal, că va juca, în scopuri caritabile, un meci la dublu, alături de Tim Henman, în ultima zi a turneului de la Queen’s şi că sprijină iniţiativa referitoare la introducerea de controale anti-doping mai stricte, fiind chiar dispus să dea din banii pe care îi câştigă în acest scop.

Foarte frumos. Din punct de vedere tenisistic, însă, veştile nu prea au abundat. Cu o singură excepţie. Vrea Roland Garros-ul. E de înţeles. Din motive evidente, anul acesta toată lumea vrea Roland Garros-ul. Şi Djokovic îl vrea. Probabil că şi Zeballos. Până la sezonul de zgură, însă, Andy mai are ceva mize. Iar prima vine chiar la Indian Wells. Aşa cum spuneam, are două ipoteze în care poate să treacă înaintea lui Federer în clasament şi să ajungă numărul doi mondial: fie câştigă turneul, fie se califică în finală şi se roagă ca Federer să nu ajungă în semifinale. Chiar dacă nu reușește să treacă acum în față, Andy tot se poate plasa într-o postură avantajoasă, din care să atace în săptămânile următoare locul secund. 

Bineînţeles, întrebarea principală este, ca de obicei în cazul lui Murray, doar una. Este Muzz în stare să se ridice la înălţimea task-ului? Well, adevărul e că nimeni nu prea are idee. Tot ceea ce ştim este un pic de istoric. Doi ani la rând nu a reuşit să câştige nici măcar un meci la Indian Wells. Anul trecut, a pierdut primul meci pe care l-a jucat, cu un surprinzător 4-6 2-6 la Guillermo Garcia-Lopez. În 2011, a plecat rapid înspre Miami, fiind învins, tot în primul meci, de Donald Young cu 6-7(4), 3-6. Cine ştie, însă? Poate că a sosit momentul ca Andy să hălăduiască ceva mai mult şi cu mai multă inspiraţie prin Grădina Tenisului de la Indian Wells.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi