Cel mai fericit și norocos părinte din tenis: Federer are din nou gemeni!

Adrian Țoca | 7 mai 2014

Roger Federer e decis să nu lase altora niciun record de doborât: pentru a doua oară, Mirka și Roger au devenit părinți de gemeni.

Roger își mai adaugă un nume pe lista alinturilor: Roger Fatherer! Dacă e sau nu GOAT în tenis încă se mai discută, dar Roger e cu siguranță DaddyGOAT: eficiență maximă. Marți seară, Roger a anunțat venirea pe lume a doi băieți gemeni, Leo și Lenny Federer, născuți în Zurich.

Cu câteva ore înainte, fericitul tătic tocmai ce își anunțase retragerea de la Madrid ca să fie alături de Mirka. A amânat decizia pentru ultimul moment, câtă vreme organizatorii încă îl mai așteptau în oraș în cursul zilei de marți. Spre seară, Roger a revenit pe Facebook cu marea veste. Pe Twitter a hashtăguit momentul corespunzător: #TwinsAgain #Miracle.

Chiar că e un mic miracol. Care erau șansele să ai două perechi de gemeni? Twitter-ul a găsit rapid răspunsul: una la 700.000. Bine, a completat altcineva, dar șansele să fii Federer și să joci ca Federer sunt de una la 7 miliarde. Nu te poți contrazice cu asta.

În timp ce Mirka și Fed și-au alcătuit deja propriul Big Four și au securizat moștenirea numelui Federer, reacțiile lumii tenisului n-au întârziat să apară. Între felicitări călduroase și simpatice s-au strecurat o mulțime de replici de tot hazul. Printre ele: „Practic, viitorul tenisului e numai Federer”, „Lăsați ce șanse erau să aibă două perechi de gemeni, mai bine să ne gândim ce șanse sunt să vedem familia Federer în finala de dublu mixt la Wimbledon în 25 de ani”, „Roger Federer: doubles specialist”, „Frații Bryan aveau niște recorduri? Aveau!„m „Frate, Roger e mai bun ca noi toți până și la procreat” sau „S-ar putea să fie ceva probleme cu tabela când Leonard Federer îl va întâlni în finala Wimbledon 2038 pe Leonard Federer”.  

Deja gemenii sunt ceva normal în clanul Federer. Sora lui Roger, Diana, are și ea o pereche. Dacă Roger e un tătic fericit, e lesne de închipuit ce bucurie o fi în sufletul părinților lui: băiatul lor e cel mai laureat jucător din toate timpurile, iar ei sunt bunicii a trei perechi de gemeni.

 

Bun, dar revenind la tenis, cum afectează asta planurile pe termen scurt ale lui Roger?

Știm deja că a sărit Madrid, ceea ce nu-i va afecta clasamentul. Va rămâne pe locul 4, indiferent de cine câștigă turneul. Mai departe? Primul anunț de pe Facebook implica o pauză mai mare, fără alte detalii: „Voi fi alături de soția mea pentru următoarele săptămâni”. Cu alte cuvinte, ies Roma și RG din discuție?

Tony Godsick, agentul și partenerul de afaceri al elvețianului, a venit ulterior cu precizări suplimentare: „Roger plănuiește să joace la Roland Garros. În ce privește săptămânile până la Paris, el va decide pas cu pas ce e de făcut”. Cu alte cuvinte, Roma pare în continuare sub semnul întrebării, dar n-ar fi exclus ca el să apară acolo, pentru a-și asigura prezența între primii patru capi de serie la RG. Federer n-a mai ratat un Grand Slam din 2000, deținând un record all-time, cu 57 de prezențe consecutive.

După Djokovic, Madridul a rămas, așadar, și fără Federer, dar ceea ce la prima vedere părea o veste proastă s-a transformat într-una bună până spre seară. Cum toate anunțurile în ce-l privește pe elvețian au inclus și turneul din capitala Spaniei, Mutua Madrilena Open a fost mediatizat în foc continuu. Între timp, competiția în sine a avut o zi plină, cu o sumedenie de evenimente interesante.

Spre exemplu, Stanislas Wawrinka n-a reușit să confirme culoarul pe care îl avea pe jumătatea părăsită de Nole, și a căzut încă de la primul obstacol. Bine, peste câțiva ani s-ar putea ca o înfrângere la Dominic Thiem să nu mai fie surprinzătoare pentru nimeni. Puștiul austriac, pe care l-am mai menționat la capitolul promisiuni în lunile trecute, e de mult în vizorul lumii tenisului, după ce a atras atenția anul precedent cu câteva meciuri foarte promițătoare. Thiem, care la 20 de ani e actualul cel mai tânăr jucător din Top 100, a revenit după ce a pierdut primul set cu 6-1 și s-a impus în următoarele două cu 6-2, 6-4, în ceea ce a fost prima sa victorie la un jucător de Top 10. A spus, mai apoi, că „n-o să uit niciodată seara asta” și că „voi mai pierde multe meciuri în anii următori la jucători mai slab clasați, dar acum știu cu certitudine că pot să-i bat pe cei mai buni din lume”.

Probabil vor mai urma astfel de zile pentru Dominic, pentru că semnele sunt încurajatoare nu doar ca joc, ci și ca rezultate. Anul acesta, el a absolvit calificările la 7 turnee din 8, inclusiv la toate Mastersurile de până acum. E antrenat de Gunter Bresnik, fostul antrenor al lui Boris Becker și actualul al lui Ernests Gulbis, pe care îl și admiră foarte mult. Lovește reverul cu o mână și are și alte câteva detalii interesante în biografie, la care voi mai reveni. Printre altele, e posibil să îl știți și pentru această fază, reușită la Rotterdam anul acesta, contra lui Murray.


Nici azi n-a fost prea rău:

Cât despre Stan, el revine cu picioarele pe pământ după triumful de la Monte Carlo, o înfrângere care ar putea avea însă efecte bune înainte de RG. Cum a fost finalist la Madrid anul trecut, Wawrinka pierde ceva puncte, dar nu suficient cât să îi cedeze locul 3 lui Federer. Apropo de acesta: Stan e ultimul pe lista celor afectați de ceea ce Internetul numește, amuzat, blestemul lui Federer. Mai exact, marea majoritate a celor care l-au bătut în ultimii ani pe Roger Federer au pierdut imediat în meciul următor. Câteva exemple: Hewitt l-a bătut la Brisbane, apoi a fost eliminat încă din turul 1 la AO; Rafa a pierdut finala AO după ce-l învinsese pe Federer, iar Nishikori s-a retras de la Miami după, ați ghicit, o victorie versus Fed. Există, bineînțeles, și o statistică în sensul acesta: în ultimele 29 de luni, 20 de jucători au pierdut imediat după ce l-au învins pe Roger.

În alte știri de la Madrid:

În duelul capetelor fierbinți, Ernie Gulbis a câștigat iar cu Jerzy Janowicz, reușind să se păstreze mai lucid în decisiv, după ce concentrarea lui a luat o pauză la începutul setului doi, suficient cât să cedeze un break. Jerzy, care a fost afectat de probleme de sănătate la începutul anului, e la a opta înfrângere consecutivă! În turul doi, Gulbis îl va întâlni pe Dolgopolov, într-un alt meci complet imprevizibil, dar așteptat ca o ploaie de vară de fanii celor doi jucători explozivi. E revanșa de la Monte Carlo, unde Dolgo l-a expediat deloc ceremonios, 6-2, 6-4. Poate de data asta va ieși un meci mai spectaculos, că în ce privește cantitatea de talent, nebunie și de imprevizibil, e o pereche greu de depășit. Bine, am fi putut spune la fel despre orice combinație ar fi rezultat de pe acea parte de tablou: Dolgopolov l-a bătut în trei pe Fabio Fognini, care a fost atât de supărat pe arbitraj, încât, la plecare, i-a cerut lui Mohamed Lahyani să se prezinte de urgență în afara stadionului, că vrea neapărat să discute cu el. I-a și specificat: „Nu-ți fie teamă!”. Nu știm dacă simpaticul Mo a onorat invitația, dar e de aflat dacă ATP a gustat tonul nu tocmai prietenos al lui Fabio. Care, cu toată forma excelentă pe zgură, dezamăgește iar la turneele mari: per total, recordul său în Mastersuri e foarte slab. 

Nico Almagro a avut nevoie de 10, 11 sau cine mai știe câte mingi de meci ca să se descotorosească de Golubev: într-un final l-a învins, 6-3, 6-7 (9), 7-6 (4). Îl va întâlni pe Murray miercuri. Andy are un head-to-head descurajant cu spaniolii pe zgură. Poate acum. 

Tot în programul zilei de miercuri intră în turneu și Rafa, care îl va întâlni pe Pico Monaco. Alt amic foarte bun pe care îl domină autoritar pe zgură. Ca și Ferrer, ca și Almagro. Hm. Dincolo de coincidențe, Nadal a rămas singurul din Top 5 încă în turneu și are culoar liber către un titlu care i-ar prinde tare bine. Ferrer, Nishikori, Dolgopolov/Gulbis și Isner sunt, însă, pe cealaltă parte de tablou, în căutarea unei noi șanse la Rafa. Fiecare dintre ei ar putea să-i pună probleme campionului en-titre, dacă el rămâne la același nivel precum în ultimele două înfrângeri.

Și tot azi joacă și toți românii noștri: Simona și Irina vor încerca să ne aducă un meci 100 la 100 românesc, Marius Copil are un meci-afiș cu Dimitrov, plus Horia Tecău și Monica Niculescu la dublu.   

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi