Ce victorie! Andy Murray câștigă primul titlu de Masters pe zgură; Nadal, încă fără un trofeu important, coboară pe 7

Camelia Butuligă | 10 mai 2015

Andy Murray câștigă turneul de la Madrid după prima sa victorie pe zgură în fața lui Rafa, 6-3, 6-2. De asemenea, el pune capăt seriei de înfrângeri în fața celorlalți jucători din Big 4. Nu mai câștigase din 2013 un meci contra unuia dintre Nadal, Djokovic, Federer.

Performanță extraordinară și neașteptată pentru Andy Murray, care spulberă o prejudecată care l-a urmărit întreaga carieră și câștigă primul titlu de Masters pe zgură, la numai câteva zile după ce a câștigat și primul trofeu pe zgură, cel de la Munchen. Și Andy nu a câștigat oricum, ci în fața lui Rafa Nadal, la el acasă, la un scor categoric: 6-3 6-2.

Cât despre Rafa, el ratează să-și apere titlul de anul trecut și, cu numai un turneu rămas la dispoziție înainte de Roland Garros, el rămâne fără vreun turneu important câștigat în ultimul an, datând chiar de la precedenta ediție a RG. Consecința directă e că el coboară pe locul 7 în clasamentul valabil începând de mâine. E un reper relevant, pentru că pentru prima oară când Rafa iese din top 5 ATP din 2005 încoace.

Timp de vreo 4 ani, înainte şi în timpul Wimbledonului, pe prima pagină a ziarelor englezeşti era repetată obsesiv întrebarea: „Will Andy Murray Win Wimbledon?” După  aceste două săptămâni, în care Murray s-a confirmat ca cel mai în formă jucător pe zgură al momentului, parcă văd tilturile din timpul Roland Garros: „Will Andy Murray Win the French Open?” Experţii au început deja să-l vadă cu alți ochi pe Andy înainte de Paris. Același Andy Murray, cel care acum două săptămâni avea pe zgură o singură victorie contra top 10: în 2009 la Monte Carlo, cu Davydenko. 

În doar două săptămâni, statisticile lui Murray pe zgură au făcut o piruetă mai ceva ca dansatorii de flamenco. Dar ce spun eu, în nici două ore azi, statisticile lui Murray pe zgură au trecut de la „vino la toamnă” la „10 cu felicitări”. Înainte de meciul de azi, H2H cu Rafa: 15-5 la total şi 6-0 pe zgură. Plus: amintirea amărâtă a meciului pierdut anul trecut la Roma, după ce câştigase primul set cu 6-1. Plus: nimeni nu l-a bătut pe Nadal într-un Masters pe zgură roşie dacă nu a fost cel puţin finalist la RG. Plus: doar Federer, Djokovic şi Zeballos l-au bătut pe Nadal într-o finală pe zgură. Adică 3 jucători. TREI. Aşa, pentru comparaţie, ştiţi câţi oameni în viață au ajuns pe Lună? 8. 

Dacă citea toate statisticile cu care ne bombarda internetul înainte de meci, Andy Murray s-ar fi lăsat păgubaş şi nici nu s-ar fi prezentat. Dar Andy Murray nu mai  este cel pe care îl ştiam. Andy Murray este bărbat însurat, cu barbă şi cu verigheta legată mândru şi muncitoreşte la şiretul adidasului stâng (awww). Este antrenat de o franţuzoaică gay care este însărcinată şi care a câştigat două Grand Slamuri, dintre care niciunul pe zgură. Andy Murray s-a transformat, încet, în ritmul lui, în probabil cel mai cool om de pe planetă. 

Nu ştiu dacă este căsătoria, barba sau Amelie, dar Andy a câştigat un Masters pe zgură contra lui Nadal la Madrid. Acum, că au trecut câteva minute bune şi siteul ATP a confirmat şi el ce am văzut şi noi cu ochii noştri (fun fact: în timpul ceremoniei se pare că Andy a verificat şi el siteul ATP, probabil din acelaşi motiv – să se convingă că nu visează), haide să vedem cum a făcut Muzz trebşoara asta. 

În primul rând, să dăm Cezarului ce-i al Cezarului, sau în cazul nostru, să vedem ce i-a lipsit Cezarului. Nadal a jucat prost. Fanii săi pot să se consoleze cu faptul că e loc de mai bine, dar pe de altă parte cred că acum e un moment bun să se îngrijoreze: Rafa n-a mai pierdut 4 meciuri pe zgură din 2004. Tot din 2004 n-a mai suferit o înfrângere atât de usturătoare pe zgură în termeni de game-uri  – atunci pierdea cu 6-2 6-3 la Gaudio. Şi n-a mai dat atâtea rame într-un meci din … cred că niciodată. Aş fi fost curioasă să văd neforţatele împărţite pe rever şi pe forehand, pentru că am numărat vreo patru rame de rever, lovitura care mi s-a părut cea mai slabă azi. Un rever în fileu i-a dat lui Murray primul break din setul unu,  alt rever îngrozitor i-a dat breakul pentru 3-0 din setul doi; 4-0 s-a făcut tot în urma unei rame, iar în ultimul game, când Murray servea pentru meci, Rafa îl cadorisea cu o greşeală de rever la primul punct. Doar câteva exemple.

Altă decizie tactică neinspirată a fost poziţa prea retrasă la retur. Nu ştiu dacă a vrut să fie mai aproape de loja reginei Sofia, sau care a fost ideea, dar este cel putin îngrijorător să nu poţi să câştigi decât 4 din 21 de puncte pe serviciul al doilea al lui Murray, care e chiar mai lent decât al lui Nadal (viteză medie 144 km/h versus 151 km/h). 

Cât despre Murray, el a făcut câteva chestii bine şi, cel mai important, le-a făcut tot meciul. Una din ele a fost poziţia avansată la retur. Apoi a servit bine când a avut nevoie, adică atunci când Rafa a dat semne că poate să reintre în meci. Nu i-a dat absolut niciun fel de ritm lui Nadal în schimburi: mingi lente şi scurte, la care Rafa trebuia să-şi creeze viteza singur şi care-l atrăgeau mai în faţă, urmate de câte o minge brusc înfiptă cu putere pe baseline, care îl prindea înghesuit. Am mai văzut şi tactica consfinţită de Djokovic în 2011: crosuri furibunde din ce in ce mai închise, iar când Rafa era suficient de scos din teren, un lung de linie decisiv. Am mai văzut de asemenea, puncte în care Murray a lovit totul cu ferocitate. Ca acesta:

Da, Nadal a jucat prost, dar ştim cu toţii că poate să-şi întoarcă jocul şi să schimbe soarta unei partide de la orice scor DACĂ este lăsat să facă câteva puncte senzaţionale la rând şi să simtă mirosul de sânge. Aici mi s-a părut Murray foarte bun: i-a trântit lui Nadal uşa în nas atunci când Rafa a avut mingi de break sau când se apropia periculos până la 30 în game. Şi uite aşa, statisticile oribile s-au mutat în terenul lui Rafa şi cele merituoase în dreptul lui Andy:

„Căsătoria funcţionează”, a scris Andy pe cameră după meci. Dacă nu-şi repară jocul, Rafa ar face bine s-o ceară şi el pe fata aia, repede. E singurul din Big 4 care a rămas holtei şi, cu Roland Garros după colţ, trebuie să exploreze toate soluţiile, nu? Dacă nu… asta e, Tio Toni va trebui înlocuit cu Conchita Martinez. 

 

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi