Ce s-a spus, de fapt, la conferința de presă a lui Nadal

Adrian Țoca | 11 mai 2012

Ce s-a spus, de fapt, la conferința de presă a lui Nadal

Nadal pierde, așadar, halucinant, cu Fernando Verdasco, o înfrângere improbabilă și aproape inexplicabilă, dacă luăm în calcul diferența de valoare și de palmares dintre cei doi, dar mai ales scorul la meciurile direct și scorul de la care Verdasco a întors meciul, într-un final ireal.

Încă sub impresia momentului, departe de a fi depășit intensitatea și șocul înfrângerii, Nadal vine la conferința de presă. Pare liniștit, își cântărește cuvintele cu grijă, așa cum o face de fiecare dată când vorbește în engleză. Știe cât de important e să nu îi fie răstălmăcite cuvintele, dintr-o eventuală gafă de exprimare. Își etalează sportivitatea arhicunoscută, spune că nu a făcut tot ce trebuia ca să câștige. “Am pierdut pentru că am meritat să pierd, chiar dacă am condus cu 5-2. Când a venit momentul să închid jocul, nu am știut să o fac. El a jucat mai bine decât mine și m-a bătut”.

Apoi un jurnalist francez îl întreabă, într-o engleză cu accent, de ce “nu s-a mișcat”. Din cauza suprafeței sau pentru că a avut o zi proastă? Întrebarea îl râcâie pe Rafa, răspunde agitat și ușor agresiv. “Ai urmărit meciurile?” “Da”, răspunde francezul. “Ok”, zâmbește Rafa. “Da, dar e mai bine dacă tu…”, încearcă ziaristul să pareze. “Dacă ai urmărit meciurile, răspunsul este clar”, închide Nadal punctul. Ca pe teren.

Francezul se repliază, iar din întrebarea lui se naște un răspuns pe care Nadal îl gândea și pe care noi toți îl anticipam. “You regret the surface?”, zice jurnalistul. “Sorry?”. Rafa sună ca un copil care nu înțelege. Ceva gen “ce să fac?” I se traduce intenția francezului, care vroia, probabil, să întrebe dacă Nadal are vreun reproș de făcut suprafeței de la Madrid, după înfrângere.

Tonalitatea răspunsului lui Nadal are 100 la 100 bunul său simț tradițional, așa că, nu vă impacientați, dragi fani Rafa, Nadal și-a păstrat stilul până la capăt. 

“Nu, nu… ATP și turneul de aici pot face ce vor. Am făcut tot posibilul, de când am venit aici, ca să mă adaptez la această suprafață. Nu am reușit să-mi adaptez jocul la condițiile acestui teren. Singurul lucru pe care-l știu e că, dacă lucrurile vor continua așa, îmi pare foarte rău, dar anul viitor va fi un turneu mai puțin în calendarul meu“. O spune ușor jenat, schițând un zâmbet, dar foarte convingător. Liniște pentru câteva secunde. Aproape la fel de multe ca atunci când Verdasco l-a lăsat să aștepte la fileu, la încheierea meciului. ”Mai sunt alte întrebări în engleză”, se sparge momentul.  Continuăm.

Câți jucători crezi că îți vor împărtăși opinia în ceea ce privește turneul de la anul?

Nu știu, îi puteți întreba pe ei. Vor fi aici la conferința de presă. Cred că turneul e unul foarte mare, dar a luat o decizie greșită. Poți să schimbi decizia greșită sau poți să continui cu decizia greșită, fiecare e liber, apoi, să facă ce dorește. E ok. Nu e ziua potrivită să vorbim prea mult despre… Fernando a jucat mai bine decât mine și din cauza asta am pierdut, nu din cauza turneului. Terenul a fost la fel pentru amândoi, ăsta e adevărul.

Dar ai arătat în trecut că poți să înveți și să te adaptezi minunat la iarbă, spre exemplu. Sau poate e din cauză că n-ai avut prea mult timp la dispoziție, când ai făcut trecerea de la zgura obișnuită la cea de aici?

Trebuie să știi la ce să te aștepți dacă vei pune Cincinnati pe iarbă. Crezi că jucătorii vor fi fericiți dacă se întâmplă asta chiar înainte de U.S. Open? Nu cred că vor fi. E o situație similară.

Ai spus, în engleză, că o să fie un turneu în minus din calendarul tău. Vei fi atât de drastic?

Nu, nu… E o consecință a ceea ce am făcut azi. Sunt un profesionist, și în mintea mea e că întotdeauna voi juca aici, la Madrid. Am venit aici mai devreme decât la alte turnee, așa că am încercat să fac tot ce am putut eu, dar nu cred că m-am descurcat prea bine în a mă adapta la noile circumstanțe. Cred că ele sunt diferite și asta mă destabilizează. Cred că e un joc complet diferit aici față de ce sunt eu obișnuit. Așa că asta e situația…Nu m-am gândit că voi pierde. Încerc să mă mișc, pe teren, cu capul sus, încercând mereu să-mi adaptez mișcarea, dar era cât pe ce să-mi accidentez șoldul în câteva situații, așa că nu sunt pregătit să risc să joc din nou aici la anul, ca nu cumva să se întâmple ceva. 

Sunt două opțiuni. Ori ei vor schimba, sau pentru mine… să nu vă gândiți că spun asta pentru că sunt furios, e ceva rău, într-adevăr, dar eu trebuie să joc aici, e un turneu în Madrid. Însă circumstanțele actuale fac lucrurile imposibile pentru ca eu să mai joc aici. Din cauza asta mă voi duce la Roma cu mai puțină încredere. 

Rafa, azi o să scriem că s-a întâmplat ceva ciudat, iar tu ai pierdut pe zgură, ar trebui să scriem asta? Sau ai pierdut pe o altă suprafață?

Nu e rolul meu să vă spun ce să scrieți. Eu o consider o înfrângere pe zgură, dar știu ce cred în sinea mea. Nu sunt aici să spun ce cred în sinea mea. Am pierdut împotriva lui  Fernando și, după 13 meciuri la rând, cred că el merită victoria. Cred că a jucat foarte bine în momentele importante, așa că tot ce pot să fac este să îl felicit și să îi urez baftă pentru restul turneului. E un fapt pozitiv că e un spaniol în continuare în turneu, sunt fericit pentru el și, evident, trist pentru mine.

După ce am urmărit multe meciuri, nu doar ale tale, se poate spune că jucătoare precum Serena sau Sharapova, care nu se mișcă prea bine pe zgură în general, par să se miște foarte bine pe  zgura de aici. Ce părere ai despre asta?

Nu cred că se descurcă mai bine decât în general. Cred că cei care, de obicei, se descurcă mai bine pe zgură în general, aici se descurcă mai puțin bine.

Da, dar crezi că vor putea să schimbe nisipul, structura terenului? Că vor putea schimba culoarea?

N-am nicio idee. Nu sunt eu cel care a amenajat terenul, așa că nu cunosc acest topic și nu pot să-l comentez.

Patru break-uri la rând! Nu știu dacă ți s-a mai întâmplat asta vreodată ție!

Ba s-a mai  întâmplat de multe ori, dar azi am jucat în niște circumstanțe foarte proaste. Trebuie să accept asta, dar la acest nivel ar fi trebuit să merg în runda viitoare.

Rafa, spuneai că anul viitor…

Gata, am spus deja totul despre asta.

Vorbeai despre schimbare. Care este schimbarea pe care ți-o dorești? Zgura propriu-zisă?

Pentru mine, culoarea. Pentru mine culoarea trebuie să fie normală. Trebuie să fie ca un teren de zgură.

De  ce crezi că suprafața asta e mai dificilă pentru jucătorii mai  bine clasați?

Nu, nu, cred că suprafața este aceeași pentru toți. E egal pentru toți. În tenis sunt unele lucruri care fac diferența între jucători… felul în care stai pe teren, controlul pe care îl ai, evident mobilitatea. Ca să fac atâtea greșeli nu e bine pentru mine. De regulă, pe zgură, picioarele, deplasarea te ajută să ai controlul pe care ți-l dorești. Aici nu poți să faci asta. Aici câștigă cel care greșește mai  puțin, care se poate mișca mai bine. (…) Întotdeauna cel care câștigă înseamnă că a meritat mai mult. Eu am pierdut, nu m-am adaptat suficient. Poate că sunt alții care se adaptează mai bine și care vor obține mai multe victorii.

Spuneai că suprafața e aceeași pentru toți, că e egală. Nu e asta bine pentru tenis, ca toți jucătorii să fie egali?

Poți să spui și asta. Depinde din ce punct de vedere privești lucrurile. Nu știu. 

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi