Ce performanță pentru Florin Mergea! Calificare în semifinalele Roland Garros!

Camelia Butuligă | 2 iunie 2014

În semifinale, Florin și Draganja îi vor întâlni pe spaniolii Granollers și Lopez, care i-au eliminat pe frații Bryan.

Roland Garros este oferit de

Florin Mergea s-a calificat în semifinalele turneului de dublu, după ce a provocat o altă surpriză enormă. Florin și noul său partener, croatul Marin Draganja, au învins în trei seturi perechea formată din Daniel Nestor și Nenad Zimonjic, favoriți 3, scor 6-7, 6-3, 7-6 (5). În semifinale, Florin și Draganja îi vor întâlni pe spaniolii Granollers și Lopez, care i-au eliminat pe frații Bryan.

E prima dată când văd un meci cu Florin Mergea de la un cap la altul. Cam târziu, dar ce ocazie mi-am ales pentru a debuta ca fan: calificarea în prima lui semifinală de Grand Slam! Şi mai ales o victorie ca aceasta, muncită, spectaculoasă, în trei seturi, dintre care două la tiebreak, cu revenire după ce-au pierdut primul set, cu pierderea breakului timpuriu din decisiv şi apoi cu revenire în tiebreak-ul decisivului: 6-7(2), 6-3, 7-6(5). Un scor ca ăsta, când dincolo de fileu ai pe favoriţii 3 şi una dintre cele mai titrate perechi de dublu masculin la ora actuală, Nestor/Zimonjic!

Revelaţia acestui meci a fost de departe Florin, care mi s-a părut cel mai bun jucător de pe teren. Omul are toate loviturile în arsenal: serviciu solid, retur solid pe ambele părţi (ce frumos e returul lui de rever blocat, mereu razant, mereu la jumătatea terenului, în şireturile adversarilor), volee excelente şi un lob care-ţi lasă gura apă, mai ales când e executat pe rever (azi a reuşit vreo trei, patru dacă nu mă înşel). Citeşte bine serviciul şi dinamica jucătorilor adverşi – multe retururi în spatele adversarului postat la fileu, multe retururi câştigătoare cu forehandul în cros. Are varietate, fineţe, un tennis IQ foarte bun, într-un cuvânt, talent cu carul.

Toate acestea sunt bune şi frumoase şi au contribuit la câştigarea meciului, dar elementul decisiv a fost tăria mentală de a nu renunţa, de a fi prezent pe teren până la final, chiar şi atunci când lucrurile nu arătau deloc bine.

Nu ştiam mare lucru despre partenerul de dublu al lui Florin, croatul Marin Draganja. L-am căutat pe net în timpul meciului, am aflat că e clasat tot în jurul locului 50 la dublu, ca şi Florin, şi că are doar 23 de ani. Pe teren arată un pic cam ca Guga Kuerten: înalt, slăbuţ, cu părul creţ şi mare. E dreptaci ca Florin şi are tot un rever cu o mână. Azi a fost redutabil la serviciu, dar a avut dificultăţi cu returul, mai ales pe rever, şi la fileu s-a văzut ținta loviturilor nemiloase ale bătrânilor Nestor şi Zimonjic (poate pentru că l-au simţit mai neexperimentat?). Dacă ar trebui să aleg, aş zice că per total el a fost veriga mai slabă a echipei, dar a reuşit nişte puncte spectaculoase şi le-a reuşit atunci când a contat mai mult, în tiebreak-ul setului decisiv.

La 5-4, Zimonjic face o dublă greşeală. Iar apoi, Draganja scoate de niciunde două volee câştigătoare consecutive, răzbunare pentru toate voleele date în fileu sau out de-a lungul meciului. Şi uite aşa, de la 5-4 şi serviciul, 30 de secunde mai târziu Nestor/Zimonjic părăsesc terenul învinşi. Morala meciurilor de dublu în special (şi a meciurilor de tenis în general) este să nu renunţi niciodată, să continui să lupţi şi să ai încredere în partener, pentru că totul se poate schimba radical în câteva secunde. Literalmente în câteva secunde.

Când stăteam la coadă să reintru pe teren înainte de decisiv, mă întreabă un nene ce meci este. Zic, dublu masculin. El, dezamăgit: „A, nu-mi place dublul. Dvs vă place?” Eu, care după ziua de azi voi include şi dublul în dieta de tenis, zic: „Da, e un meci foarte palpitant!” L-am convins să intre la decisiv, şi cred că n-a fost dezamăgit. Nici el şi nici restul spectatorilor, care, până la final, au umput ochi terenul 2, făcând o atmosferă foarte animată. Excelentă performanţă, excelent meci, şi, vorba cronicarilor, victorie deplin meritată. Bravo şi succes în semifinale!

Personaje la Roland Garros este o rubrică oferită de Air France

Air France operează 5 zboruri zilnice din București spre Paris Charles de Gaulle

Prezența 30-0 la Roland Garros este susținută de
Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi