Ce-i de văzut în această săptămână: Dubai, Doha, Acapulco, Buenos Aires, Big Four și Sharapova

Treizecizero | 23 februarie 2015

Federer și Djokovic au împreună 10 titluri (6 versus 4) la Dubai și pleacă drept mari favoriți și anul acesta, la unul dintre cele mai puternice turnee din seria 500.

Una dintre ideile prefăcute în clișeu în literatura de tenis e că luna februarie e o lună “moartă” din punct de vedere al competițiilor tari, dar și al interesului, în egală măsură al jucătorilor, cât și al fanilor. Argumentul ar fi o mahmureală generală în lumea tenisului, după un start de an întotdeauna agitat, cu un Slam înghesuit la doar două săptămâni de la startul sezonului. O idee greșită, fie și numai din două argumente. Tenisul nu înseamnă doar turneele mainstream, iar turneele mici sunt la fel de necesare în ecosistem precum și cele mari. Iar dacă ne uităm la programul acestei săptămâni, storyline-urile abundă. Dacă turneul cel mai mic, 250-ul de la Buenos Aires, îl are pe Rafa Nadal printre participanți, e clar că sunt multe lucruri de văzut săptămâna aceasta. Să le vedem pe cele mai importante.

DUBAI. Federer vs Djokovic, cu Murray arbitru de lux

Pe același teren pe care Simona triumfa sâmbătă a început deja poate cel mai puternic turneu ATP din categoria 500. Primii doi favoriți ai turneului sunt și jucătorii care l-au confiscat în ultimul deceniu. Singurele excepții care au rupt monotonia de la rubrica rezervată campionilor sunt Andy Roddick, câștigător în 2008, și Rafa Nadal, cu un rar titlu în 2006. În rest, Federer și Djokovic au împreună 10 titluri (6 versus 4) și pleacă drept mari favoriți și anul acesta, când fiecare are motive diferite pentru a targeta titlul. Novak este la prima apariție după Australian Open și, în mod normal, n-are niciun motiv să nu joace din nou la un nivel foarte înalt. Relaxat din toate punctele de vedere, cu locul 1 asigurat deja pentru o perioadă lungă de timp și cu toate lucrurile în ordine, Nole își va dori să arate că nu mai sunt de actualitate acele căderi inexplicabile de atenție și de formă cu care a început să ne obișnuiască în ultimii ani.

La rândul său, Federer va avea ca misiune imediată recuperarea încrederii după eliminarea timpurie de la Australian Open. După o lună întreagă de pauză, una dintre cele mai lungi vacanțe luate de elvețian în ultimele sezoane, Federer a spus că va avea nevoie de puțin timp ca să reintre în ritm, dar că se simte “refreshed” și mulțumit cu pauza luată, pe care a petrecut-o “foarte lucid”, trecându-și în revistă strategia și planurile pentru acest sezon, plus compensând cu antrenamente în Dubai. Începutul a fost bun pentru Roger, o victorie în două seturi scurte cu Mikhail Youzhny, un fost dublu finalist la acest turneu (învins o dată de Federer, o dată de Djokovic). Victoria urcă bilanțul lui Federer la 16-0 contra rusului; îl mai apropie, de asemenea, de cota 9.000 de ași (când o va atinge, va deveni abia al patrulea jucător, pe lângă Ivanisevic, Karlovic și Roddick, din clubul 9000, de când această statistică este ținută, adică din 1991). Pentru Federer urmează Verdasco/Garcia Lopez, în vreme ce Andy Murray, aflat pe jumătatea elvețianului, debutează cu luxemburghezul Muller. Djokovic are un meci interesant cu canadianul Pospisil, cu Tomas Berdych potențial adversar în semifinale.

Tot dinspre Dubai: Federer a confirmat că nu va mai juca deloc Cupa Davis în acest an, descriindu-și alegerea drept normală, după victoria de anul trecut și după ce, ani la rândul, competiția a adus cu ea o greutate și o responsabilitate care l-au “apăsat”. Federer joacă Davis Cup din 1999 și are un bilanț general de 50-17. La rândul său, Djokovic a spus că ar găsi normal și i-ar plăcea ca Dubai să fie elevat la statutul de turneu în seria Masters, menționând ca argumente confortul extrem de ridicat al jucătorilor și numele foarte grele care vin an de an aici. Line-up-ul de anul acesta e în egală măsură impresionant pentru un turneu non-mandatory. Oficialii din Dubai, turneu care câștigă an de an titlul de preferatul jucătorilor la categoria 500, spun însă că n-au astfel de intenții, preferând să păstreze aerul de turneu mic, dar exclusivist.

Acapulco, ATP, 500

Dacă Dubai are argumentele sale, mai nou-venitul printre turneele de hard de la Acapulco nu stă nici el prost la acest capitol. Vremea, peisajul, distracțiile, dar și condițiile de joc relativ asemănătoare cu Indian Wells/Miami fac din Acapulco unul dintre locurile preferate pentru destule nume importante din circuit. Și premiile sunt atrăgătoare pentru un 500, aproximativ 1,5 milioane de dolari, nu tocmai departe de bogatul Dubai (aproximativ 2 milioane). Kei Nishikori și David Ferrer sunt favoriții 1 și 2, ambii venind după titluri la ultimele lor apariții, cu Grigor Dimitrov, campionul en-titre, pe post de cap de serie 3. Alte nume cu motivații diverse, sau cu începuturi interesante de sezon printre cei aflați la start pe hard-ul albastru din Acapulco: Dolgopolov, Tomic, Troicki, Young, Karlovic, Estrella.

Buenos Aires, ATP, 250

În ciuda eliminării din semifinale de la Rio, Nadal nu are de gând să tragă semnalul de alarmă, asta și pentru că el a fost tot anul rezervat în ce privește perspectivele revenirii grabnice la formă. Fără titlu de la Roland Garros încoace, Rafa are o ocazie bună să o obțină odată ce Golden Swing trece la un nivel mai jos, iar zgura ia o pauză până la Monte Carlo. Tabloul de la Buenos Aires are mai puține nume importante comparativ cu Rio, dar îl conține pe Fabio Fognini, finalistul săptămânii trecute. Un rematch ar putea avea loc în semifinale. Cât despre Rafa, el spune că druml de recuperare continuă conform planului: “Trebuie să îmbunătățesc lucruri, dar muncesc bine, am atitudinea corectă și cred că sunt pe drumul cel bun și mai aproape de nivelul pe care îl caut”.

Buenos Aires e al patrulea turneu pentru Nadal de la operația de apendicită de la finalul anului anterior (Doha, AO, Rio, cu înfrângeri la Berrer, Berdych, Fognini).

Doha, WTA, Premier

Rămas fără Simona Halep, turneul de la Doha are toate șansele să o redescopere pe Vika Azarenka, fostă campioană aici într-o finală cu Serena Williams, în 2013, respectiv cu Sam Stosur, în 2012. Intrată pe tablou cu wildcard, Vika a făcut un nou pas spre revenirea în top cu o victorie elocventă în fața lui Angie Kerber, 6-0, 6-3.
În ciuda absențelor, Doha are un tablou puternic, cu câteva meciuri intrigante în perspectivă, cu ceva istorie recentă. Vika ar putea-o revedea pe Caroline Wozniacki, după întâlnirea celor două de la AO; Radwanska s-ar putea revedea cu Venus Williams, de asemenea posibil rematch de la AO. Iar Muguruza și Pliskova pot rejuca semifinala de săptămâna trecută, de data asta în turul 2.

Singura româncă prezentă pe tablou e Alexandra Dulgheru, care a trecut de calificări și se va întâlni cu Alize Cornet în primul tur.

Acapulco, WTA, International

Maria Sharapova (deja în turul secund) domină autoritar draw-ul turneului feminin din Mexic, unde Sara Errani e favorită 2, iar lista capilor de serie le mai cuprinde pe Caroline Garcia, Roberta Vinci, Daniela Hantuchova sau Sloane Stephens. Ar fi trebuit să fie și Irina Begu (favorită 4), dar românca plătește preț problemelor medicale suferite săptămâna trecută, la Rio, unde a pierdut în semifinale și s-a retras în finala de dublu. În schimb, ca și la Doha, avem și aici o româncă pe tablou via calificări, e vorba de Elena Bogdan, care a trecut în main draw după o serie remarcabilă de trei victorii – Betancourt, Falconi și Duque-Marino – dintre care ultimele două cu jucătoare mai bine cotate.

Câștigătorii săptămânii trecute + bonusul de dramă de pe Twitter

Ca și Simona, David Ferrer a sărbătorit deja al doilea titlu al anului, după cel de la Doha. David a profitat de absența din finală a lui Nadal și a devenit jucătorul cu cele mai multe titluri în carieră în Golden Swing, circuitul de zgură sud-american, cu șapte la număr. Almagro îl urmează cu 6, în vreme ce Rafa a rămas la 5. A fost, de asemenea, și primul titlu al său la Rio, Ferru ajungând la cota 23 per total. Fognini rămâne cu trei titluri. În turneul feminin de la Rio s-a impus Sara Errani.

Cu o săptămână înainte de a împlini 36 de ani, Ivo Karlovic a devenit cel mai în vârstă câștigător de turneu din ATP din 1989 încoace (Jimmy Connors, campion în Tel Aviv la 37 de ani și o lună), învingându-l pe Donald Young la Delray Beach, pentru al șaselea său trofeu, asta după patru finale pierdute anul trecut.

La Marseille a venit rândul lui Gilles Simon, 7-6 într-un decisiv strâns cu Gael Monfils, pentru al 12-lea titlu al carierei lui Gillou. Motiv pentru Feliciano Lopez să scrie acest tweet, lejer unul dintre cele mai bune ale anului.

Feliciano e unul dintre jucătorii la care Simon a făcut referire în faimosul său interviu în care a vorbit despre ce înseamnă, de fapt, talentul în tenis. Despre Lopez, Gillou a spus: „Aud des că Feliciano Lopez are talent. Nu dau doi bani pe părerile de acest gen. Ah, Lopez atacantul… Nu, Lopez este un jucător defensiv. Toată lumea ştie că este un baseliner care serveşte mai mult decât lovește voleul. Are imaginea unui jucător talentat de serviciu-vole. Dar mi se pare că jucătorii de serviciu-vole sunt deseori netalentaţi. „

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi