Fast
Recapitularea zilei

Ce e important de reținut din ziua a doua de la Wimbledon

Radu Marina | 5 iulie 2017
Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Roger Federer şi Novak Djokovic încep turneul cu victorii scurte. A fost o zi ciudată pe centralul de la Wimbledon, după ce ambii adversari ai celor doi au fost nevoiţi să se retragă în setul doi. În meciul lui Djokovic cu Klizan, slovacul a acuzat o accidentare la gambă, el intrând încă de la începutul meciului cu un bandaj foarte mare. După primul set pierdut în care s-a deplasat greu şi a părut că nu e deloc bine fizic, Klizan s-a retras în setul doi după două game-uri jucate.

În celălalt meci, primul set dintre Federer şi Dolgopolov a fost relativ echilibrat, Dolgopolov a încercat să-l surprindă pe eleveţian cu câteva lovituri luate foarte devreme, dar greşelile şi dublele greşeli l-au dat serios înapoi. În setul doi, o accidentare la gleznă l-a forţat să se retragă. A fost a 85-a victorie a lui Federer la Wimbledon, un nou record de victorii la un Slam în Era Open. Cu cei 10 aşi serviţi într-un set şi jumătate, Roger a ajuns la 10.000 de aşi în întreaga carieră. Următorul adversar pentru Federer va fi Dusan Lajovic, care a trecut în trei seturi de grecul Tsitsipas, în vreme ce Djokovic îl va întâlni pe cehul Pavlasek.

David Ferrer reuşeşte o victorie surprinzătoare, îl învinge pe Gasquet. De unde rezultă că matchup-ul rămâne relevant chiar și când forma sportivă nu recomandă nimic bun. E un rezultat neașteptat; deşi Ferrer a câştigat 10 meciuri din 13 cu Gasquet, nimic nu anunţa succesul lui azi. Gasquet venea după două turnee foarte bune la Halle şi Eastbourne, acolo unde a reuşit semifinale, iar Ferrer are un sezon foarte slab, vine după 3 înfrângeri consecutive, iar iarba nu a fost nici pe departe suprafaţa lui preferată nici în perioada grozavă a carierei lui, cu atât mai puțin acum. Cu excepţia turneului de la Estoril, unde a făcut o semifinală, cu greu a putut lega 2-3 meciuri în acest sezon – iar asta se reflectă şi în clasament, acolo unde a căzut destul de mult, fiind pentru prima dată după 12 ani când nu e cap de serie la un Slam.

În ceea ce îl priveşte pe Richard, nu a mai pierdut atât de devreme din 2006, iar în meciul de azi a părut foarte pasiv. L-a lăsat în repetate rânduri pe Ferrer să dicteze şi să îşi facă jocul, de aici şi numărul foarte mare de lovituri câştigătoare pentru spaniol (apropoape 50, faţă de doar 26 ale lui Richie). Alt jucător cu pretenții pe iarbă și cu rezultate bune în turneele pre-Wimbledon, Feliciano Lopez, s-a înclinat, și el acuzând o accidentare, în fața lui Adrian Mannarino.

Tomic e … plictisit. Australianul Bernard Tomic a stârnit iar reacții, și nu dintre cele mai plăcute, după ce a spus, la capătul înfrângerii cu Mischa Zverev că nu prea mai găsește vreo motivație: „Nu prea mai găsesc motiv pentru a mă dedica antrenamentelor grele, să mă bucur, să ridic trofee. Cred că-i al 8-lea Wimbledon al meu, sau al 9-lea. Am 24 de ani, dar e greu să mai găsesc vreo motivație. Să fiu cinstit, nu am avut nicio motivație să fiu pe teren. Simt că și dacă ridic un trofeu sau joc bine, asta nu mă mai mulțumește. Nu e ce trebuie să fie. Nu ar putea să-mi pese mai puțin dacă fac turul 4 la US Open sau pierd în turul 1. Pentru mine e totuna. M-am simțit un pic plictisit azi”. Tomic a fost aspru criticat în Social Media și de experți, dar măcar primește puncte pentru sinceritate.

Radu Albot revine în turul doi la Wimbledon. Pentru Radu, turneul de la Wimbledon e cu siguranţă unul dintre turneele unde se simte cel mai bine. După ce anul trecut tot la Wimbledon a reuşit în premieră o victorie pe tabloul principal al unui Slam, anul acesta a repetat performanţa, printr-o victorie muncită cu argentinianul Facundo Bagnis.

Ernests Gulbis a obţinut prima victorie intr-un turneu important după mai bine de un an. Gulbis l-a învins categoric pe Estrella-Burgos, 6-1, 6-1, 6-2, fiind prima victorie obţinută de el pe tabloul principal al unui turneu important de la Roland Garros de anul trecut. Gulbis a căzut foarte mult în clasament după mai multe accidentări şi perioade în care a jucat foarte puţin, fiind aproape de top 500 în acest moment.

Recent, Gulbis a dat un (alt) interviu foarte interesant în care a vorbit despre ce înseamnă acum tenisul pentru el. Printre altele spunea că tenisul îl face un om mai bine – să joace, să lupte, să piardă, să câştige, toate sunt lucruri care l-au ajutat să evolueze şi să vadă altfel lucrurile. Apoi, despre faimoasa lui tehnică la lovitura de dreapta: a schimbat modul de lovire la forehand pentru că a avut dureri mari la încheietură și, ori de cate ori lovea, apăreau durerile. Următorul adversar pentru Gulbis va fi Juan Martin Del Potro, care a trecut în patru seturi de Kokkinakis.

Kerber, Muguruza şi Pliskova încep cu dreptul turneul. Niciuna din cele trei jucătoare cu pretenții la titlu nu au avut nicio emoţie, toate reuşind victorii în două seturi fără mari dificultăţi. Kerber a trecut de Irina Falconi, fără să strălucească, Muguruza a învins-o pe Alexandrova, într-un meci în care a fost tare eficientă la mai toate capitolele, iar Pliskova continuă şi ea jocul bun, trecând de Rodina clar, într-un meci în care a avut aproape 40 de lovituri direct câştigătoare şi a venit la fileu de 19 ori, pierzând doar 4 puncte.

Wozniacki şi Radwanska, cu emoţii. Wozniacki a avut serios de tras în meciul cu Timea Babos. După primul set pierdut, Babos a început să lovească din ce în ce mai bine, mai agresiv şi a început să dicteze cu forehand-ul, iar cu returul a făcut diferenţa, mai ales la mingile de break. După setul doi câştigat, Babos a început în aceeaşi notă şi în decisiv, însă voleurile complet ratate au costat-o meciul. A început decisivul cu break, iar după un voleu ieşit cu mult afară și un smash care a mers în fileu, Timea a cedat complet, și n-a mai luat niciun game.

Radwanska a avut şi ea de muncit cu Jelena Jankovic, după ce sârboaica a avut în două ocazii serviciul pentru a câştiga setul 1; dar de fiecare dată a intrat în jocul Radwanskăi, a ezitat să lovească decisiv iar asta a costat-o pe final setul. În tiebreak, poloneza a avut mai multă răbdare, a forţat greşeala, iar Jankovic a dat impresia că se deplasează din ce în ce mai greu, acuzând şi unele probleme la spate, mai ales în setul doi, câștigat de Radwanska cu 6-0. Următoarea adversară pentru Aga e Christina Mchale, pe care a învins-o de cinci ori până acum, de fiecare dată în două seturi.

Cinci capi de serie eliminaţi de pe tabloul feminin. Pavlyuchenkova, Bertens, Lauren Davis, Shuai Zhang şi Daria Gavrilova sunt primii capi de serie eliminaţi din primul tur de la Wimbledon. Pavs, care anul trecut făcea sferturi aici, fiind învinsă de Serena, a fost cea mai drastic lovită: a pierdut cu Arina Rodionova, într-un meci în care a avut 7 mingi de meci.

De notat și revenirea lui Sloane Stephens, la primul ei meci după aproape un an, în urma unei accidentări la piciorul stâng. Sloane a pierdut, 6-2, 7-5, cu Alison Riske, dar pentru ea a fost important să joace: „Doar să fiu pe teren m-a făcut să mă simt ușurată, fericită, bucuroasă”, a spus Sloane.

Momentul WTF al zilei: 

Ceea ce l-a făcut pe Jack Sock să reacționeze:

https://twitter.com/JackSock/status/882287281515765760

Ziua a 3-a. Opt români pe teren, implicați în nouă meciuri, Irina fiind atât la simplu, cât și la dublu. Irina face dublu cu Sorana Cîrstea, iar Raluca Olaru și Monica Niculescu vor fi față în față, în echipe diferite. Simona Halep joacă ultima pe Court 1. Programul complet, aici.

*

Îți place conținutul de pe 30-0? Asigură-te că-l citești și pe cel din 30-0 pe curat, Ediția de vară 2017. Mai multe detalii despre cuprins, aici. O poți cumpăra de aici.