Fast
Rezumatul zilei

Ce-i de reținut din ziua a cincea la Wimbledon: victorii importante pentru Murray, Nadal sau Ostapenko

Radu Marina | 8 iulie 2017
Wimbledon este oferit pe 30-0 de

Victoria Azarenka întoarce în meciul cu Watson. A fost un meci foarte echilibrat, în care ambele jucătoare au reuşit să joace mult timp la un nivel înalt. Azarenka şi-a găsit greu ritmul în primul set, s-a văzut rapid condusă cu 3-0, iar Watson, împinsă şi de public a găsit de fiecare dată cea mai bună lungime, a lovit bine cu reverul, iar la serviciu a căutat să servească cât mai mult pe corpul Victoriei.

În setul doi Watson a mai scăzut ritmul, pierzându-şi devreme serviciul iar de acolo Azarenka a fost excelentă. A returnat câştigător, a jucat fiecare minge foarte intens şi a avut câteva veniri la fileu inspirate. Setul decisiv le-a găsit pe ambele la un nivel ridicat. Au fost schimburi cu adevărat aspre şi game-uri  echilibrate, în care cele două au luptat serios pentru absolut fiecare minge. Cu cât s-a avansat însă, Watson a jucat mai temător, a ezitat să mai lovească decisiv, iar asta a costat-o meciul. Jocul Vikăi încă nu-i la cote maxime, dar luptă să revină, iar meciurile jucate până acum nu au fost cu nişte adversare tocmai facile. Despre meciul cu Simona, Azarenka spunea la conferinţa de presă că e bine că joacă împotriva Simonei, că ştie că trebuie să-şi ridice nivelul în faţă ei şi o ia că pe o provocare.

Ana Konjuh o învinge pe Cibulkova. În ciuda locului în clasament, înfrângerea Dominikăi nu-i deloc surprinzătoare. Are un sezon slab, nu a mai legat trei victorii într-un turneu tocmai de la Singapore, şi nu pare că gestionează tocmai bine presiunea,lipsa încrederii şi a victoriilor simțindu-se pe deplin. Cu Ana a avut 5-1 în primul set, dar a pierdut 6 game-uri la rând. A fost suficient ca Konjuh să facă câteva lovituri câştigătoare şi dintr-o dată a devenit Cibulkova a devenit pasivă, parcă fiindu-i teamă să dea drumul la braţ, același lucru ca în meciul cu Petkovic, când a trebuit să servească pentru meci.

Era să se repete și în setul doi, pe care l-a început la fel de bine ca pe primul, desprinzându-se la 5-2 cu dublu break, dar Konjuh a dat o mână de ajutor, iar meciul a intrat în decisiv, unde Konjuh a jucat la un alt nivel o bună bucată din set. Foarte agresivă, a returnat câştigător din aproape orice poziţie şi s-a desprins la 5-1. Deși slovaca a recuperat 3 game-uri, n-a fost suficient, iar Konjuh se califică pentru prima dată în carieră în optimi la Wimbledon, continuând sezonul foarte bun.

Următoarea adversară va fi Venus Williams, care a trecut în două seturi de Naomi Osaka; tânăra niponă a declarat că a fost o onoare să joace cu Venus şi nu crede că ar fi jucat vreodată tenis dacă nu ar fi fost Serena şi Venus.

Elina Svitolina şi Johanna Konta, pentru prima dată în optimi. Dacă pentru Konta aşteptările sunt destul de mari la un parcurs cât mai lung la Wimbledon, Svitolina trece oarecum neobservată, mai ales cu joacă cu o accidentare, însă jocul ei din această săptămâna arată destul de bine. A avut un prim tur complicat cu Barty, apoi a trecut fără emoţii de Schiavone, iar acum a făcut un alt meci bun cu Witthoeft.

În ceea ce o priveşte pe Konta, după meciul enorm cu Vekic, câştigat cu 10-8 în decisiv, azi a trecut fără emoţii de Maria Sakkari, într-un meci în care a arătat multă siguranţă şi în care, din nou, serviciul şi returul au fost la cote foarte înalte. Konta spunea la conferinţa de presă că nu simte prea multă presiune, e fericită că a ajuns în a două săptămâna şi atât. Nu vede o favorită certă, crede că toate fetele rămase în turneu au o şansă la trofeu.

Jelena Ostapenko trece de Giorgi, ajunge la 10 victorii consecutive în turneele de Grand Slam. Ostapenko pare că refuză să piardă. În meciul cu Giorgi a fost condusă în ambele seturi, dar a revenit de fiecare dată formidabil. În primul set a fost condusă cu 3-5, de acolo a câştigat 4 game-uri consecutive, ajutată puţin şi de Giorgi cu două duble; apoi, în setul doi, italianca a condus din nou cu 5-2, dar Ostapenko a luat 5 game-uri consecutive.

S-a lovit năprasnic, fără nicio reţinere şi am putut vedea şi diferenţa majoră dintre cele două. Dacă Giorgi a lovit de fiecare dată tare şi foarte tare, indiferent de scor, de poziţionare la minge, punând totul în orice lovitură, Ostapenko şi-a ajustat loviturile, a alternat în multe momente cu mingi mai înalte şi a căutat să nu forţeze pe mingile importante. Ceva mai târziu, chiar Ostapenko declara că i-a fost foarte greu să joace împotriva italiencei, pentru că n-a primit ritm, spunând că ea a încercat să mai alterneze loviturile şi să lovească decisiv doar atunci când se simte confortabil.

Marin Cilic continuă rezultatele bune la Wimbledon, e în optimi. Cilic a trecut în trei seturi de Johnson într-un meci în care din nou cu serviciul a fost imbatabil. A avut 17 aşi iar într-un meci de peste 2 ore a pierdut doar 9 puncte cu primul serviciu în tot meciul. Cilic se găseşte într-o formă excelentă şi jocul lui arată bine. Până acum nu a pierdut niciun set în cele trei meciuri cu nişte adversarii deloc facili pe iarbă (Florian Mayer, Kohlschreiber şi azi Steve Johnson). Următorul meci va fi cu Bautista-Agut, care a trecut azi în patru seturi de Kei Nishikori.

Rafa Nadal trece un test important. Rafa Nadal îl învinge în 3 seturi pe rusul Khachanov, arătând multă încredere. S-a ajuns foarte repede la 4-0 pentru Rafa în primul set după ce rusul a ratat din toate poziţiile, a încercat  să fie ultra agresiv, a atacat orice minge şi a făcut o grămadă de erori. În setul doi s-a mai domolit, a avut mai multă răbdare şi s-a ajutat considerabil de serviciu, dar chiar şi aşa în momentele importante Rafa a fost extraordinar; a găsit nişte lovituri de rever în cross scurt imparabile şi a lovit din plin cu forehandul, luând setul doi cu 15 lovituri direct câştigătoare.

Setul trei a fost foarte echilibrat şi foarte frumos. Khachanov a dat o replică puternică, a avut câteva şanse de break la 4-4 şi mai apoi minge de set, dar din nou Rafa a răspuns perfect; servicii foarte bine plasate, un contre-pied la care rusul nu a avut nicio replică, iar la mingea de set a pus o scurtă senzaţională, semn al încrederii de acum. În tiebreak, Rafa a preluat rapid controlul şi a continuat să fie foarte agresiv, mai ales cu reverul.

Următorul adversar pentru Nadal e Gilles Muller, care continuă forma bună din sezonul de iarbă, învingându-l pe Bedene. Muller l-a învins o singură dată pe Nadal, chiar la Wimbledon, dar asta se întâmpla în 2005.

După meci, Nadal a declarat că e fericit de prestaţia de azi, mai ales că jucat câteva lovituri foarte bune cu reverul şi forehand-ul, singurul lucru de care nu prea a fost mulţumit a fost că în setul trei a început să joace prea scurt.

Rafa ajunge în optimi abia a doua oară în ultimii șase ani.

Andy Murray trece de Fognini într-un meci remarcabil. Murray câştigă în patru seturi cu Fognini după un meci grozav, cu multă intensitate, cu multe hot-shoturi şi schimbări de situaţie, dar și o tensiune palpabilă. Un meci care ar fi putut deveni extraordinar, dacă mai primea un set, la ce nivel căpătase pe alocuri în setul patru. Inspirat poate și de faptul că-l bătuse zdravăn pe Murray la Roma cu câteva săptămâni în urmă, Fognini a fost într-o zi cu tenisul la el. A lovit solid cu reverul, a variat bine jocul şi a fost tare inspirat cu venirile în faţă. În setul patru italianul a condus cu 5-2 şi a avut 5 mingi de set, toate salvate de scoţian.

De la acest scor Murray şi-a ridicat mult nivelul şi a avut răspuns la orice lovitură a lui Fabio, inclusiv la mingile de set. A lovit din deplasare, s-a apărat excelent, a făcut câteva treceri de la apărare la atac impecabile şi a presat din ce în ce mai mult cu returul, obţinând rapid break-ul la 5-5 şi câteva minute mai târziu incheiand meciul cu un as. Nu-i mai puțin adevărat că l-a ajutat un pic și Fabio, care a clipit când a servit pentru set, făcând câteva alegeri dubioase, inclusiv ideea de a striga challenge în timpul unui rally deși nu mai avea challenge-uri, fiind penalizat cu hidrance.

Pentru un loc în sferturi, Andy va juca cu Benoît Paire, pe care l-a mai învins o singură dată acum un an la Monte Carlo.