Fast
Reacțiile Simonei

Simona, după Cincy: „Am reușit câteva luni de tenis foarte bun, nu am de ce să am o atitudine negativă. Aceste momente înseamnă o lecție nouă”

Treizecizero | 21 august 2017

Conferința Simonei Halep după cea mai drastică înfrângere a ei într-o finală WTA a fost apreciată de jurnaliștii străini; mai exact, onestitatea Simonei a fost apreciată, asumarea și înfruntarea realității. Simona s-a arătat încrezătoare că poate să depășească rapid momentul, ba chiar a spus că poate să ajungă la New York cu încrederea la loc. Spune că a avut un feeling prost pe teren, iar încrederea ei a scăzut după ce s-a simțit dominată la început. De ce dispare și apare încrederea așa? „E ca-n viață”, spune Simona. „Suișuri și coborâșuri”.

Ajută întotdeauna să vedem declarațiile originale, așa cum au fost ele făcute. Ajută întotdeauna să-i auzim direct pe jucători, să știm întregul context, nefiltrat de variile preluări și adaptări. Vă încurajăm să căutați mereu sursa și contextul.

Așa că iată ce a spus Simona la cald după finală:

 

Despre dificultățile de a-și găsi ritmul și ce a încercat să facă pentru a-l găsi

Întâi de toate, ea a jucat foarte bine. A lovit foarte puternic, iar după câteva game-uri, încrederea mea a scăzut. Am încercat să lovesc mingea tare, dar nu am reușit. Apoi am încercat să fac un pas în spate și nici asta n-a fost bine. Nu știu ce ar fi trebuit să fac azi, dar cred că ea a fost prea bună.

A fost diferit față de săptămâna trecută, în Toronto, unde nu am simțit deloc mingea în semifinale. Azi am simțit mingea, dar cred că n-am ținut pasul cu ritmul jocului, și de asemenea am încercat să joc jocul ei, să lovesc prea tare. Nu știu exact ce n-a mers, dar știu că trebuie să uit și să merg mai departe, pentru că am un turneu important săptămâna viitoare. Așa că nu vreau să cad prea mult acum și să supra-analizez. Am avut un feeling prost pe teren, o zi proastă, dar e doar ziua de azi.

Despre cum s-a pregătit pentru finală

Nu am făcut ceva special. Am vorbit despre plan și despre ce trebuie să joc. Nu am reușit nici ceea ce antrenorul meu mi-a spus pe teren. Uneori, nu pot să răspund la sfaturile lui. Poate uneori nu sunt atât de pozitivă sau n-am încrederea să execut ceea ce-mi spune. Așa că azi pur și simplu n-am putut gestiona situația în așa fel încât să fac un meci mai bun sau un scor mai bun.

Despre cât timp își va acorda ca să scuture acest meci din sistem

Ei bine, cred că voi avea două zile libere. Sper că încă mai este valabilă oferta pe care Darren mi-a propus-o ieri, adică două zile libere după acest turneu (zâmbește). După meciul ăsta, nu mai sunt sigură, dar da, sper să mă odihnesc un pic. Am jucat trei turnee la rând și am jucat bine în ultimele două. De aici, doar înainte. Așa cum am venit aici, voi merge la New York și voi fi cu încrederea la loc sus. Am reușit câteva luni de tenis foarte bun. Așa că nu am de ce să fiu negativă. Doar că-s niște momente acum care nu-s ușoare. Dar simt că aceste momente aduc ceva nou. Aduc o lecție și încerc să învăț din asta.

(Dacă va lua un charter din nou?) Nu, iau avionul normal, de linie. Nu privat. Oricum nu-l merit (zâmbește).

Despre odihna dorită: cât de mult este o pauză mentală și cât de mult e fizic

Fizic nu mă simt obosită, nu am nicio problemă. Doar mental. Sunt poate un pic ostenită cu rutina zilnică, faptul că trebuie să mă încălzesc, să fac mereu toți pașii ca să mă pregătesc pentru meciuri, lucruri de genul ăsta. Dar altfel mă simt bine. Vom vedea săptămâna viitoare, înainte de a începe US Open, cum va fi și voi vorbi despre asta.

Despre ce ia din aceste două săptămâni, Toronto + Cincinnati

Două meciuri foarte proaste, întâi (zâmbește) și o finală, ceea ce e grozav. Iar cel mai important lucru e că primele două meciuri pe care le-am jucat aici au fost de un nivel slab, dar am putut să gestionez și să le depășesc. Iar apoi am jucat poate cele mai bune două meciuri pe hard. Nu socotesc ziua de azi, o iau așa cum a fost și plec cu lucruri bune, cu un feeling bun al mingii. Rămâne un turneu normal, un turneu bun.

Dacă poate să spună ce i-a spus Darren după meci

Huh-uh (râde). Hai mai bine să vorbim despre altceva.

Despre cum spune uneori că are încredere, iar apoi dintr-o dată n-are

E ca în viața de zi cu zi, la fel. Sunt suișuri și coborâșuri în fiecare zi (zâmbește). Dar nu pot să spun că mi-am pierdut încrederea după azi. Sigur că e cam rușinos să pierzi 1 și 0 într-o finală, dar lucrurile astea se întâmplă, iar ea e o jucătoare foarte bună. Așa că nu trebuie să mă simt într-atât de rău pentru asta. Totuși, mă simt.

Când am simțit că-s puțin dominată, atunci am simțit că nu mai pot controla schimburile și poate de asta mi-a scăzut încrederea. Dar am încercat, de încercat. Uneori nu se vede în exterior, dar la interior am simțit că am dat tot ce-am avut.

Despre presiunea locului 1, dacă o afectează

Nu știu, nu-s sigură. Cum ziceam ieri, fie va fi a treia oară cu noroc, fie va fi o altă experiență. Se pare că a fost o altă experiență. E greu să mai analizez ceva. Poate că simt presiunea și nu realizez. Sau poate că am jucat prost, nu știu ce să zic. Dar e încă acolo, încă am o șansă. Așa că voi munci pentru asta, iar poate că într-o zi se va întâmpla.

Despre locul 1 e întrebată despre el foarte mult în conferințe. Ea petrece mult timp gândindu-se la locul 1? Discută mult timp cu Darren și cu echipa despre locul 1?

Da, pe fiecare zi sunt întrebată. Cu echipa mea nu am vorbit niciodată despre locul 1. Da, mă mai gândesc uneori. Nu foarte des în ultimele săptămâni, după Wimbledon. Încerc să țin departe de mine subiectul ăsta. Dar dacă sunt întrebată și cineva vorbește zilnic despre locul 1, e mai greu să uiți. Tot ce fac e să încerc să devin mai puternică.

Foto: Jimmie48Photography

Sursa declarații: WTA

***

Citește, în 30-0 Pe Curat, Ediția de Vară 2017 – „She played Thor” – Vara toridă a Simonei, plus alte super articole, în peste 120 de pagini cu eroii tăi preferați din tenis. 

“Eșecurile vor fi legate de momentul Paris. În mijlocul unui meci oarecare, la Cincinnati-urile sau Beijing-urile WTA-ului, poate își va aminti din senin că n-a atacat returul ăla la 3-0. Și va avea dubii iar. Nu e ceva ce va trece peste noapte. Presiunea va reziduală, până când altceva mai strălucitor, preferabil ceva scris tot de ea, va lua locul acestui subiect. E un test autentic de răbdare și de maturitate, tocmai pentru că nu e ceva care să dispară ușor. E momentul în care Noua Simo, cum chiar ea s-a numit, să fie încercată.“

Ia-ți revista 30-0 Pe Curat de aici.