Campionii și concluziile primei săptămâni a sezonului și ce e de urmărit în a doua săptămână

Adrian Țoca | 12 ianuarie 2015

Roger Federer, David Ferrer, Stan Wawrinka, Maria Sharapova, Venus Williams. Și Simona Halep. Așa arată lista primilor campioni de pe 2015, un aperitiv ideal pentru un sezon care începe cu multe așteptări și promite povești și schimbări spectaculoase.

Ce a fost important săptămâna trecută, pe lângă titlul Simonei

 

Serena Williams a pierdut două meciuri din patru la Hopman Cup

Fie ea și o competiție neoficială, Hopman Cup a ridicat deja semne de întrebare în privința Serenei Williams. Liderul mondial a pierdut jumătate din cele patru meciuri jucate la simplu, a fost foarte apatică în meciul de dublu mixt care a decis trofeul și, per total, n-a avut un body-language care să inspire. Episodul Espresso nu e, bineînțeles, ceva serios, a fost mai mult un fel de răsfăț al unei campioane care și-a arătat și fața haioasă în public, dar el poate simboliza problemele de concentrare ale Serenei, care ar putea fi cheia întregului an. “Nu știu ce a fost cu mine, am fost atât de obosită”, a spus ea după meciul în care a cerut o cafea pe teren. Nici meciurile pe care le-a câștigat nu au fost tocmai încurajatoare. Cu Pennetta și-a încasat un bagel, iar cu Safarova abia a supraviețuit, trecând linia de sosire la foto-finiș, 7-6 (și 8-6 în tiebreak) în decisivul cu o Safarova foarte motivată. Bilanțul săptămânii mai include un 2-6, 1-6 cu Genie Bouchard și o primă înfrângere în fața Agnieskăi Radwanska. A fost Serena doar întârziată cu cadourile de Crăciun sau va fi o temă a întregului sezon? Australian Open ne va edifica.

Bucuria Poloniei

În ciuda lipsei punctelor, Hopman Cup rămâne o competiție foarte atractivă pentru mulți jucători de top. Dovadă bucuria fără margini a echipei Poloniei după ce a câștigat o finală dramatică împotriva SUA. Agnieszka Radwanska a reușit, în sfârșit, să o bată pe Serena Williams (pierduse cele 8 meciuri anterioare în care câștigase un singur set, cel din finala Wimbledon 2012), apoi John Isner a egalat, învingându-l pe Jerzy Janowicz. Decisivul de dublu mixt a fost nemaipomenit de pasionant, cu multă tensiune, mult amuzament, dar și momente de tenis spectaculos. Privind un astfel de meci, te gândești dacă nu cumva proba de dublu-mixt ar merita o soartă mai bună, și măcar din acest motiv, Hopman Cup trebuie să rămână relevantă, pentru că an de an livrează imagini memorabile.

Unde altundeva am mai vedea-o pe Alize Cornet servindu-i un as lui Andy Murray, sau pe Agnieszka Radwanska returnând câștigător serviciul cu kick ucigaș al lui John Isner, într-un matchup atât de disproporționat încât e caraghios? Spre lauda ei, Aga a fost generalul în meciul contra Isner/Williams. A reușit să-și țină serviciul contra celor doi, l-a ținut cu picioarele pe pământ pe exuberantul Jerzy Janowicz și a fost la originea punctelor mari. Drama a fost asigurată de un lung chit-chat între cei patru jucători, arbitrul de scaun și un oficial, după o decizie controversată. La final, Aga și Jerzy s-au bucurat ca niște copii și încă mai râdeau cu gura până la urechi la minute bune după final. Well done, Hopman Cup 2015.

Venus câștigă un nou titlu

În vreme ce sora ei n-a convins la Perth, Venus Williams a dominat în Noua Zeelandă, câștigând, grație unei performanțe remarcabile, titlul la Auckland în fața reinventatei Caroline Wozniacki. Până în finala cu Caro, americanca n-a pierdut niciun set, apoi a întors-o pe daneză, 2-6, 6-3, 6-3. După ani foarte dificili, Venus și-a regăsit inspirația și inspiră, la rândul ei, pe altele. Faptul că încă mai câștigă trofee la 34 de ani e un premiu pentru răbdarea și lupta cu problemele de sănătate, pentru refuzul de a abandona tenisul. Și poate că, într-un final, rolul lui Venus este să continue să o inspire pe Serena, așa cum a făcut-o de o viață.

Auckland a fost titlul cu numărul 46 al carierei lui Venus, primul de la Dubai, anul trecut.

Maria Sharapova se apropie de Serena

Maria Sharapova e principala beneficiară a evenimentelor din prima săptămână a sezonului în WTA. În ceea ce a fost o victorie satisfăcătoare atât pentru încredere, cât și pentru orgoliu, rusoaica și-a mai învins o dată una dintre rivale în finala de la Brisbane, pe Ana Ivanovic (cele două și-au împărțit victoriile în cele patru meciuri jucate în 2014), a câștigat trofeul cu numărul 34 al carierei și a redus diferența față de Serena Williams la 681 de puncte.

Asta înseamnă că locul 1 e pus în joc la Australian Open, însă, ca mai toate jucătoarele cu experiență de la vârf, Maria nu e neapărat preocupată de jocul rankingului. “A fost plăcut în offseason că n-a mai trebuit să mai aud atât de des discuția despre locul 1. Cred că e un subiect bun de discuție și de scris, dar poate dacă aș fi fost încă o adolescentă, sau o jucătoare în căutarea saltului carierei, aș fi fost mai preocupată. Însă sunt mulțumită de cum a mers această săptămână. Obiectivul e să câștigi cât mai multe meciuri cu putință. Asta îți dă o oportunitate mare să obții și locul 1”, a comentat Sharapova, care și-a reamintit și că anul trecut era la un singur eșec distanță ca să iasă din Top 10 și că a petrecut mai multe luni la marginea acestuia. Nici măcar atunci, spune ea, nu s-a preocupat prea mult de ranking, ci s-a concentrat pe meciul următor.

Roger Federer: „Obiectivul este să joc tenis cât mai mult cu putință”

Am scris pe larg despre victoria cu numărul 1.000 a lui Federer în articolul dedicat acestei performanțe. Ar mai fi de adăugat că triumful de la Brisbane, al 83-lea titlu al carierei, îi consolidează încrederea elvețianului în șansele sale la Melbourne. “Sigur că am încredere că mai pot câștiga un titlu de Slam. Dar, pe de altă parte, toate astea sunt doar discuții. Când se trage linie, tot trebuie să alerg, să câștig meciuri, să fac punctele mari atunci când contează”, a spus Federer, care s-a referit și la recordul de victorii al lui Jimmy Connors (1215) ca la ceva ce nu poate fi exclus, dar care nu reprezintă o prioritate. “Nu se știe niciodată. Obiectivul e să rămân în tenis cât se poate de mult. Pentru asta, trebuie să mă feresc de accidentări. Mai am nevoie să rămân motivat, flămând de victorii. Acum sunt, dar asta va fi întotdeauna preocuparea, nu numărul de victorii”, a spus Federer, care a încheiat râzând despre proverbiala lui memorie. “Probabil că-mi aduc aminte despre vreo 800 din cele 1000 de victorii, sau cel puțin așa sper. Nu începeți să mă testați acum!”, a glumit el cu ziariștii. Federer e cunoscut pentru luxul de detalii pe care și le reamintește despre meciuri jucate cu foarte mulți ani în urmă, uneori corectându-i pe ziariști la conferințe.

Rafa, un trofeu pentru motivație

Chiar dacă la simplu lucrurile n-au mers prea grozav, Rafa Nadal are motive de optimism la început de an. Un trofeu rămâne un trofeu, chiar dacă e unul la dublu, probă la care Nadal are un record remarcabil. Rafa e GOAT la dublu la Doha, unde a câștigat a patra oară în carieră, acum cu Juan Monaco. “E un sentiment nemaipomenit să începi anul cu un trofeu. Sunt foarte motivat să revin puternic și la simplu”. Vești bune pentru Nadal camp, așadar.

Stan cel Indian

Că tot vorbim de motivație, probabil că Wawrinka se simte cât se poate de încrezător înainte de Australian Open, turneu la care va trăi o premieră de care poate să fie mândru: primul Slam pe care îl începe în calitate de defending champion. Înainte de a veni la Melbourne, Wawrinka a repetat povestea de anul trecut, câștigând iar la Chennai, turneu de 250 din India la care a devenit specialist: a câștigat al treilea titlu din patru finale jucate. Bilanțul carierei lui Stan? Opt titluri și nouă finale.

David Ferrer e deja old story? Nu așa de repede

După un an în care a coborât vertiginos, ratând printre altele calificarea directă la Turneul Campionilor, David Ferrer a fost, încă o dată, sărit cu privirea în analizele-preview despre 2015. Povestea carierei lui, la urma urmelor. Dar, la 33 de ani, Ferru rămâne același monument de abnegație care nu e pregătit să dispară așa ușor din prim-plan. Spaniolul a început anul câștigând titlul la Doha, turneu la care a venit tare pe turnantă după eliminările principalilor favoriți, Nadal și Djokovic. Un plus și pentru Tomas Berdych, care începe cu o finală colaborarea-restart cu Dani Vallverdu.


Ce e de urmărit în săptămâna a doua?

Revenirea lui Delpo

Au trecut 11 luni de la ultima apariție a lui Juan Martin Del Potro într-un turneu oficial ATP, iar argentinianul își va face, în sfârșit, reapariția săptămâna aceasta, la Sydney. Fanii lui nu trebuie însă să se aștepte la minuni. În fapt, nu a rezultat prea clar dacă Delpo chiar e refăcut 100 la 100 sau pur și simplu n-a mai avut răbdare să stea acasă și a vrut neapărat să-și facă revenirea în circuit. Zvonurile din offseason nu au fost tocmai încurajatoare: s-a vorbit că Juan ar avea din nou dureri, iar retragerea de la Brisbane n-a fost un semn bun. Declarația lui prin care și-a anunțat revenirea a trădat nerăbdare, iar limbajul corpului din primele fotografii arată un Delpo animat, ca un copil care și-a regăsit jucăria. E important ca el să fie sănătos, înainte de orice altceva, pentru că ATP are nevoie de farmecul și de prezența lui.

Cine cum își face strategia?

Săptămâna premergătoare unui Grand Slam e asemănătoare, la o scară redusă, cu anii preolimpici: toată lumea face ajustări și pregătiri, iar rezultatele poate că n-ar trebui luate prea în serios în discuția referitoare la șansele la Australian Open. Multe dintre numele grele sunt deja la Melbourne, unde se antrenează deja pe Rod Laver sau pe Margaret Court, iar altele își găsesc motive să plece într-acolo. Ferrer, Isner și Monfils s-au retras, spre exemplu, din varii și deloc convingătoare motive din turneul de la Auckland, unul dintre cele două stopuri din ATP ale acestei săptămâni, alături de Sydney. Vor urma, probabil, multe rezultate nescontate, câteva retrageri și, posibil, câștigători surpriză. E o poveste care se repetă în fiecare săptămână care precede un turneu de Grand Slam. Până la urmă, aceste săptămâni sunt mai importante pentru jucătorii cu ranking mediu sau mic, care pot obține puncte prețioase, mai puțin accesibile în turneele mari, sau pentru jucătorii care își caută forma fizică sau sportivă. Așa că rolul turneelor precum Auckland, Sydney sau Hobart în ecosistemul circuitelor e bine definit.

Sydney (ATP)

Tablou
Favorit 1: Fabio Fognini
Cine mai joacă: Goffin, Almagro, Kohlschreiber, Benneteau, Kyrgios
Ce e de văzut: cum rezistă Delpo; cum evoluează Goffin

Auckland (ATP)

Tablou
Favorit 1: David Ferrer (retras), înlocuit de Tommy Robredo
Cine mai joacă: Ernests Gulbis, Roberto Bautista Agut, Borna Coric, Dominic Thiem
Ce e de văzut: dacă puștii Coric sau Thiem pot ajunge în fazele finale

Hobart (WTA)

Tablou:
Favorita 1: Casey Dellacqua
Cine mai joacă: Diyas, Giorgi, Stephens, Vinci
Ce e de văzut: începe revirimentul pentru Sloane? Parcursul Ralucăi Olaru la dublu

Meciuri demonstrative în viteză

Roger Federer și Lleyton Hewitt (se) joacă, luni noaptea, Tenis Rapid. Sau Fast4Tennis. Un format experimental propus de australieni, care-și va consuma episodul inaugural la Sydney. La lansarea evenimentului, cei doi amici și foști rivali au jucat tenis pe apă, de pe două bărci cu motor.

Ce e de știut despre Fast4Tennis? Un set e câștigat când un jucător ajunge la patru game-uri (nu e necesară o diferență de două game-uri, deci un set se poate termina cu 4-3) – asta reduce durata unui set la aproximativ un sfert de oră și, implicit, reduce durata totală a meciului. Jucătorii nu pot lua pauze între game-uri, iar un game trebuie să înceapă în mai puțin de 60 de secunde de la terminarea celui precedent, cu tradiționala 90 de secunde pauză doar între seturi.

Regula “Let”-ului e modificată precum la IPTL, în sensul că dacă la serviciu mingea atinge fileul și cade în careul de serviciu, ea se joacă. Nu există avantaj, în schimb, la 40 egal, game-ul se decide cu un Power Point, jucătorul de la primire alegându-și partea pe care primește. Dacă se ajunge la 3-3, se joacă un minitiebreak, pe care îl câștigă primul jucător care ajunge la 5, cu un alt PowerPoint în caz de 4-4.

Formatul experimental este promovat, așadar, de demonstrativul Federer – Hewitt, luni noaptea, și de evenimentul programat miercuri, la Melbourne, când Rafa Nadal va juca, în același format, contra lui Fernando Verdasco, lui Mark Phillipoussis și împotriva lui Omar Jasika, australianul campion la US Open juniori.

Simona la Sydney

Am lăsat la final ce-i mai important pentru noi, parcursul Simonei Halep la Sydney. Am vorbit despre tablou aici, să vedem cum s-a updatat el după primele meciuri. Partea mai puțin plăcută a turneului? Vremea le dă bătăi de cap organizatorilor, iar ploaia ar putea încurca programul următoarei zile.

Turul 1

Simona HALEP – bye
Karolina Pliskova – Polona Hercog 6-4, 6-4

Carla Suarez Navarro – Sabine Lisicki 6-3, 3-6, 7-6
Ekaterina Makarova – Elina Svitolina 7-6, 6-2

Agnieszka Radwanska – Alize Cornet 6-3, 6-2
Garbine Muguruza – Sara Errani 6-0, 7-5

Daria Gavrilova – Belinda Bencic 6-3, 6-0
Angelique Kerber – Lesia Tsurenko 1-6, 6-4, 6-3

Tsvetlana Pironkova – Flavia Pennetta 6-3, 7-6
Madison Keys – Svetlana Kuznetsova 6-4, 6-4

Sam Stosur – Lucie Safarova 7-6, 5-7, 6-3
Barbara Zahlavova Strycova – Caroline Wozniacki 6-4, 1-1, ret.

Dominika Cibulkova – Kiki Mladenovic 6-2, 6-2
Jarmila Gajdosova – Andrea Petkovic 6-1, 7-6

Shuai Peng – Anastasia Pavlyuchenkova 1-6, 7-6, 6-4
Petra Kvitova – bye

Turul 2

Simona Halep – Karolina Pliskova
Carla Suarez Navarro – Ekaterina Makarova

Agnieszka Radwanska – Garbine Muguruza
Daria Gavrilova – Angelique Kerber

Tsvetlana Pironkova – Madison Keys
Sam Stosur – Barbara Zahlavova Strycova

Dominika Cibulkova – Jarmila Gajdosova
Shuai Peng – Petra Kvitova

Simona o întâlnește pe Pliskova marți dimineața, de la ora 4:00, în ceea ce va fi prima întâlnire directă între cele două. Despre meci, AICI.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi