Câștigă Rafa primul său titlu în Florida sau Nole face iar dubla? Cinci lucruri de urmărit la Miami

Adrian Țoca | 27 martie 2015

Al doilea Masters al anului și-a completat deja primul tur, iar de azi intră în cursă capii de serie. Ocazie să vedem câteva dintre intrigile acestui turneu.

1. Nadal încearcă din nou să spargă gheața la Miami

După ce la Indian Wells a dat semne îmbucurătoare că merge în direcția cea bună, Nadal și-a trecut fanii printr-o sperietură zdravănă cum a pus piciorul în Miami. La unul dintre primele antrenamente, Rafa a suferit o căzătură serioasă și s-a lovit la glezna stângă. Ținând cont de nenumăratele sale precedente în materie de accidentări, dar, mai ales, varietatea acestora, primul gând general a fost “Oh, nu, iar?”. Și spaniolul a avut aceeași teamă: “Am crezut că turneul e gata”, a spus el la o conferință, înainte de a se arăta încrezător în ce privește primul meci, cel de azi cu Almagro. La primul antrenament de după căzătură, Nadal s-a simțit limitat în mișcare, ba chiar deranjat, dar spune că lucrurile stau mai bine decât și-a închipuit inițial. “N-o să fiu în formă perfectă la primul meci, dar dacă pot să joc fără să fiu limitat din punct de vedere fizic, asta e tot ce am nevoie”.

Primul adversar al lui Rafa va fi un alt spaniol aflat într-o perioadă în care încearcă să-și regăsească mojo-ul după multe probleme fizice, Nico Almagro. E prima întâlnire a celor doi de după Barcelona 2014, când Almagro a reușit prima sa victorie în fața lui Nadal.

Plecând de la premisa că glezna nu va fi un impiediment, pentru Rafa Miami nu mai poate fi doar un alt turneu din drumul către recâștigarea încrederii în jocul și în abilitățile sale. Exceptând titlul de la Buenos Aires, Nadal n-a jucat încă o finală de turneu important de la Roland Garros încoace, iar lucrul acesta începe să se simtă în clasament. Dacă nu vrea să fie obligat să muncească suplimentar în sezonul de zgură, adică să primească tablouri mai grele decât ar fi necesar pe traseul Monte Carlo – Barcelona – Madrid – Roma – Roland Garros, Rafa are nevoie de cât mai multe puncte la Miami, pentru că îi are pe Nishikori, pe Murray și pe Raonic în ceafă.

Un titlu aici ar fi un bonus imens de încredere, mai ales la ce traseu i se preconizează, cu destui jucători capabili să-i pună probleme, în special în acest stadiu. În plus, i-ar bifa o căsuță necompletată în palmaresul său, aducându-i primul titlu la Miami după 4 finale pierdute (prima, reușită încă de la 18 ani).

2. Djokovic rămâne marele favorit

Dincolo de calculele făcute în jurul lui Rafa, logica la îndemână ne spune însă că Novak Djokovic este marele favorit pentru un nou titlu la Miami. În special în condițiile în care singurul jucător care i-a pus probleme în mod serios în ultimele șase luni, Roger Federer, lipsește de la Miami.

Liderul mondial ar reuși astfel a treia sa dublă Indian Wells-Miami a carierei, după cele din 2011 și 2014. Precedentele reușite au fost cum nu se poate mai diferite: în 2011, anul său maxim, Djokovic a măturat totul din cale, în vreme ce anul trecut s-a agățat cu disperare de cele două turnee, într-un moment de căutări și de îndoieli, după ratarea Australian Open și începutul parteneriatului cu Becker. Forma de acum a lui Nole indică mai degrabă spre 2011, iar evoluția din ultimele două meciuri de la Indian Wells, cu Murray și cu Federer, stă mărturie.

Și nici traseul preconizat nu e deloc în măsură să le dea emoții fanilor lui Novak. Poate doar un eventual meci cu Nishikori în semifinale, plecând de la premisa că japonezul are amintiri frumoase de la Miami, să fie ceva mai interesant. În rest, doar varianta rătăcită a lui Nole și-ar putea vârî coada.

3. Outsiderii, în frunte cu Murray

Andy are un motiv aparte să spere la mai mult de la acest turneu. L-a câștigat în două ocazii, se simte foarte bine în condițiile de aici și, în plus, Miami este baza sa obișnuită de antrenament. Motiv pentru care n-ar fi deloc exagerat dacă l-am considera al doilea favorit la titlu pe hârtie. O eventuală semifinală Murray – Nadal ar fi mai interesantă ca niciodată, pentru varietatea de întrebări la care va trebui să răspundă: ambii sunt în nevoie de rezultate și de finale, pentru ambii, o victorie într-un astfel de meci ar însemna un boost de încredere.

Alți jucători cu așteptări la semifinale? Nishikori, cel a cărui ascensiune de anul trecut a fost anunțată chiar aici, la Miami, cu o victorie superbă contra lui Federer. Raonic, care a devenit deja un obișnuit al sferturilor de finală și care vrea să facă pasul următor acum, să devină un obișnuit al semifinalelor. De altfel, Kei și Milos și-ar putea relua în o rivalitate dacă nu spectaculoasă, atunci măcar cu numeroase episoade. Mai departe, lista suspecților obișnuiți i-ar mai cuprinde pe Wawrinka, ajutat de tablou; cel mai greu adversar din sfertul său de draw este Murray, cu care are o istorie foarte bună în meciurile directe. Sau Berdych, care e printre cei mai constanți jucători ai sezonului.

4. Turneul revenirilor

Miami readuce în circuit câțiva absenți importanți. Juan Martin Del Potro a ieșit deja, învins într-un meci strâns de Vasek Pospisil, dar cum spunea argentinianul, rezultatele nu sunt importante la această fază, ci mai importantă e recăpătarea încrederii, zdruncinată serios, și explicabil, după numeroasele tentative eșuate de comeback. După meci, Delpo a spus că încă nu a scăpat de dureri chiar în totalitate și că a început să lovească pe rever doar de aproximativ 10 zile. Partea bună e că nu s-a ales cu complicații după meci, iar reapariția pe teren i-a dat din nou motivație și speranță, admițând chiar că a trecut prin momente grele în acest an de absență. “Am intrat într-o depresie pentru scurt timp. Nu vreau decât să joc tenis. Dacă va fi nevoie să-mi schimb felul în care execut backhandul ca să pot să îmi continui cariera, o voi face. Cel mai mare obiectiv al meu va fi să încerc pe mai departe și să rămân puternic din punct de vedere mental. Azi a fost doar un meci, însă e suficient pentru început”.

Alte reveniri după accidentări mai mici sau mai mari sunt cele ale francezilor Jo-Wilfried Tsonga și Gael Monfils. De asemenea, e notabilă apariția pe tabloul de dublu a lui Janko Tipsarevic, ajutat de Nole, cu care face pereche, să reintre în ritm. Fost jucător de Top 10, Tipsy vine după o lungă indisponibilitate după două operații suferite la o tumoră de la călcâiul stâng, iar ultimul său meci oficial de simplu datează din 2013. Janko a avut mari probleme din cauza fibromatozei care l-a adus la cuțit: a trebuit să meargă aproape un an cu ajutorul unor cârje, iar la un moment dat durerea l-a adus inclusiv într-un scaun cu rotile. Și mai problematic e că există în continuare riscul ca fibromatoza să revină.

5. Puștii încep să strângă rezultate

Miami vine cu semne bune pentru noua generație. O sumedenie de puști s-au remarcat în turneu până acum. Dacă Nick Kyrgios, poate cel mai vizibil dintre grupul de sub 20 de ani, lipsește, el redevenind indisponibil după căzătura suferită în meciul de la IW cu Dimitrov, are cine să-i țină locul. Borna Coric, Alexander Zverev, Andrei Rublev și Hyeon Chung formează grupul tinerilor calificați în turul secund, ceea ce înseamnă că e pentru prima oară din 2007 încoace când la Miami sunt cel puțin 4 adolescenți calificați în turul al doilea. Atunci, lista era formată din Murray, Del Potro, Djokovic, Querrey și Korolev. Coric a rezistat inclusiv unor crampe în decisivul cu Haider-Maurer, Zverev a servit 22 de ași cu Groth, iar coreeanul Chung l-a învins pe Granollers. La rândul său, rusul Rublev a devenit al treilea cel mai tânăr câștigător pe tablou din istoria turneului de la Miami, la 17 ani și 3 luni. Ocazie de reamintit acel meci din turul 1 al turneului de juniori de la Roland Garros, când Bogdan Apostol l-a avut în mână, pierzând cu Rublev de la 5-2 în decisiv și minge de meci; ulterior Rublev a câștigat turneul.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi