Caroline Wozniacki: Regina fără coroană

tenis | 25 ianuarie 2012

Caroline Wozniacki: Regina fără coroană

Discuții privind legitimitatea unei lidere mondiale ce nu a câștigat un turneu de Mare Slam au existat mereu. Având în vedere că, în accepțiunea multora, cea mai bună jucătoare este cea cu cele mai multe titluri de Mare Slam în palmares, probabil că acestea nu vor înceta niciodată. Deși constanța este apreciată, ea nu poate substitui lipsa unei victorii într-unul dintre cele patru prestigioase turnee.

Puțini își mai aduc aminte de asta, dar prima care s-a confruntat cu o astfel de situație a fost Kim Clijsters, belgianca impunându-se însă la US Open în 2005 pentru a remedia problema. La fel au stat lucrurile și în cazul lui Amelie Mauresmo, franțuzoaica izbutind două succese în 2006, la Melbourne și la Wimbledon. Pe fotoliul de lider au urmat Jelena Jankovic si rusoaica Dinara Safina. Dacă domnia sârboaicei a fost relativ scurtă, Safina a stârnit controverse serioase prin prisma inabilității sale de a obține un mult râvnit trofeu. Presiunea ce atârna greu pe umerii ei și-a spus în cele din urmă cuvântul și, după ce cedat toate cele trei finale disputate, ea a decis să ia o pauză competițională, chinuită fiind de o accidentare urâtă la spate.

Profitând de lipsa numelor mari din circuit, Caroline Wozniacki a preluat rapid inițiativa, urcând pe primul loc mondial pe 11 octombrie 2010. Printr-o consistență greu de egalat, daneza a păstrat această poziție mai bine de doi ani, încheind ca cea mai bună jucătoare din lume atât sezonul 2010, cât și 2011. Cu toate acestea, au existat numeroase voci care i-au contestat domnia, argumentând că Serena Williams sau Kim Clijsters reprezintă adevăratele forțe din tenisul feminin. Cea mai recentă a fost cea a Martinei Navratilova, ex-cehoaica declarând că Petra Kvitova, câștigătoare la Wimbledon și în Turneul Campioanelor în sezonul precedent, este, fără îndoială, cea mai bună din lume în acest moment.

Cu toate că Wozniacki a rămas optimistă, menționând în nenumărate rânduri că oamenii ar trebui să îi acorde mai multe încredere, că este încă extrem de tânără și că, fară îndoială, timpul său va veni, incapacitatea ei de a lupta cot la cot cu jucătoare agresive precum Kvitova, Serena, Clijsters sau Azarenka devine din ce în ce mai evidentă. Deși beneficiază de un joc defensiv de excepție, daneza nu are armele necesare pentru a le bate, cel puțin nu în turneele de Mare Slam, pe mai sus numitele ei contracandidate.

A dovedit acest lucru și la Openul Australian, unde a cedat în sferturi, în două seturi, în fața lui Kim. Belgianca ar putea constitui un exemplu bun de urmat pentru tânăra daneză. Aceasta, confruntându-se cu aceleași probleme, a lucrat mult pentru a transforma apărarea în atac, ajungând să aibă astăzi cel mai solid joc din circuit. De altfel, ea se identifică perfect cu situația lui Caroline. În conferința de presă ce a urma victoriei de la Melbourne, belgianca i-a adresa cuvinte încurajatoare adversei sale: „Este suficient de bună. Și mie mi-a luat câțiva ani; la fel s-a întâmplat și în cazul altora. Cred că trebuie să capete experiență și să-și îmbunățățească jocul. Atunci cu siguranță va ajunge acolo”.

Dacă Wozniacki va reuși sau nu să îndeplinească această profeție rămâne de văzut. Un lucru este cert însă: domnia ei va luat sfârșit de luni, odată cu publicarea noului clasament WTA. Ea va fi devansată cu siguranță atât de Kvitova, cât și de Azarenka, posibil și de Maria Sharapova, în funcție de rezultatul final al turneului. Cu toate acestea, la cei doar douăzeci și unu de ani ai săi, daneza rămâne încrezătoare în propriile forțe. Întrebată despre pierderea statutului său,  ea a răspuns: “Suntem doar în ianuarie. Abia la sfârșitul anului vom vedea cine este cea mai bună jucătoare, cea mai constantă. Voi recuceri numărul 1. Nu am nici cel mai mic dubiu în această privință”.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi

Caroline Wozniacki: Regina fără coroană

tenis | 25 ianuarie 2012

Caroline Wozniacki: Regina fără coroană