Caroline Wozniacki câștigă titlul carierei în Singapore, Venus cedează o nouă finală mare în 2017

Radu Marina | 29 octombrie 2017

La 27 de ani, WTA Finals este cel mai important titlu pentru Wozniacki, care își vede răsplătită perseverența într-un sezon în care a jucat opt finale, dar a pierdut șase dintre ele. Daneza încheie sezonul pe locul 3, are cele mai multe victorii din acest sezon (60) și cele mai multe succese versus Top 10 (13 la număr).

Caroline Wozniacki și-a păstrat pentru cel mai potrivit moment primul succes împotriva lui Venus Williams: după șapte înfrângeri consecutive, Wozniacki s-a folosit din plin de condițiile avantajoase, de forma mai bună, de capacitatea fizică superioară și de prospețimea căpătată după ce și-a obținut o calificare mai ușoară decât adversara ei. A rezultat o victorie cu 6-4, 6-4, care putea fi mult mai drastică dacă Venus nu pornea un comeback furios de ultim moment, de la set și 0-5. Ar fi putut fi o revenire de excepție a americancei, dar ea s-a oprit la ultimul pas: după patru game-uri la rând câștigate cu un tenis ultra-agresiv, Venus și-a pierdut serviciul. Caroline a încheiat meciul cu 19 winners și doar 8 unforced errors.

*

Ani la rândul, Carolinei Wozniacki i s-a reproșat permanent că nu reușește să performeze în turneele mari, că nu va reuși niciodată să câștige un titlu important; i s-a repetat obsesiv că acest titlu important este confirmarea de care are nevoie. Deși a încercat diferite schimbări – de la rachetă până la stilul prea defensiv – nu a părut aproape niciodată în măsură să gestioneze presiunea din momentele tensionate. Așa au apărut căderile, îndoielile și mai apoi accidentările care au tras-o mult în jos.

Dar Wozniacki a reușit să se ridice și are meritul că continuat să muncească din greu, a căutat să schimbe ce nu merge și a crezut mai departe în ea. Iar în final, după mulți ani, acest titlu mare a venit. Nu e un titlu de Slam, dar e cel mai important turneu câștigat de ea: au participat cele mai bune jucătoare ale lumii și a trebuit să treacă de patru jucătoare din top 10. A făcut-o cu mare convingere și nimeni nu ar putea indica spre o câștigătoare mai meritorie decât ea.

Caro a început furibund, cu două victorii categorice în care a cedat doar patru game-uri, cu Simona și cu Svitolina; apoi a fost învinsă cu greu de Caroline Garcia, într-un meci fără miză pentru daneză; și chiar și așa, a fost nevoie de un efort și o revenire spectaculoase din partea revelației din Franța. Wozniacki s-a redresat rapid în semifinale, unde a trecut în două seturi de Pliskova, la capătul unui meci excelent. Iar duminică, în finala cu Venus, jocul ei a fost din nou fără fisuri și de o claritate rară. A făcut totul corect, nu a dat nimic pe gratis și a ales mai mereu lovitura potrivită, așa cum a făcut-o, de altfel, toată săptămâna.

Cu aceeași agresivitate sporită, Wozniacki a reușit constant să o țină în mișcare pe Venus, a plimbat-o pe tot terenul și a încercat să fie imprevizibilă, să varieze: când mingi mai scurte și unghiuri ascuțite, când traiectorii înalte, care să-i permită să recâștige centrul terenului, când lovituri razante.

https://twitter.com/WTA/status/924618657166065665

Venus, la rândul ei, pierde a treia mare finală a anului, după cele jucate la Australian Open și la Wimbledon, într-un sezon foarte bun, peste toate așteptările fanilor ei. Poate că pierde și pentru că Wozniacki i-a propus altceva. Dacă în primele patru meciuri Venus a întâlnit numai jucătoare agresive și foarte agresive, ca Pliskova, Ostapenko, Muguruza sau Garcia, fete care i-au dat ritm și câteva cadouri, cu Wozniacki a fost altceva, mai ales pe o astfel de suprafața lentă. A trebuit să fie foarte agresivă, să riște, să nu scadă niciun moment nivelul și să își ajusteze complet jocul față de ultimele meciuri.

Și uite că în multe momente Venus a lăsat o senzație pe care am simțit-o și la Simona, la Svitolina și la Pliskova când au întâlnit-o pe Wozniacki: deznădejde și frustrare. La un moment dat, în semifinala de sâmbătă, Pliskova îi spunea antrenoarei că adversara ei “scoate tot, ce să îi fac?”; Simona spunea că a greșit mult, deoarece a încercat să lovească ceva mai plat, căci Caroline era peste tot, iar mingile ei erau moarte.

Și la Venus, am văzut același lucru. Agresivitatea ei nu a rănit-o prea des pe Wozniacki, așa că Venus a trebuit să forțeze și să tot forțeze pe fiecare lovitură. Rezultatul? Au apărut greșelile și nu a reușit să intre într-un ritm care să îi permită să lege mai bine jocul.

Abia de la 0-5 în setul doi, când, fără să mai aibă ceva de pierdut, a căutat și mai des colțurile terenului și a jucat constant acel stânga-dreapta cu lovituri din ce în ce mai puternice, abia atunci a reușit să pună cu adevărat piciorul în prag: a avut o serie de patru game-uri și a fost la un punct de a egala la 5. Parte și cu mingi precum aceasta:

Din păcate pentru ea – dar și pentru fanii care sperau, tot mai vocal, la un set decisiv – nu a reușit să ducă la capăt revenirea asta, pierzându-și serviciul la 4-5.

Chiar și cu această nouă finală pierdută, anul lui Venus rămâne remarcabil. A fost un sezon în care a revenit în finale de Slam, a reapărut în top 10 (va încheia anul în top 5) și a demonstrat că încă poate fi extrem de periculoasă pentru oricine.

Sezonul 2017 se încheie oficial cu WTA Elite Trophy, care începe săptămâna viitoare în Zhuhai. Însă vremea concluziilor a început deja, după un sezon în care toate marile distincții au fost împărțite: șase jucătoare diferite și-au împărțit Slamurile, Turneul Campioanelor și locul 1 la final de sezon. Le vom trata și noi în cele ce vor urma.

Foto: Jimmie48Photography

***

Sărbătorește locul 1 cu tricourile 30-0 Onederful

Tricourile care sărbătoresc un moment istoric pentru tenisul românesc sunt în Shop, așa cum au fost votate de cititorii 30-0.

Ia-ți „Onederful” – preferatul publicului – și „Onederful Black”

Onederful 

Onederful Black

 

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi