Când tensiunea crește periculos: Makarova și Kerber au făcut unul din tiebreak-urile anului, Angie a primit o nouă lovitură

Treizecizero | 17 august 2017

Trei jucătoare rămân cu șanse să fie nr.1 la finalul săptămânii: Pliskova, Halep, Svitolina. În ATP, tabloul se preface într-o șansă imensă pentru un campion-surpriză.

Cursa pentru 1. Cinci jucătoare au început săptămâna cu șanse de a o încheia pe locul 1. După ziua de azi, două au ieșit din cărți. Una dintre ele este Caroline Wozniacki, “eliminată” din acest sprint teoretic prin jocul rezultatelor, mai exact de victoria clară reușită de Karolina Pliskova în fața rusoaicei Vikhlyantseva, 6-2, 6-3. Liderul la zi va juca în optimi cu Camila Giorgi, în vreme ce daneza o va întâlni pe Ashleigh Barty, cea care a eliminat-o pe Venus Williams.

Elina Svitolina rămâne, în schimb, în cărți pentru locul 1; campioana de la Toronto și-a continuat seria de victorii convingătoare, trecând de Lesia Tsurenko, 6-1, 6-4. Ce-i drept, nu înainte de a câștiga cu o minge care ieșise, de fapt, în out. Elina își va verifica forma excelentă contra unei alte jucătoare în mare vervă în aceste ultime săptămâni, Julia Goerges.

Alt meci foarte tare de azi este întâlnirea dintre Madison Keys și Garbine Muguruza. Garbine n-are șanse matematice în această săptămână, dar e bine poziționată să atace și ea locul 1 anul acesta. La rândul ei, Madison a prins o formă remarcabilă în aceste săptămâni de hard, în care e neînvinsă. După titlul de la Stanford, Keys a trecut la Cincy încă o dată de Vandeweghe (o bătuse în finala de la Stanford), apoi a fost impresionantă într-un 6-2, 6-1 sonor cu Kasatkina. Head-to-head-ul Keys – Muguruza face și mai captivant duelul de azi: 3-0 pentru americancă.

https://twitter.com/WTA/status/897999699445129216

În ce-o privește pe Simona Halep, la rându-i pe lista de trei jucătoare cu șanse la locul 1 în această săptămână, ea deschide sesiunea pe Grandstand cu Anastasija Sevastova, al treilea lor meci de anul acesta. În precedentele două (Stuttgart, Madrid), Halep a cedat doar nouă game-uri.

Kerber – Makarova. Cealaltă jucătoare care a ieșit azi matematic din cursa pentru locul 1 este Angelique Kerber. Sigur, asta era mai mult o probabilitate, însă pe hârtie era posibil ca Angie să-și recupereze temporar locul la finalul acestui turneu. Însă înfrângerea dureroasă cu Makarova a șters această posibilitate. Mai grav e că a făcut, probabil, și alte stricăciuni. E de văzut cum va reacționa germanca după drama rară din meciul cu Ekaterina, în fața căreia a pierdut la a opta minge de meci, după ce salvase câteva cu combinația de defensivă – atac care a dus-o pe primul loc în 2016. Dar, la prima vedere, n-o să fie niște zile prea ușoare pentru ea; o victorie azi obținută în astfel de circumstanțe tensionate ar fi fost exact ce avea nevoie.

După un start prost, Kerber a avut un scurt reviriment pe final de set întâi, dar Makarova l-a luat, 6-4. Kerber a dus însă momentumul în setul al doilea, crescându-și îndeosebi eficiența pe forehand, și l-a luat cu 6-1. Setul al treilea a făcut toți banii. Angie a făcut break-ul după un game lung în debut, apoi l-a consolidat cu un game la zero, dar o Makarova care părea că e gata să cedeze a transformat deficitul de 0-2 într-un avantaj de 5-2. La 5-3, Angie a avut trei șanse de rebreak, lucru reușit însă după două mingi de meci irosite de Makarova. După un timeout medical luat de Makarova, s-a ajuns în tiebreak, rusoaica a ajuns iar la mingi de meci la 6-5 și 7-6, apoi Kerber a avut una a ei la 8-7. La 12-11, Makarova a reușit în cele din urmă să închidă după un punct de un dramatism cât tot tiebreak-ul, învingând-o a doua oară pe Kerber anul acesta, după Roland Garros.

Dincolo de această evoluție sălbatică a scorului, am rămas cu crampele, durerile și reacțiile emoționale ale Makarovei, apărarea ca pe timpurile bune ale lui Kerber, refuzul ei de a pierde, modul spectaculos în care a salvat atâtea mingi de meci, dezamăgirea ei de înțeles de la final, bucuria rusoaicei și un handshake rece, dar care ar trebui să primească ușor circumstanțe atenuante: nu toate saluturile de la fileu sunt egale. Și, peste toate, am rămas cu una dintre confruntările memorabile ale anului.

Morala: indiferent de câte mingi de meci ai, nu ești niciodată în siguranță până când ești.

Kerber, care a pierdut al 14-lea meci din 18 întâlniri cu jucătoare de Top 50 anul acesta, nu va fi între primele patru favorite la US Open, unde-și va apăra titlul, mai grav e însă că riscă să iasă și din Top 10 în ritmul acesta.

Sloane. Atenție la Sloane Stephens, care face, la rându-i, o vară extraordinară. Dacă acum trei săptămâni, la Washington, ocupa un loc la marginea Top 900, Sloane n-a avut nevoie de prea mult timp ca să-și arate nivelul. Semifinala de la Toronto e deja consolidată cu două rezultate de calitate la Cincy: după ce a învins-o pe Lucie Safarova (6-4. 7-6), într-un meci încheiat așa, Stephens a bătut-o tot pentru a doua oară în două săptămâni pe Petra Kvitova, care-și continuă vara dificilă. De data asta, mult mai clar decât la Toronto: 6-2, 6-3. Sloane va fi pe tablou la US Open, folosindu-și clasamentul protejat, și va fi cu certitudine o jucătoare pe care niciun cap de serie nu și-o va dori de cealaltă parte a fileului în primul tur.

Sloane, care-i în jumătatea Simonei, o va întâlni în optimi pe Ekaterina Makarova și e interesant de văzut cum vor reacționa cele două după efortul din ultimele zile. Fun fact: dacă Makarova nu o bătea pe Kerber, Stephens s-ar fi găsit în situația de a juca al treilea meci la rând cu o oponentă pe care a întâlnit-o și săptămâna trecută.

Optimi. Într-o vară în care subiectele interesante și incertitudinea abundă în WTA, optimile de la Cincinnati se aranjează foarte promițător: Pliskova – Giorgi, Barty – Wozniacki, Muguruza – Keys, Suarez Navarro – Kuznetsova, Svitolina – Goerges, Stephens – Makarova, Konta – Cibulkova, Halep – Sevastova.

Victorii la dublu pentru românce. Trei jucătoare din România vor juca în sferturile de dublu la Cincy, după victorii obținute în supertiebreak azi. Monica Niculescu și Su-Wei Hsieh au trecut de Mladenovic/Pavlyuchenkova, 6-7, 7-5, 10-8, iar Raluca Olaru și Irina Begu au consolidat eliminarea favoritelor 8, Spears/Srebotnik, cu o victorie la Aoyama/Jurak, 7-6, 1-6, 10-6. Campioanele de la București le vor întâlni acum pe Mirza/Peng, favoritele 4. Monica încă nu-și știe adversarele.

La masculin, Horia Tecău și JJ Rojer joacă azi pentru sferturi cu Klaasen/Ram.

Zverev. Rămas cu doar trei jucători de Top 10 după seria de retrageri pe motive medicale, Cincy l-a mai pierdut și pe Zverev, însă perfect explicabil. După 10 victorii la rând și două titluri în două săptămâni, campionul de la Montreal a rămas fără rezerve în fața unui Frances Tiafoe mai flămând azi. Americanul avea nevoie de această victorie (în termeni de clasament, e cea mai prețioasă a carierei; avea un bilanț de 1-12 vs Top 50).

Interesant e că Zverev a avut în ambele turnee câștigate meciuri foarte grele în primul tur. La Washington, Thompson a servit la 5-4 în tiebreak-ul decisivului, iar la Montreal, Gasquet a avut minge de meci salvată după acel rally de 48 de lovituri. Într-un final, Sasha n-a mai putut evita înfrângerea. Și-a promis 4 zile de pauză totală după tot efortul acestor zile, înainte de a se concentra pe US Open, unde-i văzut printre candidații la titlu de către un număr tot mai mare de analiști.

Ciudățenia zilei:

Cine va profita? Pe un tablou atât de … diferit, șansele abundă pentru o serie de jucători pentru care altminteri un titlu de Masters ar fi fost o discuție fără mult rost. Poate de aia era așa de furios Jo Wilfried Tsonga seara precedentă, după ce a pierdut cu Karlovic, distrugând o rachetă imediat după mingea de meci pierdută. Karlovic va avea de-a face acum cu Nick Kyrgios, care ar putea fi un contender serios, dacă va reuși să se păstreze concentrat. Tot pe partea de sus, cea a lui Nadal, Dominic Thiem e și el o posibilitate. Jumătatea inferioară are două nume competente pentru finală, Dimitrov și Del Potro, doar că cei doi vor fi față în față în optimi, în spiritul norocului lui Juan Martin la tragerile la sorți. Rămâne astfel o fereastră pentru John Isner, care a mai jucat finală la Cincy și e avantajat de condiții. Sau poate va sprinta pe culoarul exterior Khachanov. Predispus și el la un breakthrough la nivel înalt, rusul a profitat de neîntâlnirea cu Federer, scoțându-l pe lucky loser-ul Fabbiano.

Programul optimilor: Nadal – Ramos, Kyrgios – Karlovic, Thiem – Mannarino, Carreno-Busta – Ferrer, Basilashvili – Donaldson, Isner – Tiafoe, Dimitrov – Del Potro, Sugita – Khachanov.

 

Foto: Jimmie48Photography

***

Citește, în 30-0 Pe Curat, Ediția 2017, textul „Cum se cade când se cade” – o istorie a celor mai spectaculoase căderi din istoria recentă a tenisului, semnat de Luminița Paul

Ai peste 120 de pagini cu eroii tăi preferați din tenis.  Ia-ți revista 30-0 Pe Curat, Ediția 2017, de aici.

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi