Campionii săptămânii, planurile lui Na Li și rocadă Federer – Nadal în Premier Tennis League

Treizecizero | 22 septembrie 2014

Franța va găzdui Elveția pe zgură în finala Cupei Davis.

Premianții săptămânii trecute

Grație Monicăi Niculescu, campioană la Guangzhou, România a revenit în cercul câștigătoarelor de turnee WTA, onoare cu care ne-am cam obișnuit în ultima perioadă, dar care n-ar trebui câtuși de puțin bagatelizată. Să vedem câte ceva despre ceilalți campioni ai turneelor de săptămâna trecută.

Ana Ivanovic a câștigat al patrulea titlu al anului la Tokyo, confirmându-și cel mai bun sezon din 2008 încoace. Sârboaica a trecut de Caroline Wozniacki în finală și a mai făcut un pas mare către calificarea la Turneul Campioanelor din Singapore. Este remarcabil sezonul și constanța Anei în 2014, chiar dacă rezultatele n-au fost pe măsură și la Slamuri, însă e un imens pas înainte comparativ cu inconstanța frustrantă din ultimii ani. Ivanovic nu a mai câștigat niciodată în carieră atâtea meciuri precum a făcut-o deja în acest sezon: 52 până acum, cel mai bun record în WTA. De asemenea, nu mai câștigase niciodată patru titluri într-un an: Tokyo se adaugă pe o listă pe care mai apar Auckland, Monterrey și Birmingham. Și n-a lipsit mult ca Ana să aibă titluri pe toate suprafețele: finala de pe zgura de la Stuttgart cu Maria Sharapova i-a fost, o vreme, la îndemână.

Tokyo n-a fost doar cel mai important dintre cele patru trofee ale anului, ci și cel obținut în cea mai impresionantă manieră: traseul Anei n-a fost deloc simplu, dar ea a reușit să-l ducă la capăt fără set pierdut, deși le-a întâlnit, în ordine, pe Azarenka, Safarova, Kerber și Wozniacki, adversare redutabile.

Ivanovic a plătit însă factura în primul tur la Wuhan, de care n-a reușit să treacă, explicabil, dat fiind programul infernal. Programată a doua zi după finala de la Tokyo, deoarece, nefiind cap de serie, n-a avut bye la competiția care a debutat în China, Ana a trebuit să se retragă la 5-7, 5-6 cu Pavlyuchenkova.

Oarecum neobservată, Karolina Pliskova a adunat și ea patru finale anul acesta, numai că jucătoarea din Cehia le pierduse pe primele trei (Pattaya, Nurnberg, Hong Kong). S-a răzbunat la Seul, acolo unde dublul a fost câștigat de Irina Begu și Lara Arruabarrena. Pliskova a învins-o pe Varvara Lepchenko, cea care o eliminase în sferturi pe principala favorită a competiției, Agnieszka Radwanska. Pliskova nu s-a ales doar cu premiul în bani și cu punctele: a primit și o mașină din partea KIA, sponsorul competiției.

Singurul turneu ATP al săptămânii a avut un campion notabil. David Goffin continuă să adune victorii, chit că la un nivel mai mic, dar strategia a dat roade cu mulți alți sportivi. Plus că, indiferent de calitatea turneelor, o serie de 34 de victorii din 36 de meciuri disputate nu poate fi niciodată întâmplătoare. După trei titluri challenger, belgianul a adus acasă al doilea titlu ATP al anului, impunându-se indoor, la Metz, după ce anterior câștigase pe zgură, la Kitzbuhel. Goffin, care devine abia al patrulea jucător născut în anii 90 care câștigă cel puțin două titluri ATP (după Raonic – 6, Dimitrov – 4 și Tomic – 2), urcă astfel pe locul 32 în lume. Cel mai impresionant succes al său n-a venit neapărat în finala cu Joao Sousa, ci în sferturi, unde l-a învins pe Tsonga, probabil cea mai solidă din cele 34 de victorii ale verii.

Lacrimile și planurile lui Na Li

Prima apariție în fața presei pentru Na Li n-a fost deloc ușoară. La două zile după ce și-a anunțat oficial retragerea printr-o scrisoare, campioana Australian Open a organizat o conferință de presă la Beijing. Momentul a avut un aer de solemn, amestecat cu un sentiment de tristețe apăsătoare, în ciuda încercărilor lui Li de a mai detensiona atmosfera cu câte un zâmbet. Jucătoarea a povestit despre circumstanțele în care și-a decis retragerea. A explicat că și-a dat seama că nu mai poate continua în momentul în care, după trei operații la genunchiul drept, i-a cedat și stângul. “E o accidentare nouă pentru mine. După operația din iulie, am încercat din răsputeri să mă recuperez, tocmai pentru că e prima ediție a turneului de la Wuhan și-mi doream să joc. Dar să te operezi a patra oară nu e totuna cu a te opera pentru prima dată. A fost o decizie grea, dar mi-era clar că din cauza repetatelor eforturi la care mi-am supus corpul, din cauza vârstei, n-o să mai pot juca la cel mai înalt nivel”.

Na Li, care s-a luptat din greu cu lacrimile, a părut încă sub efectul șocului pe care, probabil, l-a avut când a înțeles că s-a terminat un capitol atât de frumos din viața ei. Plânsul i-a fost împărtășit și din sală: în poate cel mai impresionant moment al conferinței transmise în direct de site-ul oficial al WTA, un ziarist chinez a izbucnit în plâns în momentul în care a primit microfonul și a încercat să-i adreseze o întrebare sportivei. Lui Na Li i-au dat lacrimile instantaneu, dar a continuat să vorbească frumos despre planurile pe care le are în viitor: printre obiectivele majore, ajutorarea copiilor defavorizați, copiii afectați de virusul HIV, dar și generația viitoare a tenisului chinezesc, despre care e convinsă că o va înlocui rapid: “Să fiți atenți, vor veni fete noi, chiar mai bune decât Na Li”.

Dacă va fi, cel mai probabil, depășită într-o bună zi la capitolul performanțe, rolul și greutatea lui Na Li va căpăta proporții nebănuite în viitorul apropiat. Planurile ei și ale echipei ei de management de la IMG de a ajuta tenisul și sportul din China și din Asia sunt spectaculoase, iar finanțarea lor va fi asigurată de enormul capital de imagine pe care ea și agentul sportivei, cunoscutul Max Eisenbud, vor încerca să-l diversifice și să-l capitalizeze chiar mai bine decât în perioada în care Na Li, a doua într-un clasament al sportivelor cu cele mai mari încasări, era pe teren.

Franța a decis suprafața pentru finala Cupei Davis

Și e una … interesantă: zgură. Zgură indoor, mai precis, pentru că, evident, finala Cupei Davis dintre Franța și Elveția se va juca indoor, dat fiind că vremea nu permite altceva. Locația aleasă este Stade Pierre-Mauroy din Lille (foto), o arenă multifuncțională, care este gazdă a echipei locale de fotbal Lille OSC, fostă campioană a Franței, și care poate găzdui până la 50,186 de spectatori. Pentru finala de Cupa Davis, capacitatea amenajată va fi de cel puțin 27.000, ceea ce creează premisele unui nou record de audiență pentru o finală a Cupei Davis, actualul fiind deținut de Spania (27.200 de fani la Sevilla, în 2004, cu SUA).

Mai interesantă e însă discuția despre suprafață. E o alegere atipică, dat fiind contextul, în plin sezon de indoor hard. Nu e greu de închipuit că Franța s-a orientat către suprafața mai slabă – pe hârtie – a lui Roger Federer, mizând și pe o suprasolicitare a acestuia, în două meciuri lungi de (potențial) cinci seturi. La rândul lor, francezii au reușit rezultate solide și pe zgură, și pe hard; de altfel, Tsonga spunea zilele trecute că suprafața nu contează, contează doar forma și inspirația de moment.

Pe de altă parte, de-a lungul ultimilor ani alegerea suprafeței pe raționamentul “cea mai slabă suprafață a adversarului”, în loc de “cea mai bună suprafață a gazdelor” s-a întors în câteva rânduri ca un bumerang împotriva celor care au luat decizia. Chiar Elveția e un exemplu bun: alegând inexplicabil zgura pentru meciul cu SUA din 2012, echipa lui Federer & Wawrinka a pierdut acasă cu 5-0 contra lui Isner, Fish și frații Bryan.

Dincolo de asta, finala Cupei Davis are deja un build-up pe măsură și promite să fie cea mai spectaculoasă încheiere de an a venerabilei competiții din memoria recentă.

Roger îl înlocuiește pe Rafa în International Premier Tennis League

Apropo de Federer, elvețianul a luat o decizie cumva neașteptată: a ales să joace în International Premier Tennis League, competiția privată fondată de Mahesh Bhupathi și care se bucură de susținerea mai multor finanțatori importanți.

Federer declarase inițial că nu va juca, dar a acceptat să-l înlocuiască pe Rafa Nadal, care s-a retras din cauza accidentării suferite la încheietură, nedorind să-și asume un risc suplimentar.

“Când l-am contactat inițial, Roger tocmai aștepta gemenii, nu era un moment bun de discuții și de promisiuni. Ne bucurăm că programul îi permite acum”, a spus Bhupathi.

Apariția lui Federer în competiție are un efect interesant pentru fani: elvețianul va face echipă cu Pete Sampras, fostul său idol și omul cu care a concurat pentru atâtea recorduri.

Formatul competiției implică patru echipe, câte una pentru Filipine, Singapore, Emiratele Arabe Unite și India (cea din urmă e cea a lui Federer & Sampras). Echipele sunt alcătuite din actuale și foste glorii, iar meciurile se vor disputa după încheierea sezonului. Printre alți participanți se numără Djokovic, Sharapova, Serena, Murray, Tsonga, Ivanovic sau Wozniacki.

Best of the rest

Spania a numit o femeie la cârma echipei de Cupa Davis, după demisia lui Carlos Moya, care și-a asumat eliminarea din Grupa Mondială. Gala Leon Garcia este noul căpitan nejucător peste Rafa Nadal, David Ferrer, Fernando Verdasco, Nico Almagro și ceilalți jucători de top din Spania. În vârstă de 40 de ani, Gala Leon are în palmares un titlu WTA și n-a urcat mai sus de locul 27.

Vika Azarenka a decis să-și închidă sezonul mai devreme și să renunțe la ultimele câteva săptămâni. O decizie înțeleaptă, care nu o mai expune pe Azarenka altor înfrângeri dezolante, și care-i permite să înceapă în condiții ceva mai liniștite pregătirea sezonului viitor. A fost un an de uitat pentru Victoria, care a jucat doar 22 de meciuri, pierzând opt dintre ele. 

Nick Kyrgios a luat o decizie aproximativ asemănătoare, chit că din alte motive. Puștiul de 18 ani s-a declarat „epuizat”, atât fizic, dar și mental, și a decis să se retragă de la ultimele turnee și să ia vacanță imediat după competiția din această săptămână, de la Kuala Lumpur. A fost un an plin pentru Kyrgios; unul dintre cei mai promițători tineri din circuit și-a făcut apariția în lumea bună a tenisului, în special prin victoria cu Rafa, de la Wimbledon.

– Tânăra Vicky Duval a anunțat că s-a vindecat de cancer; Duval anunțase în timpul Wimbledon că suferă de Limfomul Hodgkin și a reușit să învingă boala.

– Ce mai fac protagoniștii unor tentative de comeback în prim-plan? După ce a câștigat două titluri de challenger în ultimele luni, Viktor Troicki a urcat până pe locul 174 în lume, deși a luat-o de la zero. Iar săptămâna aceasta a profitat de CUT-ul redus de la Shenzhen și a prins loc în calificări, pe care le-a trecut cu succes. Troicki îl va întâlni pe Martin Klizan în turul 1, la rându-i venit din calificări. 
La rândul ei, Nicole Vaidisova a primit un alt wildcard și va juca săptămâna aceasta la un challenger în Las Vegas. Nicole are, deocamdată, 10 puncte, cu care a intrat în Top 1000, pe 993.

– Locurile românilor din clasament, AICI.

– Azi e ziua Andreei Mitu. La mulți ani! 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi