Cadoul potrivit: Simona Halep regăsește în Beijing drumul spre victorie

Adrian Țoca | 28 septembrie 2014

Următoarea adversară: chinezoaica Lin Zhu, într-un meci programat marți. Până atunci, mâine Simona va juca la dublu, alături de Raluca Olaru, împotriva perechii Kalashnikova/Koukalova.

La o zi după ce și-a sărbătorit ziua de naștere, Simona Halep a câștigat în două seturi meciul din primul tur al turneului de la Beijing, 6-1, 6-4 cu Barbara Zahlavova Strycova. 

Mult mai energică, mai încrezătoare, mai agresivă, Simona a intrat în meciul cu Zahlavova Strycova schimbată în bine față de ultimele două turnee. Atitudinea a fost mai aproape de cea cu care ne obișnuise, jocul a crescut, dar cel mai important e că a mai dispărut din apăsarea cu care Simona s-a afișat la Wuhan, dar mai ales la New York. De altfel, primul set a fost (la pachet cu meciul cu Cepelova), poate cel mai bun și cel mai curat al Simonei de la Wimbledon încoace. După ce a pierdut primul game, numărul 2 mondial a trecut rapid la o altă viteză, ritm pe care Strycova nu l-a putut susține. Simona a regăsit adâncimea loviturilor care i-a lipsit în ultima perioadă, la fel ca și unghiurile cu care obișnuiește să-și desfacă terenul și cu ajutorul cărora își pregătește loviturile direct câștigătoare. Mult mai răbdătoare, Halep a împuținat dramatic erorile neforțate, iar în puținele schimburi în care a fost dominată s-a apărat perfect, ceea ce a scumpit teribil punctele pentru cehoaică.

Vedeta zilei a fost forehandul, care a dus greul, iar drive-volley-ul atât de îndrăgit de româncă a fost când înger, când demon. Interesant e că Simona n-a ezitat câtuși de puțin să se întoarcă din nou și din nou spre aceeași lovitură, la secunde după ce o ratase anterior, ceea ce vorbește despre consecvența jucătoarei în propriile idei și siguranța în niște repere de la care nu vrea să abdice prea curând. La 4-1 în primul set de exemplu, Simona a ratat un drive care i-ar fi închis punctul ușor, dar a răspuns cu alte trei execuții similare consecutive, salvând un break point pe parcurs și consolidându-și avantajul.

Începutul setului doi a fost mai ezitant. La 1-1, Simona a întors un 0-30 ajutată de trei erori consecutive ușoare ale Barborei. A fost singura perioadă mai palidă a româncei din tot meciul, pentru că echilibrul care a urmat a fost o consecință a ridicării nivelului de către Zahlavova, nu a unei scăderi de nivel din partea numărului doi mondial. Meciul s-a aprins și a intrat în cea mai dinamică și plăcută perioadă a sa. Căutând desprinderea, Halep a avut mingi de break atât la 3-2, cât și la 4-3, dar fie românca n-a fost suficient de decisă, fie Strycova a servit bine în fiecare din aceste situații, ieșind cu bine din încercuire. La 3-3, Simona a fost testată îndelung pe propriul serviciu cu o serie de rally-uri intense, o combinație de unghiuri, apărare și hard hitting de ambele părți, moment pe care românca l-a absolvit cu destulă siguranță și răbdare.

Dar cel mai elocvent moment al serii a venit în game-ul de la 4-4 în setul doi, un game oglindă al bunelor și relelor Simonei, în varianta ei de toamnă. Similar cu episodul din setul inaugural, Simona a început game-ul ratând un drive volley într-un punct controlat cap-coadă, la care Zahlavova s-a apărat disperată. A insistat, atacând perfect cu același procedeu, dar încăpățânarea și defensiva excelentă a cehoaicei, combinate cu nehotărârea și unele alegeri neinspirate ale Simonei, au produs o minge de break a cărei poveste mi se pare cel mai interesant moment al întregului meci, pentru că setul putea să-i scape foarte ușor printre degete chiar acolo. Serviciul întâi a fost încă o dată absent, dar, spre deosebire de episoade din meciurile cu Baroni Lucic și Muguruza, de data aceasta n-a mai venit o dublă greșeală echivalentă cu predarea; în schimb, serviciul doi s-a dus încet, dar foarte aproape de linie. Uneori, diferența între mic și mare e dată de câțiva centimetri.

Deși sub presiune mare, Halep a răspuns cu cea mai bună combinație de puncte a zilei. La break point, a insistat pe forehandul Barborei, unde a trimis întâi o dreaptă în cross cu o adâncime incredibilă, care a flirtat cu out-ul, apoi, când i s-a returnat, a intrat doi pași în teren și a plasat un rever sclipitor și imparabil în același loc, genul de execuție curajoasă pe care n-ai fi putut-o anticipa, mai ales ținând cont de timingul complicat. La deuce, Simona a combinat iar inspirat: trei mingi agresive pe dreapta, apoi a scos-o și mai mult din cadru pe Zahlavova obligând-o să se apere pe rever, backhand adânc în lung de linie, urmat de un winner de FH în cross, pe spațiul liber. Iar la avantaj, un half-winner năpraznic în lung de linie, nereturnat, de data aceasta alegând reverul lui BZS. O triplă extraordinară, executată cu mare încredere, care trebuie să fi făcut minuni pentru moralul Simonei și care a avut un efect invers proporțional pentru cel al cehoaicei.

De unde mai devreme spera la un break, ea s-a văzut în situația de a servi ca să stea în meci. Și n-a făcut-o prea grozav, alunecând ușor la 15-40. Simona a mai scăpat iar în out un punct în care o scosese mult din cadru pe Zahlavova, dar, în timp ce se întorcea de la fileu către baseline ca să primească, Simona și-a înăbușit nu o reacție de frustrare, ci un început de zâmbet nonșalant, care spunea, de fapt, că lăsase în spatele ei orice urmă de dubiu. Pe punctul următor Strycova a făcut dublă greșeală, și cu toate că asta a tăiat pe moment din bucuria Simonei, ușurarea cu care românca a primit victoria și aplauzele publicului vorbesc din plin despre importanța victoriei.

Concluzia acestei zile, în două vorbe? O cărămidă necesară. Un pas înainte față de ultimele apariții. Un vibe bun, ceea ce n-am mai simțit recent. Diferența (în bine) s-a văzut în momentele cheie: de data asta, Simona a dus până la capăt startul furibund. N-a mai existat o sincopă pe final de prim set, precum în alte meciuri ale verii. Iar în cel secund, când au apărut întrebările, ea a reacționat cu curaj. Calitatea care, de-a lungul acestui an, a ieșit poate cel mai ușor în evidență la Simona. Cum singurul tratament universal valabil pentru pierderea încrederii în tenis e victoria, cea de azi are meritul că o reconectează pe Simona și îi deschide ușa către un potențial parcurs mai lung. Zilele următoare, în care îi vor sta în cale o necunoscută perfectă și niște rivale mai vechi, ne vor lămuri dacă va fi așa sau nu.

 

N-a pierdut trei meciuri la rând în 2014

Succesul de azi ține în picioare o statistică interesantă: în tot sezonul 2014, Simona nu a pierdut niciodată mai mult de două meciuri la rând. Mai mult, când a pierdut două meciuri legate, ea a răspuns cu un rezultat bun: eșecurile lipite cu Cibulkova și Mladenovic au fost urmate de titlul de la Doha, iar înfrângerile cu Kuznetsova și Ivanovic au fost urmate de finala de la Madrid. Doar seria „Sharapova – Rybarikova” n-a primit răspuns. Simona venise la Beijing de asemenea cu două înfrângeri succesive în cont, cele cu Mirjana Lucic și cu Garbine Muguruza. Ultima oară când Simo pierduse trei meciuri succesive se întâmplase tocmai la începutul lui 2013, când românca ceda cu Sloane Stephens de două ori (Hobart, Australian Open) și apoi cu Vinci, la Paris.

Cine este Lin Zhu, următoarea adversară a Simonei

În vârstă de 20 de ani, Lin Zhu a intrat pe tablou grație unui wildcard și a profitat la maximum de șansa oferită, învingând-o pe Anastasia Pavlyuchenkova, 6-3, 3-3 și retragere. N-a fost singurul rezultat interesant obținut de Zhu în aceste săptămâni, raportat la locul pe care îl ocupă, poziția 168 WTA. Ea a învins-o în turul 1 la Guangzhou pe Roberta Vinci cu 6-3, 7-6 și pe Kristina Pliskova la Hong Kong, 1-6, 6-3, 6-3.

foto: ITF

De altfel, turneul recent disputat la Hong Kong a fost și debutul ei pe un tablou principal la profesioniste. Ca să ajungă acolo, ea a învins-o în calificări și pe Raluca Olaru, așa că Simona va avea de la cine să obțină informații înainte de meciul care urmează marți, în turul al doilea. 

Dacă va trece de Zhu, Simona va juca în turul al treilea cu învingătoarea dintre Madison Keys și Andrea Petkovic, pe ambele întâlnindu-le deja (și învingându-le) în acest sezon.

 

Ziua de azi, în patru tweet-uri  

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi