Cad deja favoriții, apar și controversele: trei jucătoare de Top 10 și finalistul de anul trecut au plecat de la US Open din primele ore

Adrian Țoca | 31 august 2015

US Open n-a stat la discuții și a început vijelios, punctând din prima la capitolul upseturi. Trei jucătoare de top 10 WTA au ieșit deja din turneu, în abia câteva ore de la startul competiției. Pe de altă parte, eliminările lor nu-s din cale afară de surprinzătoare. Surpriza reală a primei zile vine de la masculin: finalistul de anul trecut a părăsit deja turneul. Simona Halep debutează marți, prima pe Arthur Ashe

Serena Williams este pe buzele tuturor – întreaga planetă urmărește US Open ca să vadă dacă liderul mondial reușește să ducă la capăt misiunea istorică la care s-a înhămat -, dar nici n-apucase să intre pe teren și deja a rămas singura jucătoare de Top 10 de pe întreaga jumătate superioară a tabloului feminin. Asta a fost posibil pentru că, mai întâi, Maria Sharapova s-a retras din turneu înainte ca acesta să înceapă, iar mai apoi, trei favorite din primele 10 ale lumii au căzut succesiv, încă din primul rând de meciuri programate luni, la New York.  Ulterior, alți trei capi de serie de pe partea superioară a tabloului feminin au părăsit turneul. 

Andreea.

N-a fost un debut fericit pentru români. Andreea Mitu, prima româncă intrată în concurs, a cedat în două seturi și o oră și 21 de minute cu Tereza Smitkova, din Cehia. Andreea a făcut prima break în primul set, dar și-a pierdut imediat avantajul, și restul setului s-a mers cu serviciul, până în tiebreak, unde echilibrul s-a rupt la 4-4. Servind la 4-5, Andreea și-a cedat ambele servicii și setul odată cu ele, iar manșa a doua a curs rapid în favoarea cehoaicei.

Andreea își încheie participarea la Slamuri cu un bilanț care rămâne dominat de breakthrough-ul de la Paris. „Linia ei de clasament” include un tur 2 în calificările de la AO, turul al patrulea la RG și eliminări în primul tur la Wimbledon și la US Open.

Azi joacă restul româncelor, la orele anunțate la finalul articolului. 

Retragerile.

Când, într-un final, i-a venit rândul să joace, Serena n-a pierdut prea mult timp: doar 33 de minute, timp care include și un time-out medical, și o pauză de vestiar luate de Diatchenko. Serena a pierdut doar cinci puncte în fața unei adversare evident incapacitate și a mers mai departe. A fost a 29-a ei victorie consecutivă în Slamuri, serie începută cu US Open, ediția de anul trecut. Mai are 6 pași de făcut pentru Calendar Slam. 

Apariția lui Diatchenko a inflamat un pic discuțiile în media sportive, reapărând pe tapet un subiect mai vechi: jucătorii care își forțează limitele de dragul sumelor (din ce în ce mai mari) pe care le primesc pentru că joacă turul 1 la un Slam. Conform lui Ben Rothenberg, Diatchenko s-a operat la tendonul lui Achile, a lipsit câteva luni în acest an, iar recent s-a retras și de la Vancouver. Cu alte cuvinte, se poate face un caz că știa că nu va putea închide meciul (Vitalia a spus ulterior că și-a reagravat accidentarea la încălzire). Jucători precum Feliciano Lopez și Anabel Medina au criticat, pe Twitter, situația, făcând referire la respectul pentru joc (Feliciano) și la alternativa, mai corectă (crede Anabel) ca un lucky-loser să ia locul sportivului accidentat.

Pe de altă parte, nu-i poți blama nici pe jucători: costurile pentru recuperări și tratamente sunt mari, iar o pauză de câteva luni dă peste cap cu totul ritmul, rezultatele, uneori chiar și o carieră întreagă. E de înțeles că, pentru unii jucători, acea sumă oferită pentru prezența în turul 1 (40.000 de dolari, în cazul nostru) face diferența. În cazul retragerii, banii ar fi fost pierduți.

De altfel, a fost o zi tristă din acest punct de vedere: multe, foarte multe retrageri de-a lungul zilei: Diatchenko, Monfils (acesta din urmă pentru o căzătură urâtă), Dolgopolov, Lu, Mayer, Stepanek și Andujar – cu toții au abandonat în timpul meciurilor.

Surprizele.

Scriam ieri că Pliskova și Carla Suarez Navarro, două jucătoare aflate (încă) în Top 8 în Race to Singapore, au câteva puncte în comun: joacă foarte multe turnee și sunt în pierdere de turație în ultimele săptămâni, plătind cumva pentru efortul depus în prima parte a sezonului, când conduceau la un moment dat WTA în topul victoriilor. Ambele au confirmat trendul în debutul US Open și s-au numărat printre primele victime importante ale turneului: Carla Suarez Navarro a cedat cu cehoaica Allertova (6.1, 7.6), în vreme ce Pliskova a pierdut și mai clar, învinsă, 6.2, 6.1, de Anna Tatishvili, colega ocazională de dublu a Ralucăi Olaru.

Pliskova are în cont cinci finale anul acesta, plus un titlu, dar întârzie să facă pasul la turneele de Grand Slam, unde n-a trecut anul acesta de turul 3 (runda a 3-a la AO, turul 2 la RG și W, primul tur la USO). La rândul ei, Carla Suarez Navarro a ajuns la a șaptea înfrângere consecutivă, iberica nemaicâștigând un meci tocmai de la Birmingham.

Ca și eliminările celor două, și înfrângerea Anei Ivanovic se califică pentru epitetul de surpriză doar prin prisma clasamentului, pentru că forma de moment și renumele adversarei spun altceva. Ana a avut parte de o tragere proastă, nimerind peste Dominika Cibulkova, un meci cu siguranță dur pentru primul tur; iar Ivanovic n-a trecut testul, cedând în trei seturi, 6.3, 3.6, 6.3.

O șansă ratată pentru Ana, pentru că sfertul ei de tablou se deschisese ca o floare după retragerea Mariei. Sârboaica a vorbit însă în ultimele săptămâni despre lipsa ei de prospețime fizică și despre faptul că e în urmă cu pregătirea. Nici reuniunea cu Nigel Sears, vechiul și noul ei antrenor, nu a avut un efect imediat. Iar speranțele ei de calificare în Singapore sunt, în bună măsură, compromise.

Iar capii de serie au continuat să cadă pe această parte de tablou: Jelena Jankovic a fost învinsă de Oceane Dodin, Svetlana Kuznetsova, o fostă campioană la New York, a pierdut cu Kristina Mladenovic, iar Sloane Stephens a pierdut în două seturi cu Coco Vandeveghe. Până și Daria Gavrilova a pierdut, cea care se presupunea că va beneficia de culoarul lăsat moștenire de Sharapova. Asta înseamnă că vom avea cu siguranță o semifinalistă cu totul și cu totul neașteptată înainte de tragerea la sorți. Dar foarte neașteptată: ia uite lista candidatelor. Un culoar bun pentru oricine, dar parcă Makarova, Svitolina și chiar și Bouchard (a câștigat primul meci de Slam de la AO încoace) sunt mai bine poziționate.

Surpriza reală a zilei a venit însă pe tabloul masculin, unde Kei Nishikori, finalist anul trecut și jucător de Top 4, a fost trimis acasă de complicatul Benoit Paire. A fost o luptă purtată în cinci seturi, iar eșecul niponului e cu atât mai dur, cu cât el a ratat două mingi de meci. Victoria (6-4, 3-6, 4-6, 7-6, 6-4) este prima reușită de Paire împotriva unui jucător de Top 5. Un final dezamăgitor al sezonului nord-american pentru Nishikori, dar japonezul a rămas fair-play: „E întotdeauna neplăcut să pierzi în primul tur, dar cred că Benoit a jucat un tenis foarte bun. Nu cred că am jucat rău. Nu strălucitor, dar nici rău. O să mă gândesc la acest rezultat și să revin mai puternic la anul”.

Altfel decât discuții despre potențialul său în ce privește titlurile de Slam, eliminarea timpurie a finalistului de anul trecut nu are un impact deosebit în clasament: Kei va fi, probabil, depășit în Race de Nadal și Berdych, dar acalmia din zona locului 8, despre care vorbeam și aici, nu îl pune în pericol în ce privește calificarea la Londra.

Campionul de anul trecut, în schimb, a trecut cu bine de emoțiile debutului, depășindu-l pe Guido Pella în trei seturi. Au mai trecut în siguranță și jucători ca Tsonga, Goffin și Dimitrov. O serie de ultime sau potențiale ultime meciuri la New York: Jarkko Nieminen și-a luat la revedere de la publicul american, învins de Jo, Radek Stepanek s-a retras din meciul cu turcul Ilhan, iar Tommy Haas, care, la 37 de ani, a dus iar o luptă grozavă în cinci seturi, a admis că ar putea fi ultimul său meci la US Open. „Sigur că mi-ar plăcea să pot să mai vin și la anul, dar e cale lungă până acolo”, a spus Tommy, învins, 36, 61, 67, 63, 61 de Fernando Verdasco. 

În schimb, Mardy Fish merge mai departe. Americanul, care se va retrage după acest turneu, a jucat bine și a trecut de italianul Cecchinato, în patru seturi. Îl așteaptă însă un meci mai greu în turul secund, cu Feliciano Lopez. Ultima apariție a lui Fish la USO a fost în 2012, când a trebuit să se retragă înaintea unui meci din turul IV cu Roger Federer. Au urmat ani grei pentru Mardy, care s-a luptat cu probleme la inimă și cu stări agravate de anxietate. 

Spre dimineață la noi, seară la ei, Rafa Nadal a arătat foarte bine în primele două seturi cu Borna Coric, apoi a avut ceva de tras în ultimele două, înainte de a-și sărbători cu o victorie solidă revenirea la US Open. Din 2010 încoace, Nadal a câștigat 21 de meciuri din 22 de meciuri jucate. A și sărit, ce-i drept, peste două ediții. Schwartzmann e următorul adversar pentru Rafa.

Controversa

Nu doar discuția despre retrageri a dominat Twittosfera, ci și cea stârnită de o idee a ESPN. În ceea ce dovedește, printre altele, cât de influentă e televiziunea americană, cea care a preluat, de anul acesta, drepturile US Open. ESPN a venit, așadar, cu ideea unui interviu on-court în timpul meciului, o idee care se practică la sporturile americane. Au obținut acordul lui Coco Vandeweghe (foto) înainte de meci, așa că între cele două seturi câștigate de aceasta cu Sloane, Pam Shriver i-a luat un scurt interviu chiar pe bancă. 

Momentul – neanunțat, neașteptat – a provocat stupoare printre fani, majoritatea reacționând negativ, destul de vehement chiar. O nouă dovadă, dacă mai era nevoie, că tenisul e un sport fantastic de conservator, ceea ce, în general, e bine, dar uneori lucrează în defavoarea sa. 

În mod cert, ideea a obținut atenție; chiar și Djokovic, cel care a stat 1 oră și 11 minute pe teren pentru o victorie seacă vs Souza, a admis că jucătorii au vorbit în vestiar despre subiect (Nole a spus că nu se vede făcând asta). Deși firește că nu tot timpul e recomandată, ideea nu e însă chiar atât de dramatică încât să schimbe ceva esențial din joc. Nu cât să justifice reacții așa de dure. În primul rând, e sută la sută opțională, adică jucătorii aleg dacă participă, dacă vor sau nu să le fie întrerupte ritualurile. Iar, din ce s-a spus ulterior, ESPN a procedat foarte elegant, oferindu-i lui Coco opțiunea de a renunța până în ultima secundă. În plus, e o formă nouă prin care putem să-i ascultăm pe jucători, eventual să îi înțelegem, în cazul în care ei chiar vor și aleg să spună lucruri despre meci (mai au nevoie și de un intervievator empatic, direct și priceput, cazul lui Shriver aici). Nu e ceva care să strice, pentru că, odată acceptul dat, asta presupune interesul de ambele părți, ceea ce e diferit față de interviurile obligatorii, pe care jucătorii le acceptă vrând-nevrând. În cuvintele lui Courtney, what's the harm?   

Bonus: iată și alte câteva reacții, inclusiv dinspre jucătoare.

Simona debutează marți, de la ora 18:00. Irina, Alexandra și Monica sunt în programul zilei a doua

S-a anunțat deja programul zilei de marți, iar Simona Halep, favorita numărul 2 a turneului, va debuta de la ora 18:00, ora României, contra Marinei Erakovic. Meciul este programat în deschiderea sesiunii de zi de pe Arthur Ashe, cel mai mare stadion de tenis din lume.

Tot de la ora 18:00, Alexandra Dulgheru o întâlnește pe Angelique Kerber, pe Grandstand, iar Irina Begu joacă împotriva Olgăi Govortsova, pe terenul 15. Monica Niculescu încheie programul zilei, întâlnind-o în ultimul meci de pe terenul 16 pe rusoaica Panova.  

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi