Ca într-un zid: Irina pierde cu Safarova la New Haven, în ultimul test înainte de US Open

Treizecizero | 26 august 2015

Irina nu a reușit să obțină victoria versus o jucătoare de Top 10 după care aleargă încă din ianuarie. Până la startul US Open, rămânem cu ochii pe fetele din calificările USO

Fotografii & reporting: Tim Whitfield, pentru Treizecizero.ro

Data trecută când o întâlnise pe Safarova, Irina a făcut unul dintre cele mai bune turnee ale carierei; era la Moscova, anul trecut, în sală, iar Irina învingea în trei seturi în semifinale. Azi, jucătoarea noastră nu a putut însă să ghicească serviciul finalistei de la Roland Garros și a pierdut în două seturi scurte, în ultimul test înainte de US Open.

Safarova a fost neiertătoare pe serviciu, câștigând 26 de puncte din 30 jucate cu primul serviciu și 14 din 18 pe cel de-al doilea. Când a intrat, totuși, într-un rally la retur, Irina nu a putut ține prea mult mingea în teren și a pierdut mai toate punctele cheie, dar nu și-a putut crea nici măcar o minge de break. În atare condiții, câte un break pe set a fost suficient pentru Lucie; în special cel obținut în primul set, în cel mai lung game al meciului, a fost foarte important, pentru că momentul (petrecut la 1-2) a rupt liniștea Irinei și a întărit-o pe Lucie. Șase egalități s-au consemnat în acel game, plus câteva raliuri dure, în care mingea a fost lovită strașnic de ambele părți, înainte ca Safarova să facă break-ul după care Begu a pierdut din intensitate. Irina și-a protejat mai apoi serviciul, dar n-a putut să găsească variație, să o împingă pe Safarova mai în spate și să-i ofere rezistență în vreun fel. 

Continuă astfel un trend pentru Irina, care pierde al 6-lea meci consecutiv în fața unei jucătoare de Top 10. Ultima ei victorie a fost la Angelique Kerber, la Australian Open, după care a pierdut cu Bouchard, Radwanska, Kvitova de două ori, Sharapova și Safarova. Versus Top 20, Irina stă ceva mai bine, cu un bilanț de 4-8 în ultimele 52 de săptămâni.

Irina merge acum la US Open, unde este cap de serie 28; tragerea la sorți are loc joi.

Primul meci: emoții, nervi, avertismente

Până la Safarova, Irina a avut un meci greu cu Zarina Diyas în primul tur, pe care l-a câștigat la mare luptă, dar nu înainte ca un moment psihologic să o ajute să-și găsească determinarea. Primele două seturi au fost foarte strânse, ambele fete servind bine și lovind puternic de pe fundul terenului, într-un duel intens de pe baseline. Pe finalul setului secund, s-a petrecut un episod controversat. A fost o zi foarte călduroasă, cu o umiditate puternică și ambele fete au avut de suferit. Irina a cerut un prosop la un moment dat, iar în timp ce copiii de mingi își transferau mingile de pe o parte a terenului către cealaltă, românca s-a îndreptat spre scaun pentru a folosi prosopul. Când a revenit pe baseline, Irina a fost penalizată cu un punct de arbitrul de scaun, pentru că a întârziat jocul. 

A urmat un schimb de replici între Irina și arbitru, Begu cerând explicații pentru duritatea sancțiunii: „Tu ești pe scaun, iar eu alerg de două ore și nu pot să-mi iau un prosop?”. În vreme ce Irina a cerut un supervisor, publicul a trecut de partea ei, dar nici supervisorul nu a adus vreo schimbare, iar Irina a rămas cu punctul pierdut. Din fericire, Irina a găsit forța să îl folosească drept motivație, iar în decisiv a dominat autoritar meciul, jucând cu multă determinare. A câștigat, 7-5, 5-7, 6-2, pentru a doua victorie din trei meciuri cu sportiva din Kazahstan.


 

Raluca a pierdut la dublu

După ce a jucat finala la challengerul de la Vancouver, de săptămâna trecută, alături de Anna Tatishvilli, Raluca Olaru a venit la New Haven, unde a făcut pereche cu Jans-Ignacik. Cele două au pierdut însă în turul 1, învinse fiind de Goerges/Hradecka, 6-2, 7-5. Cu un sfert de finală la Toronto și cu finala de la Vancouver menționată, Raluca este pe locul 52 la dublu în această săptămână, a doua româncă la dublu de după Irina Begu (48).

Două din trei la US Open

Sorana Cîrstea și Patricia Țig au trecut azi de primul tur al calificărilor la US Open, învingându-le pe Han (6-4, 6-4), respectiv pe Bychkova (6-4, 6-2). Pati, cap de serie 13, o va întâlni pe japoneza Hibi, în vreme ce Sorana Cîrstea are meci tare cu croata Donna Vekic. 

Tot în turul 1, Mihaela Buzărnescu, revenită în Top 300 după o accidentare care a scos-o, o vreme, din activitatea competițională, a pierdut cu Sasnovich, 4-6, 2-6. Mihaela e fostă campioană la dublu junioare la US Open, pe care l-a câștigat alături de Raluca Olaru. Cât timp a lipsit din circuit, Mihaela a activat ca antrenor federal; și-a reclădit, treptat, clasamentul via turneele ITF, iar săptămâna aceasta ocupă locul 270, a noua româncă în clasament. Career-high-ul Mihaelei (27 de ani) a fost 141.

La masculin, Marius Copil e singurul reprezentant în calificări.

Simona a fost la New Haven ieri

Deși s-a retras din turneul la care era, inițial, cap de serie 1, Simona a fost prezentă totuși la New Haven marți, pentru acțiuni promoționale și un Kids Day. 

Tot în ce-o privește pe Simona, Darren Cahill a confirmat azi că programul Adidas Players Development, la care a lucrat în ultimii 7 ani, nu va mai continua de la 1 ianuarie. Ceea ce, în principiu, îl face disponibil pentru un angajament full-time. 

Podcast Treizecizero. Ascultă aici episodul 1: Simona, Roger, finalele de la Cincy, concluzii înainte de US Open

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi