Bun start pentru Simona la Montreal. Monica revine și câștigă de la două puncte de înfrângere

Adrian Țoca | 27 iulie 2016

Cele două jucătoare au câștigat meciurile cu Daria Gavrilova și Jelena Ostapenko. Simona și Monica fac pereche în turneul de dublu, unde sunt în turul al doilea.

Simona s-a întors pe hard și s-a simțit ca peștele în apă. Rareori face ea o trecere de la o suprafață la alta, iar primul joc e atât de bun precum cel cu Daria Gavrilova, din turul al doilea de la Montreal. De regulă, e nevoie de unul, poate chiar mai multe meciuri de acomodare, adesea e nevoie de timp pentru regăsirea ritmului, iar fluența exprimării are de suferit. N-a fost cazul acum: Simona și-a luat fața “I am all business” încă din primele secunde și concentrată a rămas până după scurtul interviu de pe teren, la finalul celor 76 de minute petrecute pe teren. A fost 6-2, 6-3 cu Daria Gavrilova într-un meci foarte plăcut, pe care românca l-a dominat prin inițiativă, abordare, soluții și prezență pe teren.

Unde prin prezență putem înțelege și atitudine. A fost detaliul care a rupt repede echilibrul; Simona a transmis iute că nu e în dispoziție de făcut cadouri. A luat repede meciul de coarne și l-a dus în direcția dorită. A ținut-o la distanță pe Gavrilova cu forehanduri aspre, puternice, dar controlate, mingi adânci, o apărare din altă ligă, o deplasare energică și un serviciu într-o zi foarte bună. Australianca nu a jucat neapărat rău, dar ce a propus i-a fost insuficient ca să se apropie măcar de Halep. Daria a simțit încă de la primele schimburi că are nevoie să producă lucruri deosebite aproape la fiecare punct pentru a-l câștiga; defensiva Simonei a livrat peste măsură, iar românca a luat iute inițiativa de fiecare dată când a simțit și cea mai mică oportunitate. Serviciul a ajutat-o mult. În primul set, Simona a câștigat 11 din 14 puncte pe primul serviciu, și nici al doilea n-a fost mai prejos, cu 5 din 7. Asta a mutat rapid presiunea pe serviciul Dariei, care s-a văzut încă de la al doilea game pe serviciu obligată să salveze mingi de break, cedând la a patra. La 2-4, erorile neforțate ale Dariei au făcut lucrurile mai simple cu un al doilea break, iar Simona a închis setul cu multă încredere.

Numărul 5 mondial a evitat și adesea întâlnita cădere de câteva game-uri, pentru că singurul serviciu cedat în tot meciul, la 2-1 în setul secund, nu se califică pentru o cădere. A revenit rapid și și-a recuperat avantajul în game-ul imediat următor, oprind timpuriu tentativa Gavrilovei de a se energiza de pe urma momentumului. Rusoaica are abilitatea de a-și găsi inspirație în astfel de împrejurări, când devine brusc periculoasă, dar Simona a răspuns cu răbdare, fără panică. Poate singurul capitol mai slab a fost conversia mingilor de break, cu 5 din 13, dar nu a fost genul de meci în care acest stat să se întoarcă împotriva ei.

Per total, un meci foarte plăcut de urmărit, jucat pe repede înainte, cu aproape zero momente anoste. Și o ocazie excelentă de a vedea în full display calitățile atletice desăvârșite ale Simonei, simțul de anticipație, deciziile inspirate pe care le ia într-un meci atunci când joacă bine, deplasarea și jocul de picioare impecabil. Toate, atu-uri care i-au adus mulți admiratori printre cunoscătorii tenisului. Plus lovituri de calitate și câteva puncte câștigătoare pentru highlights. Printre acestea, cel mai lung schimb al meciului, încheiat la a 21-a lovitură cu un drop-shot, sau un passing de rever în cross executat perfect. Simona a încheiat cu 16 winners vs 17 erori neforțate, deși ultimele s-au simțit, parcă, mult mai puține.

Una peste alta, un debut tonic, încurajator în perspectiva următoarelor meciuri, genul de meci de care Simona are nevoie în tururile de început: o victorie clară, fără dramă și fără multe rezerve de energie consumate. Urmează turul al treilea, fie cu Karolina Pliskova, fie cu Sara Errani, vechi cunoștințe. Pe italiancă a întâlnit-o chiar în ediția de anul trecut, în semifinale.

Monica Niculescu adusese prima veste bună a zilei, întorcând în manieră proprie meciul cu Jelena Ostapenko, din turul întâi. Cu probleme în a-și ține serviciul, i-a luat o vreme Monicăi să intre în meci, iar pentru o vreme părea că nici n-o să mai reușească. Letona a condus cu 6-3 și 3-0, un avantaj de două break-uri în setul secund. Mai mult, Ostapenko a servit pentru victorie la 5-4, iar cel mai mult s-a apropiat la două puncte de victorie. N-a putut să închidă, iar Monica, trecută de multe ori prin astfel de situații, a identificat imediat oportunitatea. Și-a ținut serviciul trecând pentru prima dată în avantaj, în meci, iar de acolo, totul a luat-o la vale pentru Jelena, care a mai câștigat un game tot restul meciului. Victorie cum numai Monica poate reuși: 3-6, 7-5, 6-1. Ce urmează acum este un meci cu Agnieszka Radwanska, miercuri. Dar e de notat că, exceptând Slamurile, e abia a treia victorie a Monicăi în circuit de când turul a fost ultima oară pe hard, adică la Miami.

Tot miercuri, cele două sunt programate în turul al doilea la dublu, contra ucrainencelor Savchuk/Bondarenko, asta după ce primul tur a adus o victorie solidă cu Kudryavtseva/Dabrovski, 6-3, 6-2. Tot miercuri debutează la Toronto și perechea Horia Tecău / Florin Mergea, contra Zverev/Isner.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi