Bueno! Patru victorii românești în primul tur la Madrid. Patricia, primul ei succes la un Mandatory; Irina trece de Genie, Sorana confirmă, Simona se pornește

Treizecizero | 1 mai 2016

Irina Begu a învins-o pe Genie Bouchard, Patricia Țig ia prima victorie a carierei într-un turneu de Premier Mandatory, Sorana dă semne de revenire tot mai clare iar Simona Halep a trecut de Misaki Doi. Doar Monica Niculescu a pierdut din cele cinci românce intrate pe teren azi

Hristos a înviat! În funcție de cum v-au fost sărbătorile, fetele noastre au avut grijă să vă facă ziua și mai frumoasă sau măcar să v-o îndulcească. A fost o zi grozavă, reversul medaliei pentru acea zi nefastă de săptămâna trecută, când patru fete au pierdut în aceeași zi la Stuttgart și Madrid. De data asta, au fost patru victorii din cinci jucătoare prezente intrate în turneu, încă un semn despre cât de repede se pot schimba lucrurile în tenis, încă o dovadă că semnele de alarmă după un start de sezon mai slab trebuie trase cu înțelepciune și cu răbdare.

A fost, așadar, o zi excelentă pentru românce, dar cu adevărat grozavă pentru Patricia Țig. Cea mai nou venită româncă în grupul de elită a obținut prima victorie a carierei într-un turneu de Premier Mandatory, învingând-o pe Daria Kasatkina, 6-3, 4-6, 6-2. Pati își câștigase locul pe tablou în calificări, unde le-a învins pe Nicole Gibbs (7-6, 7-6) și pe Maria Sakkari (5-7, 6-4, 6-4). Mult timp petrecut pe teren de Țig, care va avea puțin timp la dispoziție pentru a se reface înainte de cel mai tare meci al anului pentru ea, din punct de vedere al faimei și clasamentului adversarei: o va întâlni, luni, pe Sloane Stephens, actualul loc 21 mondial, câștigătoare a trei titluri deja în acest sezon.

Patricia și-a pus la treabă forehandul și a câștigat punctele importante, descurcându-se în special foarte bine la mingile de break. A salvat 10 din 15 și a concretizat 7 din cele 10 de care și-a făcut rost. Kasatkina, care a primit un tratament prelungit la încheietura mâinii drepte pe finalul primului set, n-a putut s-o manevreze suficient pe Patricia și n-a putut să se folosească de forța loviturilor acesteia pentru a redirecționa mingea repede. După un prim set în care a fost mereu în planul doi, rusoaica a condus cu 5-2 în setul secund și a avut o minge de set. Dar Țig s-a apropiat la 5-4 și a avut o minge de egalare, înainte de a-și ceda, totuși, serviciul, într-un game în care punctul scăpat printre degete la 30-15 a contat, totuși, mult.

Patricia a trecut peste dezamăgirea pierderii setului și și-a curățat jocul în decisiv. S-a mers cap la cap cu serviciul până când Țig a făcut break-ul la 2-2 și l-a conservat cu un hold foarte important, după șase egalități. Acolo s-a dus și echilibrul meciului, iar Patricia a închis după două ore și 15 minute. O victorie frumoasă, contra unei jucătoare care a impresionat în startul de sezon, și care îi crește acțiunile româncei, după o primă parte de sezon în care rezultatele au fost mai puțin concludente.

Patriciei i-a urmat pe teren Sorana Cîrstea, care s-a întors cu această ocazie la un turneu important după un an și jumătate de pauză. A prins bine că adversara, Jelena Jankovic, a fost una familiară, cu care Sorana împărțise destule meciuri în trecut. La ultima lor întâlnire, la RG 2014, Jankovic a dictat tempo-ul, dar de data asta Sorana a avut răspunsurile: a făcut cinci break-uri, a câștigat 64 la sută pe primul serviciu și și-a ținut bine emoțiile în frâu, într-un set secund cu multe break-uri. Este cea mai importantă victorie a anului pentru Sorana, care se apropie și mai mult către normalitate. Are și un segment de tablou unde absolut totul e posibil: în turul următor o va întâlni pe Darka Kovinic, pe care a mai învins-o chiar anul acesta, în sferturile de la Rio, 6-1, 6-2. Kovinic a scos-o pe Roberta Vinci, iar capii de serie au ieșit în corpore de pe acea parte, cu Vinci, Errani, Kuznetsova (învinsă de Laura Siegemund, care-și continuă rezultatele bune) și în special favorita 1, Agnieszka Radwanska (scoasă de Cibulkova) – toate eliminate. Pentru Sorana e o oportunitate mare la un traseu mai lung.

Tot o urmă de normalitate am regăsit și la meciul Simonei, care a stat pe teren doar 59 de minute în meciul cu Misaki Doi (6-0, 6-3), una dintre victoriile cele mai clare reușite de Halep anul acesta. Un singur serviciu cedat, în setul doi, când asiatica a și condus cu 3-2, dar Simona a redresat repede lucrurile și a luat ultimele patru game-uri ale zilei. O va întâlni acum pe Karin Knapp, care a trecut de rusoaica Gasparyan în trei seturi. Pe Knapp, Simona a mai învins-o clar la Australian Open 2015 (6-3, 6-2) și în mod normal e un alt meci care să-i consolideze încrederea, înainte de rundele avansate. Pe partea ei au avansat Makarova și Bacsinszky, dintre care se va alege adversara dintr-un eventual tur III.

Tot pe aceeași parte de tablou este și Irina Begu, care s-a achitat cu bine de prima parte a unei misiuni teribil de grele. Trimisă de sorți într-un segment foarte greu al tabloului, Irina a obținut prima victorie a carierei cu Eugenie Bouchard (6-4, 3-6, 6-4) și o va întâlni acum pe Garbine Muguruza. Irina a revenit excelent în primul set de la 1-4 și a găsit soluții chiar dacă a trebuit să ia două medical timeout-uri în decisiv, din cauza unor bășici la picior. Prima pauză a scos-o dintr-un ritm superb: românca era în plin control în începutul decisivului, făcuse break-ul și o depășea la agresivitate și putere pe Bouchard. În loc de 3-0 s-a făcut 2-2, iar Begu a salvat mai apoi patru mingi de break, trei dintre ele consecutive. S-a mers apoi cu serviciul până la 5-4, când Bouchard a făcut mai multe erori sub presiunea scorului, iar Irina a trecut prima linia de sosire. Ca și Patricia, Irina are un timp foarte scurt de refacere: meciul ei cu Muguruza e programat luni. Celelalte două fete, Simona și Sorana, joacă marți.


Monica Niculescu a ratat șansa unui 5-0 perfect pentru românce, fiind învinsă, 7-5, 6-1, de Louisa Chirico; primul set a durat peste o oră, iar Monica a servit pentru set la 5-4, apoi a avut trei șanse consecutive de break la 5-5.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi