BRD Năstase Țiriac și-a lansat noul trofeu și și-a anunțat wildcard-urile: revine Monfils

Codruț Baciu | 8 aprilie 2013

BRD Năstase Țiriac și-a lansat noul trofeu și și-a anunțat wildcard-urile: revine Monfils

La ora stabilită şi niciun minut mai târziu, Ion Ţiriac şi Philippe Lhotte, directorul  BRD, flancaţi de Dumitru Hărădău şi Ilie Năstase, au demarat conferinţa de presă organizată în prologul turneului BRD Năstase Ţiriac Trophy. Turneul are, începând cu ediția din acest an, un nou trofeu, asta după ce Gilles Simon a plecat acasă anul trecut cu trofeul original, o recompensă pentru orice jucător care triumfă de trei ori la București. Gillou, favoritul numărul 1 și în acest an, a câștigat aici în 2007, 2008 și 2012.

Noul trofeu este creaţia artistului român supranumit „Brâncuşi al sticlei” – Ioan Nemţoi. Conform organizatorilor, trofeul e conceput în cele două culori reprezentative pentru turneu, roşu şi negru, și are integrate şase cercuri. Formă definitorie a trofeului, cercul este simbolul învingătorului, al puterii, perfecţiunii şi echilibrului. Repetarea cercurilor se asociază ideii de evoluţie, de continuitate, iar dinamismul creaţiei se regăseşte în secvenţa de şase cercuri, similară cu mişcarea unei mingi de tenis. 

Ediția 2013 a turneului de 250 găzduit de București este dedicat lui Ilie Năstase, o celebrare a celor 40 de ani scurși de când Nasty a devenit primul lider mondial din ierarhia computerizată a ATP. Ca atare, turneul va fi gazda mai multor evenimente care îl vor sărbători pe Ilie, cap de afiș fiind un nou joc demonstrativ. Protagoniștii acestui an vor fi Adriano Panatta, Andrei Pavel și Mansour Bahrami și Ilie Năstase. Dacă ultimii trei sunt prezențe constante la serile demonstrative din Cotroceni, italianul Panatta, unul dintre foștii parteneri de dublu ai lui Ilie, e o premieră. Meciul va avea loc sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 18:00.

Monfils vine și el la București

Altă noutate importantă: s-au decis posesorii wildcardurilor, iar unul dintre ei vine să întărească și mai mult nivelul valoric al turneului. Este vorba de Gael Monfils, acum locul 103 mondial, dar a cărui cea mai bună clasare a fost locul 7 în lume. Gael va încerca să adune la București puncte care să-i asigure saltul în clasament. Nu e prima lui prezență aici. În 2007, francezul a ajuns până în semifinale, fiind învins de Victor Hănescu, la rându-i depășit în finală de Gilles Simon.

Despre Gael și profilul lui v-am scris, pe larg, în acest articol, publicat în timpul AO 2013, turneu pe care Monfils l-a părăsit după un meci apocaliptic cu Simon, în timpul căruia, printre altele, Monf a surprins alimentându-se cu… Cola în timpul meciului.

O declarație elocventă despre el, venită din partea unui ziarist francez care-l cunoaște de aproape:

“Sunt aproape convins că, în adâncul lui, n-are niciun fel de încredere în el. Așa că uneori scapă de răspundere cu nebuniile pe care le face. Mai scapă de răspundere, involuntar, și prin accidentările pe care le suferă. Monfils preferă să fie văzut mai degrabă ca un showman incitant decât ca un campion plictisitor”. 

Despre ceilalți jucători prezenți la București în 2013 puteți citi consultând acest articol:

| Horia Tecău își apără titlul la BRD Năstase Țiriac, Gilles Simon vine pentru al patrulea trofeu

 

Alte lucruri demne de a fi menţionate aici, ca urmare a conferinței de presă de azi:

  • Pe lângă Monfils, Marius Copil şi Adrian Ungur sunt ceilalți doi posesori de wildcard la turneu. Sau, în cuvintele lui Ţiriac, „doi români şi un francez”. Alături de Hănescu, îi vom avea astfel pe tablou pe cei mai importanți trei jucători români de simplu.

  • Toţi şi toate  par să graviteze în jurul lui Ţiriac: de la domnii în costum care îl păzesc  atent, până la însuşi Ilie, care, până a se dedea la obişnuitele glume deocheate, a părut să fie avariat serios din cauza răcelii şi/sau a trezitului devreme.

  • Digi este televiziunea (sau, mai bine spus, grupul de televiziuni) care va transmite turneul. Raţionamentul expus de Ţiriac are sens: televiziunea are deja în portofoliu Masters-urile 1000, redă HD, în conformitate cu pretenţiile ATP, iar turneul este preluat în peste 20 de ţări, ceea ce înseamnă bani mulţi, dar și pretenții mari vizavi de calitatea transmisiunilor.

  • Un sneak –peak de la Madrid, turneu aflat în proprietatea lui Ţiriac: se pare că Marius Copil va primi un wild-card şi acolo.

  • Întrebat ce îşi mai aminteşte de acum 40 de ani, când a fost primul lider mondial, Năstase a răspuns că s-a nimerit să fie chiar ziua României atunci când clasamentul  a ieşit. „Am avut un an foarte bun în ’73, am câştigat mult pe zgură, inclusiv la Roland Garros”. „Ba chiar fără să pierzi vreun set în finală”, a completat Hărădău zelos.

  • S-a discutat despre nevoia ATP de a aerisi calendarul competiţional prin achiziţionarea câtorva turnee care să fie ulterior închise.

  • Odată punctate chestiunile legate de turneu, s-a putut trece la lucrurile esenţiale. M-a tulburat privirea lui Ilie care, prins la înghesuială, a trebuit să dea un răspuns clar atunci când a fost întrebat serios de către o domnişoară: „Credeţi că a ucis Steaua campionatul?”

Bilete şi abonamente, disponibile în reţeaua Eventim şi la Arenele BNR

Biletele şi abonamentele BRD Năstase Ţiriac Trophy sunt disponibile online pe www.eventim.ro, în reţeaua Eventim şi la casa de bilete prezentă la Arenele BNR. Preţul biletelor variază între 15 şi 40 de lei, în timp ce abonamentul BRD TennisPass are preţul de 120 de lei şi include accesul pe tot parcursul turneului.

Intrarea este liberă pentru publicul larg în perioada 20-21 aprilie, iar copiii cu vârstă preşcolară, elevii, studenţii şi pensionarii beneficiază de acces liber şi între 22-25 aprilie, în limita a 1.500 de intrări pe zi.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi