Big John e campion la Miami. Isner câștigă cel mai mare titlu al carierei

Radu Marina | 2 aprilie 2018

În ultimele 7 turnee Masters, membrii Big Four n-au câștigat decât un turneu (la Shanghai 2017, prin Federer). Mai interesantă e această statistică: între Indian Wells 2011 și Madrid 2017 s-au jucat 54 de turnee Masters, care au avut 8 câștigători diferiți. Între Roma 2017 și Miami 2018 s-au jucat 7 turnee Masters, câștigate de 6 jucători diferiți.

În ultimul meci de simplu din istoria turneului de la Miami jucat la Key Biscayne, John Isner s-a impus în trei seturi, 6-7, 6-4, 6-4 în fața favoritului 4, Alexander Zverev, câștigând cel mai important titlu al carierei. Isner devine astfel ultimul campion (proba de simplu) la Crandon Park, urmând ca de anul viitor turneul de la Miami să se mute într-o nouă locație, după aproape 30 de ani.

Un meci între doi jucători foarte înalți, așa cum a fost cazul azi (2.02 m Isner, 1.98 m Zverev) nu e cel mai grozav match-up. Totul se petrece pe repede înainte, schimburile de pe baseline sunt aproape inexistente și cam toate discuțiile se învârt în jurul serviciului. Lucrurile n-au stat cu mult diferit în finala de azi, dar, în același timp, Zverev și Isner au demonstrat cu vârf și îndesat că pot produce meciuri bune. Nu a fost o finală ieșită din comun, dar a avut cam tot ce trebuie: calitate, competitivitate, spectacol.

O bună parte din primul set ar putea fi încadrată în tiparul de mai sus: puține schimburi și game-uri câștigate facil pe serviciu de ambele părți. Printre ași și servicii care depășeau cu ușurință 200 km/h și-au mai făcut loc câteva mingi de break, salvate, desigur, tot cu ajutorul serviciului de ambii jucători. Și atunci, inevitabil, s-a ajuns la tiebreak. Unde trendul a continuat; primele patru puncte au fost făcute exclusiv cu serviciul. De la 2-2 a urmat un schimb de mini break-uri, s-a ajuns la 4-4, moment în care Isner a clipit, a făcut a doua lui dublă greșeală din meci și Zverev a fugit cu primul set.

Finala a început să prindă contur pe la mijlocul setului doi. Aici s-a dat bătălia cea mai grea, de altfel. Până la 4-4, atât Zverev cât și Isner au servit monstrous, reușindu-se doar șase puncte cu returul. Break-ul decisiv a venit la 4-4, când Isner a simțit că e momentul potrivit să atace, să insiste cu acele retururi lungi, aproape de linia de fund, și, în final curajul i-a fost răsplătit.

La 5-4 și serviciu Isner, ai fi zis că va fi o formalitate pentru el să trimită meciul în decisiv, mai ales la cum servise până atunci în meci (trei puncte cedate cu serviciul). N-a fost să fie așa. Game-ul zece din setul doi a fost cel mai intens și spectaculos al finalei: americanul a reușit punctul zilei după un passing shot inspirat, a salvat două mingi de rebreak, a rezistat cu greu asaltului lui Zverev  și abia după o serie de egalități și câteva minute bune de lupta serioasă a trimis meciul în decisiv.

Decisivul a fost o continuare firească a ceea ce s-a întâmplat pe finalul setului doi. Multe game-uri echilibrate, puncte și reveniri spectaculoase, game-uri decise la limită, pe muchie de cuțit.

Încă o dată, echilibrul avea să se rupă la scorul de 4-4. Zverev a început cu o dublă, Isner a receptat mesajul, a urmat un forehand invers devastator al americanului, s-a dus la 0-30, iar după alte două forehand-uri ratate ale lui Sascha, Isner se pregătea să servească pentru cel mai important titlu al carierei sale. Și avea să o facă exemplar, fără emoții; scurt și cuprinzător, pentru că  Zverev a atins o singură dată mingea cu racheta în game-ul în care John a servit pentru meci.

Din reușita lui Big John se desprind două lucruri esențiale. Primul e că mai devreme sau mai târziu tenisul răsplătește perseverența, drept dovadă, după trei finale Masters pierdute, la Federer (Indian Wells, 2012), Rafael Nadal (Cincinnati, 2013) și Andy Murray (Paris, 2016), Isner e în sfârșit campion al unui turneu Masters, chiar la el acasă. Iar al doilea se referă la faptul că oricât de grea ar fi perioada pe care o traversezi, important e să crezi și să continui să te agăți de fiecare mică reușită și șansă care-ți apare în cale. Aici e important de reamintit că Isner avea o singură victorie la simplu în 2018 până săptămâna trecută. S-a agățat însă de acel titlu câștigat la dublu, la Indian Wells, alături de Jack Sock, a încercat să construiască câte ceva pe acea reușită și acum e campion la Miami, urmând ca de mâine să revină în top 10. Va fi pe 9, un career high egalat.

*

Scurt și cuprinzător: primește primăvara cu reducerile de săptămâna asta: până la 40 la sută la produsele selectate din Shop! Sunt ultimele reduceri aplicate în magazinul 30-0 pentru o perioadă însemnată; verifică-le și profită de ele acum, aici.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi