Balul debutantelor: patru apariții noi în sferturile de finală. Wimbledon va avea o finalistă din afara Top 10

Camelia Butuligă | 7 iulie 2015

După ce Manic Monday a lăsat tabloul feminin și fără ultima dintre remarcatele ediției trecute, azi aflăm deja semifinalistele turneului feminin. În sferturi avem patru jucătoare consacrate și patru debutante într-o astfel de fază la Wimbledon. Între timp, eliminările suferite de Caroline Wozniacki și de Lucie Safarova o păstrează pe Simona Halep pe locul 3 după terminarea turneului.

Wimbledon este oferit pe 30-0 de

What a difference a year makes. Ieri a ieşit din turneul feminin şi ultima sfertfinalistă de anul trecut – asta ca să ne învăţăm minte să mai comparăm un an cu altul. Cele şapte magnifice ale anului trecut erau Bouchard, Kerber, Halep, Lisicki, Makarova, Strycova şi Kvitova. Lucie Safarova, ultima redută, a căzut și ea, învinsă de Vandeweghe în două tiebreak-uri (al treilea cap de serie consecutiv care este trimis acasă de americancă). Cine a beneficiat cel mai mult de răsturnarea aceasta a tabloului? The U.S. of A. Pe lângă Serena (care a avut şi ea emoţiile ei cu Watson în turul trecut, dar a câştigat azi clar contra lui Venus), au apărut două nume noi în sferturi: CoCo Vandeweghe şi Madison Keys. Amândouă sunt fără doar şi poate reprezentante ale tenisului în forţă, bazat pe serviciu, ori Wimbledon e mereu o opțiune grozavă pentru astfel de jucătoare când vine vorba de un traseu prelungit. 

Ambele au jucat aproape în paralel, dar pe când Vandeweghe a fost solidă de la un capăt la altul al meciului (două breakuri din două şanse şi două tiebreakuri solide, faţă de Safarova, care probabil regretă acum cele şapte breakpoints irosite), Keys începea şovăitor şi pierdea primul set cu calificata Govortsova. CoCo va avea un alt cap de serie în sferturi, pe Maria Sharapova, ea însăşi o jucătoare care nu se sfieşte să dea în minge şi care a expediat-o în două seturi cinstite pe Zarina Diyas. Keys, în schimb, şi-a câştigat dreptul la un rematch cu antiteza unei jucătoare în forţă: Radwanska, care, ghinion, tocmai ce şi-a regăsit mojo-ul pe iarbă. Şi când Aga îşi regăseşte acel „je ne sais quoi”, pe iarbă poate fi coşmarul oricărei jucătoare timp de două seturi şi al Serenei timp de unul. Keys are o istorie mai delicată cu Aga la Wimbledon – a pierdut la ea în turul trei în 2013, o înfrângere care a lăsat ceva urme la vremea aceea. Dar dacă am învăţat ceva din ediţia de anul acesta este că niciun an nu seamănă cu altul. 

Radwanska a câştigat în două seturi contra lui Jankovic, care mai deunăzi făcea surpriza turneului eliminând-o pe Kvitova. Tenisul are darul ăsta de a te urca pe culmile fericirii doar pentru a te dărâma neceremonios a doua zi, nu-i aşa, JJ? Nick Kyrgios, care a ieşit şi el ieri la Gasquet, a încercat să mai prelungească visul la dublu mixt, unde a făcut pereche cu nimeni alta decât Madison a noastră. „Haide, că nu vreau să mă duc acasă deja”, îi zicea Mânecuţă rugător la 8-7 în decisiv. În ciuda a cinci mingi de meci, soarta crudă, dar realistă, a decis că Madison trebuie să se odihnească şi ea, că mâine are sfert de finală de jucat. Deci a câştigat perechea Kubot-Hlavackova. Tot la dublu mixt a câștigat și Raluca noastră și a trecut în optimile de finală.

Alte două nume noi în sferturi sunt Timea Bacsinszky, care a trecut într-un meci greu de Monica Niculescu şi Garbine Muguruza, care a lăsat-o în urmă în două seturi pe Caroline Wozniacki, după ce o scosese anterior şi pe Angelique Kerber. Cele două debutante victorioase vor juca împreună în sferturi, într-un meci care promite. Timea are acum șansa unei a doua semifinale consecutive în turneele de Grand Slam, după cea de la Roland Garros, iar titlul de revelația anului pare asigurat. Tot pe jumătatea lor sunt Keys si Radwanska, deci în finală vom avea o jucătoare din afara top 10. 

Pe cealaltă jumătate, lângă Sharapova – Vandeweghe, avem Serena cu… Azarenka! Da, da, da! După meciul cu scântei de la Roland Garros, abia îl aştept pe cel de mâine. Sper ca Vika s-o scoată iar din sărite pe Serena cu jocul ei pisălog şi arţăgos. Merită şi Azarenka o victorie mare la Serena, după cât a hărţuit-o toţi anii ăştia. Şi ce moment mai bun decât acum? Serena poate fi încolţită, am văzut cu Watson. Într-un fel, dacă publicul englez nu o enerva atât de tare, vorbeam poate azi de Azarenka – Watson. Da, Vika şi iarba nu sunt cine ştie ce prieteni, dar… niciun an nu seamănă cu celălalt!

prezintă programul sferturilor de finală la feminin

    • Serena Williams – Victoria Azarenka. Head-to-head 16-3

    • Maria Sharapova – Coco Vandeweghe. Head-to-head 0-0

    • Garbine Muguruza – Timea Bacsinszky. Head-to-head 1-0

    • Madison Keys – Agnieszka Radwanska. Head-to-head 0-3

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi