Azarenka şi Del Potro impresionează la Doha şi Rotterdam, Marius Copil câştigă Challengerul de la Quimper

Camelia Butuligă | 17 februarie 2013

Azarenka şi Del Potro impresionează la Doha şi Rotterdam, Marius Copil câştigă Challengerul de la Quimper

Del Potro câştigă pentru prima oară trofeul la Rotterdam

Ce-am văzut săptămâna aceasta de la Juan Martin Del Potro îmi dă mari speranţe pentru restul anului. Delpo se tot străduieşte să revină de mai bine de un an la nivelul 2009, dar tot timpul i-a lipsit ceva. Când a avut dreapta, n-a avut serviciu. Când a avut şi serviciu, n-a avut reverul. Când a avut şi reverul, n-a avut deplasarea. Şi aşa mai departe. Săptămâna aceasta cred că Del Potro a reuşit, în sfârşit, să-şi adune toate oile într-un singur ţarc. Pe lângă loviturile fără drept de apel, Delpo mai are şi acel ceva care-l pune acolo sus, în grupul select de tenismeni câştigători de GS: deplasarea. Da, e ciudat pentru înălţimea lui, dar Delpo ştie să se mişte. Nu e unul din mulţii tipi înalţi cu servă şi dreaptă năprasnice, care nu pot să joace mai mult de 3-4 mingi într-un schimb.

Deplasarea este un lucru uşor de trecut cu vederea, dar cu care încep toate  lucrurile pe teren. Într-un interviu în perioada lui de dominaţie, când toată lumea suspina de zor pe marginea dreptei, serviciului şi voleelor sale, Federer a spus că deplasarea e cea mai subestimată parte a jocului său. La fel şi cu Delpo. Toată lumea vede serviciul şi dreapta aceea grea, pe care-o anunţă cu un icnet gutural şi după care adversarii nu pot decât să se uite lung. Dar azi Delpo a alergat şi a stat în schimburi lungi şi a apărat precum cei mai buni apărători: dreapta stânga în spatele liniei de fund, a scos, a tăiat, a pasat şi a lobat un Benneteau care a atacat fileul la începutul meciului până când a văzut că nu merge şi s-a refugiat în spate. Unde Del Potro l-a copleşit la toate capitolele, pentru că, ei bine, asta face Del Potro cel mai bine din spate:  loveşte copleşitor pe ambele flancuri.

Da, e adevărat că Delpo are un record foarte bun în sală. E adevărat că a pierdut la Chardy în turul trei la AO. E adevărat şi că, aşa cum a observat Gilles Simon, e altă mâncare de peşte atunci când joci „afară, pe soare şi pe vânt”. Dar simt că uriaşul gentil cu mişcări ample şi molcome a adunat încet, încet destulă forţă ca să înceapă să turtească tot ce-i iese în cale. Nu m-ar deranja ca anul ăsta Top 4 să fie scuturat oleacă de “Turnul din Tandil”.

Cât despre Benneteau, are un joc  frumos, un tenis de atac, cu serviciu foarte bun, dar loviturile lui nu au putut să facă faţă azi. Pierde a opta lui finală din tot atâtea (7-6 (2), 6-3), dar o pierde pentru că a dat de un jucător mult mai bun. Ca o consolare, ştiţi cine a mai pierdut primele opt finale jucate? Francesca Schiavone. Şi uite că până la urmă a ieşit bine.

 

Victoria Azarenka, victorie meritată împotriva Serenei Williams

La Doha, Vika Azarenka reuşeşte s-o învingă pe Serena Williams (7-6, 2-6, 6-3) pentru abia doua oară în carieră, din 13 încercări. Prima dată fusese în 2009, în finala de la Miami. Până azi, Azarenka pierduse, deci, de 11 ori. Tocmai mă gândeam că e în pericol să devină încă una din acele rivalităţi dezechilibrate, gen Serena – Maria sau Vika – Aga.

Vika avea o mare problemă când venea vorba de Serena: serviciul. Felul în care Serena pleznea cu nonşalanţă retururi câştigătoare iar şi iar pe serviciul doi, şi chiar şi pe serviciul unu al Vikăi, nu prea lăsa loc de manevră. Victoria este o atletă excepţională, cu o mişcare în teren foarte bună, capabilă de a lovi agresiv de pe ambele părţi şi de a apăra cu mare eficienţă. Problema când juca cu Serena era că nu apuca să pună piciorul în schimb din cauza serviciului.  

La Doha, Vika a câştigat setul unu şi setul trei şi l-a pierdut pe al doilea. Procentajele pe primul serviciu sunt grăitoare: 72% în primul set, 82% în setul trei şi doar 39% (!) în setul doi. E foarte simplu. Dacă Azarenka îşi face primul serviciu, avem o rivalitate. Dacă nu, avem o grămadă de retururi câştigătoare de 140 kmh ale Serenei. Odată ce Vika apucă să intre într-un schimb cu Serena pe picior de egalitate, poate să reziste, datorită deplasării ei excelente şi mai ales capacităţii ei de a lovi bine din poziţii incomode: din alergare, dezechilibrată, încovoiată sau când mingea a depăşit-o deja. Am văzut în această seară multe schimburi în care Serena avea controlul dar Azarenka a reuşit în ciuda tuturor aparenţelor să apere, şi apoi să pună mingea într-un loc dificil sau s-o forţeze pe Serena să facă o greşeală.

Sunt voci care susţin că Serena n-a jucat la capacitate maximă săptămâna aceasta. Poate, dar nici departe n-a fost. Şi cu toate astea, Azarenka a bătut-o, fair and square, în trei seturi disputate. Vika a dovedit la Doha că poate să-şi ridice primul serviciu atunci când trebuie. Dacă-l upgradează şi pe al doilea, Serena are o adversară reală anul acesta. Până la următoarele întâlniri dintre cele două, victoria Victoriei e și o mică, dar solidă, consolare pentru că și-a pierdut primul loc în fața Serenei. Paradoxal, Vika dovedește că merită să fie acolo sus exact când coboară (fie și temporar) de pe locul 1. Cele două au șanse să se reîntâlnească săptămâna următoare, la Dubai, unde sunt favoritele 1 și 2.

 

Marius Copil câştigă Challengerul de la Quimper

Felicitări lui Marius Copil care a reuşit o frumoasă performanţă: a câştigat Challengerul de la Quimper din Franţa. Clasat pe locul 173, Marius a trecut de jucători mai bine clasaţi (Gilles Muller, nr 69 şi Dudi Sela, nr 103) şi n-a pierdut decât un set pe parcurs, la Muller. În finală l-a învins pe Marc Gicquel cu 7-6, 6-4, după ce primul set s-a decis într-un tie-break strâns, câştigat de Marius cu 11-9. Cu această victorie, Marius urcă aproape 30 de locuri în clasament. Bravo!

 

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi

Azarenka şi Del Potro impresionează la Doha şi Rotterdam, Marius Copil câştigă Challengerul de la Quimper

Camelia Butuligă | 17 februarie 2013

Azarenka şi Del Potro impresionează la Doha şi Rotterdam, Marius Copil câştigă Challengerul de la Quimper