Australian Open, ziua a treia | Sorana rămâne în cursă, reîntâlnire cu Na Li. Plus patimile lui Stosur

Camelia Butuligă | 17 ianuarie 2013

Australian Open, ziua a treia | Sorana rămâne în cursă, reîntâlnire cu Na Li. Plus patimile lui Stosur

De la o zi la alta se înmulțesc evenimentele relevante la Australian Open. Încă o zi plină cu știri interesante a început cu un meci al unei românce pe Rod Laver Arena și, din păcate, deznodământul a fost același. Irina Begu a pierdut în două seturi la 3 cu Agnieszka Radwanska, ducând scorul dintre fetele noastre și Big Four-ul tenisului feminin la 0-3. Asta după ce Monica Niculescu și Edina Gallovits pierduseră, cu o zi înainte, la Azarenka, respectiv Serena.

În condițiile în care am avut o tragere la sorți într-atât de neprietenoasă, nu-s multe lucruri pe care cineva le poate reproșa româncelor, cu atât mai puțin Irinei, care a fost evident trasă în spate și de problemele la umăr. Begu a primit îngrijiri medicale în pauza dintre seturi și au fost momente în care a fost destul de clar că nu poate juca la capacitatea maximă, că e reținută în lovituri. Și el afectat, serviciul a fost mai degrabă un non-factor. După un prim game nervos, Agnieszka s-a desprins rapid la 5-1, moment în care Irina a făcut lucrurile interesante, iar scenariul s-a repetat și în setul secund, de la 1-3 la 3-3. Am observat și de această dată tendința pe care o au jucătoarele noastre de a tura motoarele destul de târziu în meciurile cu numele importante din WTA, atunci când sunt deja conduse sau când nu mai au mare lucru de pierdut, tendință observată și la Monica Niculescu în meciul cu Azarenka.

Irina a avut destule momente bune, a reușit câteva 1-2-uri remarcabile, a fost foarte bună la fileu și a încercat să contracareze varietatea din jocul Agăi cu același gen de arsenal, apelând destul de des la dropshots, din care au rezultat câteva raliuri foarte frumoase. Agnieszka este, însă, într-o fază a carierei sale în care e nevoie de mult mai mult ca s-o poți bate. Poloneza a învățat să-și facă viața ușoară și să câștige cu minimum de efort meciurile din fazele incipiente ale marilor competiții. În plus, valul de încredere pe care e ea acum are și el un rol important. Aga e la a 11-a victorie consecutivă în acest an și încă n-a pierdut vreun set.

Din fericire, mai avem încă o reprezentantă în turneu. Sorana Cîrstea continuă să-și confirme statutul de cap de serie, învingând și în al doilea meci în care a plecat cu prima șansă pe hîrtie. După victoria din turul 1 cu Coco Wandeweghe, Cîrstea a întâlnit-o pe cehoaica Krystina Pliskova. Poate și pentru că nu-și cunoștea adversara, poate și din cauza aceleiași tendințe de a intra mai greu în meci, motiv pentru care a fost poreclită la un moment dat ‘Diesel’ de către Darren Cahill, Sorana a cedat primul set cu 6-1 în doar 21 de minute și doar 4 puncte câștigate contra serviciului.

Lucrurile au reintrat în normal din setul secund, în care jucătoarea noastră  și-a regăsit jocul așezat din turul 1. Break-ul făcut în game-ul doi a ajutat și el, Sorana a preluat controlul și nu s-a mai uitat în urmă, câștigând 1-6, 6-3, 6-2, în aproximativ o oră și jumătate. Ca și cu Wandeweghe, foarte bun procentajul la mingi de break concretizate, 4 din 5, ceea ce e important pentru că pune o presiune infinit mai mare pe adversară în momentul în care game-urile pe serviciul ei se complică.

Pentru Sorana urmează acum primul examen cu adevărat greu al turneului, meciul din turul 3 cu Na Li. E o confruntare de o cu totul altă factură. Chinezoaica se simte ca acasă la Australian Open, turneu la care a făcut semifinală în 2010 (învinsă în două tiebreak-uri de Serena) și finală în 2011 (pierdută la mare luptă cu Kim Clijsters). Cele două s-au întâlnit de patru ori până acum, trei dintre aceste meciuri jucându-se anul trecut. Li a câștigat foarte clar la Roland Garros, o înfrângere pe care Sorana a citat-o drept una dintre cele mai grele eșecuri ale ei în sezonul trecut. Românca s-a răzbunat cu prima ocazie, la Wimbledon, pierzând apoi un alt meci la Cincinnati. Cele două se întâlnesc, așadar, pentru a treia oară în ultimele patru Slamuri.

Stosur și meciul “calamitate”

Restul WTA n-a dezamăgit nici azi. A furnizat un calup de meciuri bogate în dramă şi mai sărăcuţe în calitate. Ana Ivanovic şi Jelena Jankovic s-au chinuit, în stilul caracteristic, cu jucătoare de pluton şi au avut nevoie de câte trei seturi pentru a avansa. Ivanovic a chemat trainerul pentru o problemă la picior şi apoi, la conferinţă a explicat că a fost din cauză că-şi legase şireturile prea strâns. Vorbesc serios. În turul următor vor juca împreună, aşa că ţineţi calmantele aproape – asta dacă n-aţi renunţat de mult să vă mai bateţi capul cu cele două dive din Serbia. Heather Watson a avut şi ea nevoie de trei seturi (4-6 7-6 6-2) şi mai mult de 3 ore pentru a trece de Ksenia Pervak, salvând 3 mingi de meci în setul doi. Următoarea adversară este nimeni alta decât AgnieszkaSmart-wanska”, şi am o bănuială că Watson n-o să mai aibă luxul de a lenevi în primul set.

Meciul „calamitate” al zilei a fost cel dintre Sam Stosur şi Zheng Jie. Sunt binecunoscute problemele pe care le are Sam când joacă în Australia. O fire introvertită, Stosur se prăbuşeşte emoţional sub presiunea de a juca în faţa compatrioţilor ei. Faptul că este singura jucătoare australiană de top şi toţi ochii sunt numai pe ea n-o ajută deloc. De cealaltă parte, adversara ei de azi, micuţa dar agresiva Zheng, este o jucătoare care nu se teme de numele mari şi are nişte lovituri atât de rapide încât poate să pună probleme oricui pe hard şi iarbă.  

Meciul a fost un amestec de agonie şi extaz pentru Stosur, care a trecut de la ridicol la sublim şi înapoi la ridicol de la un punct la altul. Primul set a fost câştigat de chinezoaică după ce, la a 8-a minge de set, Sam a făcut praf un voleu uşor, făcându-i pe comentatorii australieni să declare, resemnaţi: „Dumnezeu să ne ajute”. Sam s-a regrupat în setul doi, pe care l-a luat scurt cu 6-1 şi a continuat ofensiva şi-n decisiv, când a ajuns să servească pentru meci la 5-2. Ei, aici s-a rupt filmul din nou. Sam şi-a pierdut serviciul nu odată, ci de două ori, pentru a-i permite chinezoaicei să egaleze la 5-5. Apoi, servind iar la 5-6, Stosur a jucat teribil (n-a avut decât un prim serviciu bun în game), făcând greşeli neforţate şi dându-i meciul lui Zheng cu o dublă greşeală, într-o tăcere asurzitoare.

În conferinţa de după, până şi ea a acceptat că „atunci când ai 5-2 cu dublu break în faţă şi pierzi, este cam „choke”. Pentru pasionaţii de limbi străine, în mandarină, expresia echivalentă pentru „choke” se traduce prin „a-ţi cădea lanţul de la bicicletă”. Bun, acum că ştim cum se zice în chineza mandarină la #choke, poate mă ajută cineva să găsec şi un termen românesc echivalent. Zheng Jie a fost drăguţă şi a spus, mai în glumă, mai în serios, publicului după meci: „Vă cer scuze că am bătut-o pe Sam”. Adevărul este că a avut un ajutor serios în persoana Samanthei Stosur înseşi. Serviciul de mai jos, de exemplu, spune multe:


Căderea agonizantă a lui Stosur l-a determinat pe un jurnalist să se întrebe: „De ce jucătorii de top din golf nu ezită să lucreze cu psihologi şi să declare public cât de benefic este pentru ei acest lucru, iar tenismenii simt că asta echivalează cu a te declara nebun şi slab?” Este o întrebare foarte bună. Aş vrea şi eu să ştiu răspunsul.

Maria “Șasezerova”?

Tot la capitolul surprize (sau poate nu?) este şi victoria calificatei Valeria Savinykh, care a scos-o pe Dominika Cibulkova (15) cu 7-6 6-4. Se va vedea cu Kristen Flipkens în meciul următor, care trece printr-un soi de revival. Anul trecut, belgianca a suferit probleme de sănătate şi a pierdut sustinerea financiară a federaţiei, dar a fost ajutată de Kim Clijsters şi acum a ajuns la cel mai înalt clasament din carieră. Apropo de Kim, să ştiţi că se uită la meciurile de la AO. Azi a încurajat-o pe Sam Stosur pe Twitter. Fără ecou, din păcate.

Maria Sharapova (poate ar trebui s-o numim Maria Şasezerova  :) ) şi-a continuat şi în turul doi demolarea sistematică a adversarelor, începută în turul unu. Azi, i-a servit doi “covrigi” japonezei Misaki Doi. Ultima jucătoare care a debutat la AO cu două meciuri câştigate la zero a fost Wendy Turnbull în 1985. Iar în turul trei a pierdut. Maria va juca în următorul meci cu Venus Williams, care a câştigat azi fără mari drame la Alize Cornet.

Adolescenta americană Madison Keys (17 ani) începe să devină un subiect serios. Cum ştim asta? Când eşti avansat de la o sală obişnuită de interviu la sala principală, înseamnă că profilul tău tocmai a urcat. Madison a meritat: a învins-o clar pe Tamira Paszek (30), în mai puţin de o oră, cu 6-2 6-1. Keys, care are un serviciu excelent (raritate în WTA) şi un joc foarte ofensiv, a avut 6 aşi şi 23 de winnere faţă de doar 6 ale Tamirei. Următorul meci este cu Angelique Kerber (care a trecut fără mari probleme de Hradecka cu 6-3 6-1). Să vedem cine va câştiga: defensiva sau ofensiva?

Altfel, antrenamentul  Serenei Williams de azi, programat pe un teren public, era aşteptat cu nerăbdare de o mare de oameni. Când Serena nu a apărut, zvonurile îngrijorate au început să circule. Totuşi Serena s-a antrenat, dar într-o locaţie fără acces public, pe un teren acoperit. Câţiva jurnalişti care s-au strecurat au spus că Williams nu a făcut nicio radiografie şi părea să se mişte bine, în ciuda faptului că glezna era ultra-bandajată .

***

La noapte, Azarenka deschide balul pe Rod Laver cu grecoaica Danilidou şi n-ar trebui să aibă mari probleme. Urmează Serena cu prietena noastră de la BCR Open, Garbine Muguruza, care şi-a câştigat primul tur cu 14-12 în decisiv. Dacă glezna Serenei ţine, nici acesta n-ar trebui să fie un meci prea lung.

Apoi îl avem pe Tomic cu neamţul Daniel Brands şi al său joc de serviciu-vole. Ar trebui să iasă ceva divertisment de aici, yes, no? Jo Tsonga are meci cu Go Soeda, iar Svetlana Kuznetsova cu Su-Wei Hsieh.

Tot la noapte vor juca şi Murray cu Joao Sousa şi Wozniacki cu adolescenta croată Donna Vekic, care a început să atragă multe laude (şi rezultate) cu jocul său. După ei vine Gael, care sigur va încerca din nou să combine tenisul cu teatrul şi circul în meciul cu Yen-Hsun Lu. Pe terenul 13, deci fără tv din păcate, avem duelul bombardierelor: Raonic-Rosol.

Irina /Monica joacă cu Birnerova/Oprandi şi Sorana /Tamira cu Lepchenko/Zheng. Max şi Horia sunt programaţi contra Huey/Inglot.

În sesiunea de seară (mâine dimineaţă la noi) avem Federer- Davydenko pe Laver, urmaţi de  un meci foarte interesant: Petra Kvitova-Laura Robson. Kvitova suferă de astm, şi temperaturile ridicate îi agravează problema, însă acest meci e programat seara, şi teoretic ar trebui să fie fantastic. Delpo joacă cu Benjamin Becker pe Margaret Court Arena.

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi