Australian Open, ziua a patra | Totul e roz la Federer. Kvitova, out, iar temperaturile au luat-o razna

Adrian Țoca | 17 ianuarie 2013

Australian Open, ziua a patra | Totul e roz la Federer. Kvitova, out, iar temperaturile au luat-o razna

 

Petra Kvitova și Laura Robson au închis ziua a 4-a de la Australian Open cu un meci care s-a întins târziu în noaptea de la Antipozi și care reprezintă una dintre cele mai bine executate combinații de ridicol și sublim pe care am văzut-o în ultima vreme. Alternanța între execuțiile excepționale și gafele copilărești venite, ce-i drept, și sub presiunea momentului, au reprezentat tema serii. Însă, cum am mai spus și în alte ocazii, la un meci din WTA, dacă-ți setezi corect așteptările de la cele două jucătoare, poți să te bucuri fără doar și poate de spectacol. E important însă să știi la ce să te aștepți, să nu te mire prea mult când mai vezi meciuri pierdute într-o manieră “stosuriană”.

Robson și Kvitova sunt două jucătoare relativ asemănătoare: ambele de mâna stângă, ambele big-hitters, big-servers. În aceste condiții, nu mai miră prea mult evoluția în oglindă a ostilităților în cele fix trei ore de joc. Laura și Petra și-au împărțit primele două seturi, mai mult sau mai puțin confortabil, apoi a început joaca în rollercoaster. Un rollercoaster în oglindă.

Prima a lovit Petra, care s-a desprins rapid la 3-0 și 4-2. Cehoaica a reușit cumva să se streseze incredibil din cauza problemelor la serviciu și a sfârșit prin a fi prinsă din urmă. Apoi a urmat o lungă și foarte tensionată serie de game-uri în care cele două au dansat pe o frânghie foarte subțire. La capătul ei era verdeața turului trei, sub ea, țepii unei eliminări premature. S-a jucat dârz, la limită, majoritatea game-urilor fiind trăite periculos. Cum ziceam, cele două au alternat momentele de mare curaj cu greșeli din cale afară de enervante, așa că a rezultat o ploaie de breakuri și raliuri în care s-au schimbat lovituri dure. Dar în niciun alt capitol al jocului alternanța n-a fost mai vizibilă decât la serviciu: când ași sau servicii aducătoare de punct, când duble greșeli. Kvitova, bunăoară, a “reușit” o cifră galopantă la duble greșeli, 18, practic echivalentul a 4 game-uri.

Per ansamblu, dacă Petra a fost mai vulnerabilă emotional, mi-a plăcut mult de Laura: a fost mai stabilă și mult mai decisă, ținându-și firea în niște situații limită surprinzător de bine pentru vârsta ei şi a găsit calea să închidă un meci foarte greu de închis și, în pofida părților lui urâte, foarte greu pentru un tur 2. Dar Robson nu e la primul rezultat major. Anul trecut, la US Open, le elimina pe Kim Clijsters și pe Na Li, primeia punându-i capăt carierei, iar de potențialul ei extraordinar se vorbește de mulți ani. A fost la final 2-6, 6-3, 11-9 pentru britanica născută chiar la Melbourne, iar Petra devine cea mai high-profile favorită care cade în primele două tururi.

Federer, Mister Pink 

Anterior Kvitova-Robson, pe Rod Laver s-a jucat episodul un milion din ipotetica rivalitate Federer – Davydenko. A fost un meci în care cel mai interesant aspect a fost discuția privind echipamentul lui Roger, mai exact dacă e un roz prea nebun, sau Federer e inovator și nu-l înțelegem noi. Mă rog, măcar cineva face notă discordantă de galbenul omniprezent. Dincolo de glumă, meciul n-avea ce mari răspunsuri revelatorii să ne ofere, câtă vreme a fost destul de repede evident că bietul Davy a avut, are și va avea forever o problemă de încredere atunci când îl vede pe Federer dincolo de fileu.

Bruma de echilibru a durat până la primul break făcut de Federer, destul de puțin adică, iar restul a fost doar o rutină, foarte asemănătoare cu multele meciuri anterioare dintre cei doi. Întâlnirea dintre cei doi a fost și un soi de cinism al sorților: ultima oară când Fed și Davy s-au văzut la Melbourne, în 2010 (sferturi de finală), a fost practic capătul drumului pentru rus în marea performanță: cu două luni înainte, Nikolay câștiga Turneul Campionilor, învingându-l pe parcurs și pe elvețian, o rara avis. La Australian Open, ND era în forma vieții: cu câteva zile înainte, la Doha, îi învinsese și pe Nadal, și pe Federer, iar când i-a luat primul set lui Federer pe Rod Laver, părea gata să dea lovitura. Ce a urmat, se știe: câteva zile mai târziu, Federer ridica trofeul deasupra capului, iar Davy n-a mai ajuns vreodată atât de departe într-un Slam.

Trei ani mai târziu, realitatea nu s-a schimbat deloc în ce-l privește pe Federer: e încă în ecuație, încă în discuția pentru marile trofee. Iar evoluția lui de azi, departe de a fi ambalat motoarele, le dă speranțe fanilor lui: alert, ferm și cu un tonus fizic bun, Federer a anulat fără mare efort tentativele rusului de a impune ritmul în schimburi dure purtate din spatele terenului. Iar când a fost nevoie, a transformat defensiva în atac și a venit în față, străpungând apărarea rusă. Ca să nu mai spunem că Davy n-a reușit să-i citească serviciul nici de această dată: stat-ul meciului a fost că Federer n-a avut de salvat nici măcar o minge de break.

Federer – Tomic. Amândoi “au ajuns acolo” 

Și ajungem, inevitabil, la marele meci Federer – Tomic. „Mare” pentru gazdele  australiene, de dragul cărora probabil Federer a parat provocările repetate care vin dispre Bernard. Contextul îl știți: încă de la tragerea la sorți, deși la acea oră era încă angrenat în turneul de la Sydney, Tomic vorbește despre meciul cu Federer din turul 3. A făcut mai multe referiri, majoritatea la șansele lui, pe care le consideră mult mai mari decât anul trecut (când RF a câștigat în turul 4 disputa directă). Elvețianul i-a transmis că face o greșeală discutând despre un meci ipotetic, în detrimentul unei finale de turneu, moment în care tânărul australian a dat o replică foarte… originală, una care a provocat valuri: “(mai vedem) dacă Federer ajunge la meciul cu mine”.

Tomic vine, într-adevăr, pe cai mari, câștigând primele 10 meciuri ale anului. Corespunzător, azi, la conferința de presă de după meciul cu Daniel Brands (câștigat greu, dar impresionant, dată fiind evoluția excelentă + serviciul de zile mari al neamțului, scor 6-7(4) 7-5 7-6(3) 7-6(8), Tomic s-a comportat ca un motan care se linge pe bot în fața oalei cu smântână. Câteva mostre dintr-o conferință de presă pe care, dacă aș fi tipul din spatele @PseudoFed, faimosul cont de parodie de pe Twitte, aș fi nemaipomenit de invidios:

–          “Sunt foarte mulțumit de mine. Daniel a jucat neobișnuit de bine, nu m-aș fi așteptat să joace așa de bine”

–          (întrebat despre un punct din primul tiebreak) “Da, îmi amintesc faza, a fost o mișcare foarte bună făcută de mine. Arată cât de mult mi-am îmbunătățit mișcarea”

–          “Am văzut și eu cifrele meciului. Am servit 23 de ași. Probabil cel mai bun serviciu al meu vreodată”

–          (întrebat iar despre Roger) “Dacă va fi să joc cu el, am mare încredere. Am câștigat 10 meciuri la rând. E momentul potrivit să-l joc. Am bătut mulți jucători buni în ultimele două săptămâni, mai ales pe Novak. Cred că pot să fac asta, dacă el își câștigă meciul (n.r. conferința a fost înainte de meciul lui Federer). Sunt încrezător și voi încerca mai ales să câștig primul set, e un mare avantaj contra lui. De asemenea, dacă joc împotriva lui, voi mai avea un avantaj, și anume serviciul. Dar trebuie să-l bată pe Davydenko. Nu e ușor. O să fie interesant de văzut asta”.

Întrebat de Courier în interviul de după meci, Federer a evitat să atace frontal subiectul: “La urma urmelor, trebuie să așteptăm meciul. Toate discuțiile despre el… Nu citesc ziarele, așa că nu văd să mă afecteze. Încrederea în tine e importantă până la un punct, și e evident că el are. Va trebui să ne ridicăm amândoi la înălțimea jocului și putem discuta după despre el”.

Căldură mare. Mare de tot 

În afară de ce am scris mai sus, subiectul zilei a fost căldura extremă. După un început de turneu mai mult decât decent, temperaturile au crescut amenințător în a patra zi, disconfortul termic fiind foarte mare până târziu, în noapte. În aceste condiții, jos pălăria pentru slovenul Blaz Kavcic și australianul James Duckworth, doi băieți temerari care au rezistat într-un maraton epuizant preț de PATRU ore și 52 de minute, jucate într-o căldură sufocantă. A câștigat Kavcic, 3-6, 6-3, 6-4, 6-7(3), 10-8, într-un final în care australianul a căzut pradă crampelor, dar nici învingătorul n-a dus-o mai bine, având nevoie de îngrijiri medicale într-atât de serioase încât au necesitat o targă. Alt meci maraton a fost Seppi-Istomin, câștigat de italian cu 7-6(4), 5-7, 6-7(3), 7-6(3), 6-2, în patru ore și șapte minute, de asemenea pe căldură.

Veterana japoneză Kimiko Date-Krumm își continuă povestea și, după ce a eliminat-o pe Nadia Petrova fără mari discuții, cu doar două game-uri cedate, a învins-o și pe Shahar Peer, 6-2, 7-5, avansând în turul 3. Debutantă la un Slam în… 1989, Kimiko are șanse reale să ajungă și-n turul 4, următoarea ei adversară, Bojana Jovanovski, fiind una abordabilă. Dacă japoneza are 42 de ani, asta înseamnă că, ultima oară când ea făcea tur 3 la Melbourne, Donna Vekic nici nu era născută. Cine-i Donna Vekic? Aparent, the next big thing din tenisul feminin. A pierdut la Caro Wozniacki, dar până și daneza are numai cuvinte de laudă despre puștoaica de 16 ani din Croația, despre care spune că “vor mai urma multe meciuri între noi două”.

Rămânem pe tabloul fetelor. Atenție, cum vă ziceam înainte de turneu (aș da link la preview, dar, după cum știți, momentan nu e disponbil), la Sveta Kuznetsova, care și-a mai trecut o victorie clară în cont și se profilează ca o amenințare serioasă. Dacă se respectă calculele, pentru Kuzi, care joacă în turul 3 cu Suarez Navarro, ar urma Wozniacki, apoi un sfert de finală cu Azarenka. Interesant.

Apropo de Azarenka, după sperietura din setul doi cu Niculescu (iar n-am link, dar țineți voi minte articolul, sper), liderul mondial a fost mult mai expeditivă cu Daniilidou, 6-1, 6-0, ca și Serena, 6-2, 6-0 cu Garbine Muguruza. Glezna Serenei pare mai mult decât ok.

În fine, pe tabloul bărbaților, afară de ce-am amintit deja, multe rezultate normale, favoriții impunându-se, mai mult sau mai puțin lejer. Andy Murray a câștigat un meci de rutină cu portughezul Sousa, iar potențialul lui adversar din sferturi, Juan Martin Del Potro, pare să-și fi luat cu el forma bună din finalul anului precedent. Chiar așa, merge cineva pe mâna lui Delpo? Până la capăt, adică?

Horia și Max, emoții la debut

Am lăsat la urmă meciurile de dublu. Deloc surprinzător, Tecău și Mirnyi au avut ceva emoții în turul 1, câștigând în trei seturi cu Huey/Inglot, o pereche nu neapărat ieșită din comun ca valoare, ci experimentată și foarte sudată. A fost 6-7, 7-6, 6-3, la un moment dat ai noștri fiind la două puncte distanță de înfrângere. Și Hănescu/Klizan au câștigat în turul 1. La mixt, Horia și Mattek-Sands vor debuta cu Cermak/Hradecka. La dublu fete, Irina Begu și Monica Niculescu au câștigat în două seturi meciul din turul 1.

 

Programul de mâine e super ofertant. Pentru noi, meciul Soranei e cel mai important, dar Sharapova – Venus e capul de afiș. 

Rod Laver Arena

2 am Angelique Kerber [5] v Madison Keys
Li Na [6] v Sorana Cîrstea [27]
Novak Djokovic [1] v Radek Stepanek [31]

10am Venus Williams [25] v Maria Sharapova [2]
David Ferrer [4] v Marcos Baghdatis [28]

Hisense Arena
2am Heather Watson v Agnieszka Radwanska [4]
Ana Ivanovic [13] v Jelena Jankovic [22]
Kevin Anderson v Fernando Verdasco

10am Jurgen Melzer [26] v Tomas Berdych [5]

Margaret Court Arena
2am Ekaterina Makarova [19] v Marion Bartoli [11]
Julien Benneteau [32] v Janko Tipsarevic [8]
Sam Querrey [20] v Stanislas Wawrinka [15]

Alt meci notabil:

Meciul 3 pe Terenul 3 Nicolas Almagro [10] v Jerzy Janowicz [24]

Programul complet al zilei e aici.

 

Rezumatul sesiunii de zi

Rezumatul sesiunii de seară

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi