Finala fetelor e Azarenka – Li: Vika supravieţuieşte emoţiilor printr-o controversă, Na Li o concediază pe Sharapova

Camelia Butuligă | 24 ianuarie 2013

Finala fetelor e Azarenka – Li: Vika supravieţuieşte emoţiilor printr-o controversă, Na Li o concediază pe Sharapova

 

La conferinţa de după meci, Sharapova a fost întrebată dacă faptul că până în semifinală nu a fost cu adevărat testată nu a contribuit la înfrângerea cu 6-2 6-2 în faţa lui Na Li. Răspunsul  Mariei a fost diplomatic:  „Cu siguranţă nu pot să folosesc asta drept scuză. Când intru pe teren, încerc să câştig cu cel mai bun scor posibil. Azi am avut destule şanse. Doar că nu le-am putut fructfica”.

Sharapova are dreptate. În ciuda jocului agresiv al lui Li, tot a avut 7 mingi de break, din care n-a putut converti decât una. De cealaltă parte, Li a avut 10 şanse de break, din care a luat 5. Însă la înfrângerea Sharapovei a contribuit în primul rând jocul inteligent al chinezoaicei. Li se antrenează de şase luni cu Carlos Rodriguez, fostul antrenor al lui Henin, un om care cunoaşte bine jocul Sharapovei şi ce trebuie să faci pentru a-l sabota. Primul element care poate fi destabilizat este serviciul, şi mai cu seamă al doilea. Multă lume spune că Sharapova n-are un serviciu doi adevărat, ci doar un prim serviciu lovit mai încet. Na Li i l-a citit perfect azi: rusoaica nu şi-a câştigat decât 24% din punctele începute cu al doilea serviciu. De cealaltă parte Li a servit foarte inteligent, folosind de multe ori serviciul în afara terenului pentru a o forţa pe Sharapova să se întindă după mingi. Loviturile Mariei sunt nimicitoare când are timp să se aşeze, dar din alergare n-a fost niciodată foarte bună.  

 

 

Cel mai important a fost însă faptul că una din cele mai vulnerabile jucătoare din punct de vedere emoţional (Li) a fost neclintită în faţa uneia din cele mai tari jucătoare din punct de vedere mental (Sharapova). Până acum, Na Li a fost concentrată, s-a ţinut de planul de joc şi nu a dat nimic gratis: deşi a avut adversare dificile şi cu joc diferit (Goerges, Radwanska, Sharapova), Li n-a pierdut nici un set deocamdată. Mare diferenţă faţă de acea Na Li care pierdea anul trecut în sferturi un meci agonizant cu Clijsters, după ce condusese cu 6-2 în tiebreak şi avusese 4 mingi de meci. Însă fiecare meci este un meci diferit şi Li mai are de trecut un singur, dar mare hop în drumul către trofeu: Azarenka, care a dovedit azi că e dispusă să facă orice pentru a obţine victoria.

 

 

Dacă în ultimul an Vika ne-a convins pe toţi că s-a maturizat, s-a schimbat şi a depăşit vremurile când se plângea pe teren, arunca cu mingi şi juca dubios, semifinala cu Stephens ne-a servt drept reminder că oamenii se schimbă, dar sub presiune mai revin uneori la vechile obiceiuri. Cu atât mai surprinzător este semi-atacul de panică al Vikăi de la sfârşitul meciului, cu cât era foarte clar că din punct de vedere al jocului, era totuşi cu o clasă peste Stephens. Azarenka i-a mâncat pe pâine serviciul, iar în schimburi, devenea repede foarte clar că Sloane nu putea să ţină pasul cu atacul neobosit al Vikăi.

Totuşi, servind pentru meci la 5-3 în setul doi, Victoria s-a bâlbâit, n-a putut să adune două mingi consecutive jucate bine, a risipit cinci matchpoints şi într-un final plin de nervi şi-a pierdut serviciul. Asta spre deliciul publicului, care pe lângă faptul că n-a înghiţit-o niciodată pe Vika şi ale ei chiote, n-avea chef ca şi a doua semifinală să fie tot un meci fără istoric. Voiau ceva dramă, şi Azarenka le-a dat-o. După acel game, a cerut trainerul şi a luat un MTO în afara terenului care s-a lungit la 10 minute.

 

Chestia a provocat rumoare: şi momentul ales (chiar înainte ca adversara ei să servească pentru a rămâne în meci), dar şi lungimea lui. De obicei, un MTO are 3 minute din momentul în care trainerul începe tratamentul. Este permis să iei două MTO consecutive dacă ai două probleme diferite, dar Azarenka nu părea să fie atât de accidentată. Mai devreme în set, la 2-0 pentru ea, a părut că şi-a sucit puţin genunchiul alergând înspre un rever, dar după câteva mingi jucate mai timid, şi-a revenit. Înainte să iasă de pe teren, Azarenka a arătat trainerului spre gât, spate şi piept. Apoi, în interviu, Vika a făcut aluzie la adevăratul motiv pentru acel MTO: „Ei bine, aproape că era să mă înec la mal. La 5-3, atâtea şanse şi n-am putut să închid. M-am simţit puţin copleşită. Am realizat că sunt la un pas de finală şi m-au apucat emoţiile.” Fair-play sau nu, pauza a funcţionat pentru Vika: a făcut break imediat şi a luat setul doi, şi meciul, cu 6-1, 6-4. Însă reacțiile nu s-au lăsat prea mult așteptate, iar Vika trebuie să suporte acum o mulțime de păreri deloc onorante. Antrenorul lui Sloane, spre exemplu, a spus că este “un gest nesportiv. A trișat în limitele regulamentului”.

 

 

 

 

 

 

 

 

Iată-ne deci cu două finaliste surpriză. De la începutul turneului, ne tot pregătim pentru o finală Williams-Sharapova şi acum avem una între Azarenka şi Li. Dacă mă întrebaţi pe mine, suntem mai câştigaţi aşa. O Serena sănătoasă ar fi expediat-o pe Masha la fel ca până acum, însă actuala finală are mult mai multe şanse să ne ofere o luptă echilibrată şi deci mult mai interesantă.

Până acum scorul întâlnirilor directe este strâns: 5-4 pentru Azarenka. S-au văzut de două ori anul trecut, şi de ambele dăţi a câştigat Vika (3-6 6-3 6-3 la Madrid şi 7-6 6-3 la Istanbul). Nu ştiu ce pronostic să dau aici, pentru că amândouă intră pe teren cu povara ei. Vika vrea să-şi apere titlul şi punctele de anul trecut şi am văzut în meciul cu Sloane cât de mult simte presiunea. Li vrea să mai adauge un GS la RG câştigat acum doi ani, în condiţiile în care AO este Slam-ul unde are cele mai multe şanse cu jocul ei (a mai făcut o finală, acum doi ani, pierdută la Clijsters). Din spatele terenului, amândouă sunt solide pe hard, asta ştim deja. Cred că una dintre chei va fi cine va putea să facă mai multe pagube pe serviciul adversarei, pentru că niciuna nu serveşte de nereturnat. Apoi, cu genul lor de tenis de atac, a doua cheie va fi cine greşeşte mai puţin şi cine reuşeşte să atace prima în schimb. Şi nu în ultimul rând, trofeul îi va aparţine cui îşi va ţine firea mai bine şi va executa planul de joc cu mai multă convingere. Ceea ce va fi foarte interesant de văzut, ţinând cont de reputaţia lor.

De rezultatul finalei depinde și soarta primului loc. Dacă Azarenka va câștiga trofeul, ea își va menține fotoliul de lider, cu Serena pe locul 2. Dacă va câștiga Na Li, atunci Serena va trece pe primul loc, cu Azarenka pe locul 2. Sharapova și Radwanska vor ocupa locurile 3 și 4 indiferent de situație, iar chinezoaica e sigură de locul 5. 

 

Azarenka – Na Li. Preview-ul unei finale aşa cum trebuie: cu favoritul la îndemâna outsiderului

Cred ca a-ţi declina preferinţele în circuitul WTA este mult mai puţin riscant decât la baieţi, chiar dacă acest lucru se petrece în ajunul unei finale de Slam. Dacă greşesc, o voi afla cât de curând – mi-ar plăcea să câştige chinezoaica. Urmează, în scurt timp, finala la fete a Australian Open 2013, dintre Victoria Azarenka şi Na Li.

Cunosc destui devoratori de tenis cărora tenisul feminin nu le spune mare lucru, care n-au chef şi timp, spun ei, să urmărească ode interminabile închinate re-breakului. Or avea dreptatea lor şi ei, din moment ce până şi jucatori de top, precum Tsonga, le alimentează reticenţa si cheful de glume, uneori nesărate – când Jo a pus, zilele trecute, inconstanţa fetelor pe seama hormonilor, lumea tenisului a tras aer în piept şi a uitat să-l expire pentru câteva clipe; apoi, a făcut share.  Din fericire, când cele mai talentate fete din circuit fac finală de AO, Jo-Willie şi ceilalţi detractori nostimi pot lua o pauză, pentru că urmează tenis adevarat, între două câştigătoare de Grand Slam.

Azarenka, numărul 1 mondial şi una dintre mezinele Big Four-ului, intră în finală drept favorită, însă cu ceva mai puţin fani decât la începutul turneului. Acel abuz de Medical Time Out din meciul cu Sloane Stephens poate că ar fi trecut mai puţin discutat dacă Victoria n-ar fi făcut, imediat după meci, ceea copiii fac de mii de ani, anume să grăiască adevărul. Şi adevărul e că panica este un lucru imprevizibil, care nu se uită în clasament înainte să lovească. Dar Azarenka şi-a învăţat lecţia şi putem pune pariu că nu se va mai întâmpla şi a doua oară.  Jocul ei, de obicei mai agresiv ca un taximetrist muncit de sărbători, va încerca să treacă mingile prin, pe lângă şi pe după Na Li; oricum, numai sa prindă terenul sau tuşa. Iar apropo de “muşcatul” tuşelor: este o calitate care, de multe ori, este pusă pe seama norocului, aceea de a juca la linie, de a te dezbăra de obiceiul luării de prizonieri.  Azarenka, în ciuda doveditei labilitaţi din meciul trecut, are curajul si priceperea de a-şi ademeni oponentele spre challenge-uri, cu jocul ei riscant şi în forţă. De fapt, probabil că aşa va aborda şi finala de astăzi – fără scurte răutacioase, fără slice-uri elegante, doar lovituri puternice şi lungi.

Na Li va împlini peste fix o luna, pe 26 februarie, 31 de ani. Pentru chinezoaică, importanţa unei finale de Slam este mai mare, poate chiar mai apăsătoare. Stilul ei, minat de lovituri puternice (şi uneori de greşeli de picior), agreează schimbul rapid de mingi, unde deplasarea în teren o ajută, iar viteza cu care mingea vine de la oponentă este preluată, reciclată si trimisă înapoi “with bells on”.  Dar de partea cealaltă a fileului se va afla o jucătoare care, în întalnirile directe o conduce cu 5-4, semn că planul de joc al chinezoaicei, dacă va fi doar atât, un plan – previzibil si nemaleabil – îi va aduce negreşit înfrangerea. Aşadar, Na Li va trebui să-şi depăşească acea proverbială condiţie de outsider şi să uite de tot – de diferenţa de ani, de palmares si de clasament. Pentru Na Li, vorba poetului, nu e lucru inţelept să spună “voi juca”; viaţa de mâine e prea târzie – să joace azi!  (Codruț Ștefan Baciu)

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi