Australian Open 2016, prima zi: Nole începe cursa spre un istoric titlu șase, Serena caută iar drumul spre un Grand Slam

Adrian Țoca | 18 ianuarie 2016

Liderii celor două clasamente sunt pe teren în ziua 1 la Melbourne. Serena, Sharapova, Kvitova, în turneul fetelor, Federer, Djokovic sau Nishikori, în cel al băieților, Monica Niculescu, în dreptul românilor, plus un set de meciuri bune în restul programului. Multe motive să urmărim cu atenție prima zi a Australian Open 2016, turneu la care Treizecizero este prezent în premieră.

În câteva ore, porțile Melbourne Park se vor deschide, iar sezonul 2016 de Grand Slam va lua startul oficial. În vreme ce în România ninge de zor, la Melbourne sunt așteptate două zile cu temperaturi de până la 38 de grade și cu condiții de joc greu suportabile la nivelul terenului. E exact contrastul care face atât de simpatic, printre alte motive, turneul australian fanilor din România. Anul acesta avem din nou motive suplimentare să-l urmărim cu atenție, cu așteptări mari de la mai mulți jucători români, dar și cu o sumedenie de subiecte și întrebări la care așteptăm răspuns în următoarele două săptămâni. Să aruncăm o privire pe oferta primei zile: 

Serena revine pe teren într-un meci oficial

A venit momentul primului meci oficial al Serenei Williams după istorica surpriză de la US Open de anul trecut, și cu siguranță că apariția liderului mondial, a cărei condiție fizică este mai mult sau mai puțin un mister, va fi evenimentul primei zile la Melbourne. Cel puțin pe hârtie. Tot pe hârtie, meciul Serenei e greu, adversara, Camila Giorgi, este cel mai nepotrivit adversar pe care-l putea primi în turul 1, dat fiind că italianca este jucătoarea cu cel mai bun clasament (după retrageri) dintre jucătoarele care nu-s cap de serie.

Serena este în accepțiunea generală mai vulnerabilă în prima săptămână a unui Slam decât în a doua, iar după patru luni de pauză punctată cu doar câteva apariții neoficiale, chiar și cea mai bună jucătoare din lume va avea probleme în a găsi un ritm. Mai ales că Giorgi nu e tocmai tipul de jucătoare care-ți dă ritm. Tot teoretic, italianca poate prinde o zi în care, vorba lui Novak Djokovic, să vadă mingea cât un pepene și să-i intre totul în teren. O eventuală eliminare a Serenei ar arunca în aer un tablou feminin de pe care oricum nimeni nu știe exact la ce să se aștepte. Serena a făcut referiri, în pauza competițională, la ideea reluării cursei spre un Grand Slam. Episodul 1 e pe Rod Laver, în al doilea meci al zilei.

Djokovic și Federer își reiau dansul de la distanță. Bonus: mai există Big Four?

Serena este urmată pe Rod Laver de perechea de rivali care au jucat finalele a cinci dintre cele mai importante turnee ATP ale sezonului trecut. Novak Djokovic debutează cu interesantul coreean Hyeon Chung, despre care sârbul a spus că e “unul dintre rising stars ale circuitului”. “Lovește foarte solid de pe fundul terenului, dar nu are un serviciu atât de puternic precum te-ai aștepta de la înălțimea lui. Un adversar tânăr, care n-are nimic de pierdut și care va dori să arate că aparține”, și-a făcut sârbul scoutingul. La conferința de duminică, Djokovic a făcut eforturi să respingă orice sugestie potrivit căreia n-ar avea competiție la Melbourne. “Trebuie să-i respectăm pe ceilalți 126 de jucători. E dificil să discutăm despre ce va fi peste două săptămâni”, a contrazis el discuția despre o finală cu Murray. “Voi da, ca toată lumea, totul. Sunt gata de start, pornim de la zero, să vedem unde ne duce”.

Roger Federer îl urmează pe sârb pe Rod Laver, în primul meci de seară pe 2016 în turneele de Grand Slam. Elvețianul îl întâlnește pe gruzinul Nicoloz Basilashvili, despre care a recunoscut deschis că nu știe mai nimic. “Sunt mai concentrat pe jocul meu. Sunt din nou sănătos, ceea ce e crucial, mai cu seamă că joc încă de luni.” Două idei interesante din declarațiile lui Fed. A spus că Australian Open este Slamul cel mai predispus la experimente, tocmai că urmează atât de repede offseason-ului, iar jucătorii sunt mai deschiși să încerce o parte din lucrurile la care au lucrat în vacanță. “Poate la Melbourne venim cu toții mult mai inspirați. La Wimbledon poți să faci foarte puține lucruri noi, plus e și foarte aproape de Roland Garros, e și schimbarea de suprafață. Pentru mine a fost mereu un loc bun, exceptând anul trecut, e poate Slamul cel mai consistent (n.a. 11 semifinale consecutive la Melbourne, serie oprită de Andreas Seppi în 2015)”.

A doua declarație, despre conceptul de Big Four. Mai există, sau e doar o frază-buzz folosită de jurnaliști, iar realitatea de pe teren este Novak, plus restul lumii?

“Depinde de lucrurile pe care le iei drept reper. Dacă te uiți la sezonul lui, a fost, de departe, cel mai dominant jucător. Dar dacă te uiți doar la cine a câștigat Slamurile și turneele Masters, nu poți să spui că e singur, pentru că Stan a câștigat French Open. Deci depinde cu totul de perspectivă. Cine a avut cel mai mare succes? Top 5, cu Stan, Murray, eu, Novak și Rafa. Acum clasamentul s-a întors la normal, cu Rafa urcând din nou. Nu cred că Rafa sau eu ne uităm la clasamente prea mult acum, nu cred că-l verificăm tot timpul sau ne mai pasă prea mult, ca să fiu sincer, după ce am fost numărul 1 în lume. Înțeleg de ce unii oameni se uită la clasamente. E folositor pentru seeding uneori. Dar pentru noi, să pierzi în sferturi, în semifinale sau în finale nu mai contează atât de mult, nu mai contează faza în care pierzi, pentru că e tot o înfrângere, la urma urmelor, iar obiectivul nostru e mult mai mare. La fel și cu Novak. Dar cu siguranță că Novak merită un fel de stea în dreptul numelui său la acest moment, pentru că se descurcă extraordinar. Cred că la fel și cu Stan. A câștigat Slamuri în ultimele două sezoane și intră într-un al treilea în care poate va câștiga iar unul”.

Așadar, Big 1, Big Four sau Big Five?

Sharapova și Kvitova au și ele întrebări de răspuns

Cea care deschide, de fapt, turneul pe Rod Laver este Petra Kvitova, care are o șansă să îndrepte una dintre momentele neplăcute ale carierei. În 2014, cehoaica pierdea la AO, tot în primul tur, contra adversarei din această noapte: Luksika Kumkhum. Petra iar e prinsă într-un moment prost: s-a retras de la cele două turnee pregătitoare cu un virus.

Alt nume greu care joacă azi și al cărei nivel fizic este sub semnul întrebării este Maria Sharapova; rusoaica deschide cu Nao Hibino, primul meci în sesiunea de seară pe Margaret Court. Maria a jucat un număr incredibil de mic la turnee altele decât Slamuri și WTA Finals în ultima jumătate de an, motiv pentru care vine cu așteptări reduse la Melbourne. Sharapova este însă o expertă din a obține maxim din turnee la care poate nu este considerată printre favorite și-și poate extrage energia din câteva victorii strânse și din timpul petrecut pe teren în primele tururi.

Ce altceva e de văzut în prima zi

Prima româncă intrată în turneu este Monica Niculescu, a treia pe terenul 22, cu Teliana Pereira. Oferta zilei e cât se poate de promițătoare, de la meciuri între veterani care-și caută drumul la forma sportivă de odinioară (Benneteau – Almagro), la confruntări între personalități complet diferite (Bouchard – Krunic), la meciuri între sportive experimentate (Kuznetsova – Hantuchova) și dueluri între foști finaliști la Australian Open (Tsonga – Baghdatis). Sam Stosur va trebui să-și înfrunte teama de a juca la Melbourne (vs Krystina Pliskova), Aga Radwanska va căuta să-și confirme forma bună din ultimele luni (vs Christina McHale), la fel și Sloane Stephens (vs Qiang Wang), în timp ce Australia va tremura și pentru #BadTeam Nick Kyrgios (vs Carreno Busta) și Daria Gavrilova (vs Hradecka).

Meciul cel mai tare și mai echilibrat al zilei în turneul masculin este Kei Nishikori – Philipp Kohlschreiber, o nedreptate pentru ambii jucători să se vadă așa de devreme. La un nivel ceva mai mic, echilibrul se păstrează între Dominic Thiem și Leonardo Mayer. Alte meciuri cu potențial strecurate prin imensa ofertă a primei zile sunt Paszek – Vinci, Mladenovic – Cibulkova, Rubin – Paire, Berankis – Dolgopolov și Riske – Bencic.

Cifrele favoriților

O statistică ordonată în funcție de coeficientul ELO (care măsoară potențialul unui jucător/echipe în funcție de rezultatele întregii cariere, în același timp dând o importanță are celor mai recente) de către echipa site-ului Australian Open îi acordă 53,6 la sută șanse Serenei Williams la un titlu, americanca fiind urmată de Sharapova (10) și de Azarenka (9 la sută). Simona Halep e a patra, cu 5 la sută.

În turneul băieților, Djokovic e creditat cu 54,4 la sută, urmat de Federer, cu 15,6 la sută, Murray, cu 12,4 și de Nadal, cu 6,9. Wawrinka are doar 3,3 la sută.

Urmează două săptămâni în care o să avem tot soiul de cifre de calculat și unele dintre cele cele mai trăiri de filtrat. Happy Happy Slam, tuturor!

Îți place?
Susține Treizecizero
Sprijinul tău e esențial ca să putem produce acest conținut. Susține-ne pentru un jurnalism de sport cât mai relevant și valoros!
Prin cont bancar:

IBAN RO51RNCB0079145659320001

Asociația Lideri în Mișcare,

Banca Comercială Română

Treizecizero.ro Abonează-te la 30-0+
Cele mai noi